Gisteren zijn de Tour de France bergetappes begonnen. Voor de diehard wielerfans is iedere etappe in La Grande Boucle natuurlijk interessant, maar ook voor het grote publiek is het spel nu echt op de wagen. Tijd om na de eerste bergetappe even de stand op te maken. Hoe zitten onze Nederlandse favorieten erbij?

Overzicht Tour de France bergetappes

Natuurlijk hebben de coureurs de afgelopen week stiekem ook al het een en ander geklommen. In de 5e etappe kwamen ze in West-Frankrijk al aardige heuvels tegen. En de dag erna stond zelfs een dubbele beklimming van de steile Mûr-de-Bretagne op het programma. Maar nu zijn we na de rustdag overgestoken naar de Alpen en gaat het echt beginnen.

Dinsdag zijn de renners gestart met de etappe van Annecy naar Le Grand-Bornand. Onderweg hebben ze de onder andere de Col de la Colombière genomen en zijn daarna in een lange afdaling naar de eindstreep gereden. Julian Alaphilippe won de etappe, maar verrassender was misschien wel dat Greg Van Avermaet zijn voorsprong in het klassement wist te vergroten. De klassiekerspecialist heeft inmiddels een voorsprong op Geraint Thomas van 2.22. De meeste klassementsrijders zitten zelfs op 3 tot 5 minuten.

Vuurwerk in Tour de France bergetappes

Tour de France bergetappes. Kansen voor Tom Dumoulin?Woensdag kunnen we vuurwerk verwachten. Dan is er een korte etappe van 110 kilometer van Albertville naar La Rosière, met daarin drie beklimmingen en een slotklim van meer dan 17 kilometer. Donderdag wacht een echte monsterrit met meer dan 5000 hoogtemeters, verdeeld over klassiekers als de Col de la Madeleine, de Col de la Croix de Fer en de altijd geweldige aankomst in L’Alpe d’Huez.

De dagen erna steken we via Carcassonne over vanuit de Alpen naar de Pyreneeën. Volgende week staan daar drie Tour de France bergetappes op het programma. Dinsdag met drie zware beklimmingen en een finish bergaf naar Bagnères-de-Luchon. Woensdag een zeer korte etappe van 65 kilometer, waarvan er echter 38 bergop gaan en de laatste 16 kilometer zelfs met een klimpercentage van 8,7%. En na een uitstapje in het vlakke land is er dan de laatste vrijdag een rit met 4800 hoogtemeters over klassiekers als de Aspin, Tourmalet en Aubisque.

De Nederlanders in de Tour de France 2018

Bij de Nederlanders was de eerste week voor Dylan Groenewegen. Zijn wens om de eerste etappe te winnen en daarmee de eerste Nederlandse gele truidrager te worden sinds Erik Breukink in 1989 ging niet door, maar hij sloeg vervolgens toe met twee achtereenvolgende sprintoverwinningen. Verder gebeurde er weliswaar veel in de openingsweek (pech, valpartijen) maar nadat het stof is opgetrokken staan de favorieten nog dicht bij elkaar.

De Nederlanders Tom Dumoulin (11e), Steven Kruijswijk (12e) en Bauke Mollema (15e) hebben nog alle kans op een goed klassement. Voor Dumoulin is de vraag of Sunweb als ploeg genoeg macht heeft in de Tour de France bergetappes om hem te kunnen helpen tegen de andere toppers. Zelf zet Dumoulin zijn geld voorlopig op Froome en Nibali:

“Dat is gewoon een gevoel, klassementsrenners spelen altijd een spelletje met elkaar. Iedereen probeert zijn pokerface op te zetten, dus het is moeilijk te zien. Maar ik gok dat zij wel goed zijn.” (Dumoulin voor de NOS camera)

Meer te doen in sportweek 16 juli – 22 juli 2018

  • De voetballers van wereldkampioen Frankrijk en runners-up Kroatië en België kunnen op vakantie. Bij veel clubs lopen echter de voorbereidingen al een tijdje. De kwalificatierondes in de Champions League en Europa League zijn zelfs al begonnen. Volgende week moeten Ajax en AZ aan de bak. Ajax verraste de aanhang met het contracteren van Dusan Tadic (van Southampton) en het terughalen van Daley Blind (van Manchester United)
  • Volleyballiefhebbers kunnen volop live genieten deze week. In Nederland worden drie toptoernooien gehouden. Het EK Beachvolleybal (Den Haag, Apeldoorn, Utrecht en Rotterdam); het WK Zitvolleybal (Venlo, Eindhoven, Arnhem, Rotterdam en Den Haag); en het EK voor Junioren (Ede, Kortrijk en Den Haag).
  • Max Verstappen gaat proberen weer een podium te halen tijdens de Grand Prix F1 van Duitsland. Motorcrossers kunnen kijken naar de MXGP in Tsjechië.
  • Er staan ook twee Diamond League atletiekwedstrijden op het programma in Monaco en London. En het EK Moderne Vijfkamp in Hongarije.
  • Nog meer op de agenda: De darters hebben vanaf 21 juli hun World Matchplay 2018. Het WK Schermen wordt gehouden in China en de Wereldbeker Hockey Dames gaat van start in London. En het EK Waterpolo wordt gehouden.