Het EK Voetbal 2021. Dat is geen typefout maar het onvermijdelijke resultaat van de vreemde tijden waarin we leven. Waar we Corona een paar weken terug nog beschouwden als een exotische ziekte die ons wel voorbij zou gaan, zitten we nu midden in het oog van de storm. En dat betekent alle voetbalcompetities op hold, en de onvermijdelijke conclusie dat een EK Voetbal komende zomer onmogelijk wordt. En dus was het alternatief snel bedacht: Een jaar later, het EK Voetbal 2021.

Wat betekent het EK Voetbal 2021 concreet?

De gekozen oplossing is even eenvoudig als historisch. Want wat er ook gebeurt, normaliter gaan eindtoernooien van de UEFA en FIFA altijd door. Maar dit jaar verschuiven we een jaar. Van 11 juni tot 11 juli 2021 wordt het EK Voetbal gehouden. Uiteraard zullen er nog heel veel zaken geregeld moeten worden. Daar gaat de UEFA zich de komende tijd in verdiepen. Wel lijkt zeker dat de loting (die was al uitgevoerd) gewoon hetzelfde blijft.

Oranje had natuurlijk voor de poulefase een relatief eenvoudige loting met Oekraïne en Oostenrijk. Terwijl de laatste tegenstander moet komen uit het lijstje Roemenië, Georgië, Wit-Rusland, Kosovo en Noord-Macedonië. Ook geen toplanden. Overigens duurt het nog even voordat we die laatste naam horen. Want de play-offs voor de laatste EK plekken zouden eigenlijk in maart worden gespeeld maar zijn uiteraard ook uitgesteld.

Ook een oplossing voor de competities en Europees voetbal in 2020

Het uitstel van het EK Voetbal in 2020 had vooral te maken met alle andere voetbalevenementen. Want voorlopig zitten alle competities nog zeker weken (en misschien langer) stil, dus met een EK in 2020 was er dit jaar simpelweg geen plaats in de agenda om al die competities netjes af te ronden. Door het Europees Kampioenschap te verplaatsen naar het EK Voetbal 2021, komt er nu meer rust om de andere voetbalzaken een beetje normaal af te wikkelen. Zowel de nationale voetbalcompetities, de Europa League als de Champions League. In de verwachting uiteraard dat het over een maand in het Corona strijdgewoel allemaal weer een beetje kalmer is geworden.

En elk nadeel heb zijn voordeel

instagram beelden mephis revalidatie klaar voor EK Voetbal 2021Ondanks alle ellende die het Corona virus veroorzaakt, hebben de voetbalanalisten inmiddels ook wat voordelen ontdekt. En daarbij gaat het vooral om de overbelaste ziekenboeg van het Nederlands Elftal:

  • Memphis Depay was een ambitieus traject gestart om te herstellen van zijn afgescheurde kruisband. Regelmatig zien we enthousiaste social media posts waarin hij toont dat hij alweer fanatiek aan het trainen is. Tegelijkertijd vroegen veel deskundigen zich af of dat sowieso haalbaar was. Sommigen vreesden zelfs dat hij op die manier zijn hele carrière in de waagschaal zou stellen. Maar die zorgen zijn over. Sinds deze week kan hij in alle rust revalideren voor het nieuwe seizoen 2020-2021. Met als afsluiter het EK in 2021.
  • Steven Bergwijn liep na zijn mooie transfer en droomdebuut bij Tottenham Hotspur helaas een zware enkelblessure op. Een die de rest van het seizoen zou kosten en ook voor hem leek het EK te vroeg komen. Maar met een EK Voetbal 2021 is dat natuurlijk geen probleem meer.
  • Ook de knieblessure van Donyell Malen is met het uitstel natuurlijk iets minder urgent geworden. Net als de rest kan hij nu in alle rust aan zijn herstel werken en wedstrijdritme opdoen.

Dat betekent dat we van hooguit een outsider plotseling wel eens een favoriet kunnen worden voor het komende Europees Kampioenschap. Blijft nog wel een ander probleem over. Bondscoach Ronald Koeman zou een optie hebben om na de zomer van 2020 (na het geplande EK) te mogen vertrekken naar Barcelona. Hopelijk kunnen we hem in deze vreemde omstandigheden nog een jaartje laten houden. Het zou ook voor hem een vreemd vertrek zijn als hij de eindronde zou missen.