In vrijwel ieder land was de voetbalcompetitie 2020 allang weer begonnen. Van de Premier League tot Primera División en Serie A. Maar in Nederland moesten we voor de voetbalcompetitie wachten tot 17 januari. Maar ons geduld is beloond. Want het sportjaar 2020 is pas echt begonnen als we met het bord op schoot voetbal kunnen kijken.

De eerste wedstrijden van de voetbalcompetitie 2020

spectaculaire transfer bij voetbalcompetitie 2020 twitter FC Utrecht screenshotVrijdag 17 januari trappen we de voetbalcompetitie 2020 af met PEC Zwolle – FC Utrecht. FC Utrecht scoorde voorafgaand een spectaculaire transfer. Natuurlijk had Jeroen Zoet geen prettig seizoen bij PSV. Met als dieptepunt toen hij zijn keeperpositie kwijtraakte aan Lars Unnerstall. En omdat de nieuwe PSV coach Ernest Faber ook lijkt te gaan voor Unnerstal, zocht Zoet een andere club. En bleek FC Utrecht nu net op zoek te zijn naar een vervanger voor de plotseling geblesseerde Maarten Paes. Een en een is twee en dus start Zoet vrijdag als keeper bij FC Utrecht.

Voor Jeroen Zoet is het belangrijkste dat hij speelminuten krijgt om een kans te houden op het EK Voetbal. Hij zal gedreven zijn om top te presteren. En zet ook 25 april vast in je agenda: PSV – FC Utrecht. Die dag wil Zoet zeker een clean sheet pakken.

De voetbalcompetitie op zaterdag en zondag

Ajax en PSV kunnen enigszins rustig starten in het nieuwe jaar. Zowel Ajax – Sparta als VVV-Venlo – PSV zijn normaliter winst voor de topteams.

Pittiger wordt het voor AZ. Zaterdagavond mag AZ eindelijk weer in het eigen stadion gaan voetballen. Maar hun frisse start wordt zeker geen eenvoudige overwinning. Meestal zijn de Alkmaarders de duidelijke favoriet bij AZ – Willem II. Dit jaar ligt dat anders. Halverwege het seizoen staan de Tilburgers op een strakke vierde plaats met slechts één punt achter PSV. En dat is absoluut niet geflatteerd. Terwijl niemand dat voorafgaand had voorspeld. Ook wij niet in onze voetbalprognose.

Volop tennis in Australië in januari

Veel tennissers zijn voor of direct na de jaarwisseling vertrokken richting Australië. Daar zijn meerdere ATP en WTA tennisevents in de aanloop naar de Australian Open. Zoals de tennistoernooien in Brisbane, Perth, Sydney en Adelaide. Ook zijn de kwalificatiewedstrijden voor de Australian Open deze week. Volgende week begint de Australian Open zelf, het eerst Grand Slam tennis van 2020. Van 20 januari tot 2 februari.

Problemen voor de Australian Open

Door de enorme branden in Australië zijn veel Aussies vandaag de dag vooral met andere zaken bezig. De vraag is zelfs of je er eigenlijk wel normaal kunt spelen. In Melbourne hangen dikke rookwolken in de omgeving van de stad. Meerdere spelers vroegen zich af of uitstel geen beter plan was:

“Ik denk dat ze er alles aan zullen doen om geen vertraging op te lopen in het speelschema. Als de gezondheid van de sporters in het geding komt door de luchtkwaliteit, moeten we dat toch overwegen.” (Titelverdediger Novak Djokovic)

Maar inmiddels is uitstel geen optie meer. In plaats daarvan koos men voor een benefietwedstrijd voor de brandweermannen, met toppers als Nadal, Federer, Serens Williams en Djokovic. Ook de loting heeft inmiddels plaatsgevonden:

  • Kiki Bertens begint tegen Irina-Camelia Begu. Zij staat op de 105e WTA ranking. Zorgeloos is ze niet want Bertens kampt met een lichte achillespeesblessure.
  • Arantxa Rus zal het sowieso lastiger hebben met de Poolse Magda Linette die een 43e plek bezit.

Slechts twee direct geklasseerde spelers

Met Bertens en Rus hadden we de enige direct geklasseerde spelers. Tallon Griekspoor en Lesley Pattinama-Kerkhove moeten succesvol door het kwalificatietoernooi proberen te komen. En Robin Haase wordt inmiddels ook niet rechtstreeks geplaatst en ontbreken voor het eerst sinds 2009.