In de schaduw van het Max Verstappen geweld in de F1, gaat ook het MXGP seizoen van start. En ook dat verdient al onze aandacht. Want met MXGP seizoen hebben we een gevestigde wereldkampioen die ook dit MXGP seizoen weer voor de titel gaat.

Kansen voor MXGP seizoen in het seizoen 2020?

jeffrey herlings wereldkampioen mxgp 2018 opnieuw in mxgp seizoen 2020Jeffrey Herlings werd voor het eerst kampioen in 2018. Hoewel Herlings wat ouder is dan Max Verstappen (hij is van 1994), is zijn overwicht binnen zijn discipline minstens zo indrukwekkend. Nadat hij in 2016 voor de derde keer de titel won in de MX2, stapte hij daarna over na de MXGP, de Formule 1 van de motorcross. In het MXGP seizoen 2017 won hij nog zilver achter Antonio Cairoli, maar zijn seizoen 2018 was fenomenaal.

In dat seizoen waren er 20 grand prix waarvan hij er 17 won. Een overwicht waar zelfs Lewis Hamilton in de Formule 1 niet aan kan tippen. En de kans was groot – maar dat blijft hypothetisch – dat hij zijn titel in 2019 had herhaald zonder zijn blessureleed. Van de 18 races kon hij er echter maar aan 5 deelnemen. Het is een vast element van de motorcross. Waar de coureurs bij de Formule 1 gelukkig meestal heel blijven, val je er bij de motorcross nu eenmaal af en toe af. Daarentegen, als je blessurevrij bent, gaat het bij deze sport meer om talent dan om technische trucs.

Metaalvrij het MXGP seizoen in

Als Jeffrey Herlings schadevrij weet te blijven – hij is momenteel metaalvrij – is hij dus weer een titelfavoriet in het MXGP seizoen 2020 op zijn KTM motor. In een interview met Telegraaf geeft hij een beeld van zijn voorbereiding:

“Ik zit weer op het niveau van 2018 (zo’n 76 kilogram, red.). Vooral bij de starts, wanneer je vanaf nul moet beginnen, is het gewicht doorslaggevend voor een goede positie (..) Dat geldt ook voor de motor. We hebben met kleine stapjes weer vooruitgang geboekt. Dat moet je dan zien in vering, elektronica en starts. Maar ik ga ervan uit dat de concurrentie ook niet stil heeft gezeten.”

Aanstaand weekend gaan de motorcrossers van start in Groot-Brittannië en het weekend daarna (8 maart) kun je Jeffrey Herlings live van start zien in Valkenswaard voor de Nederlandse MXGP. De titeluitdager dit seizoen is de Sloveen Tim Gajser.

Wordt de eredivisie toch nog spannend?

Deze midweek is er volop voetbal te zien. Na de achtste finales van de Champions League (met Napoli – FC Barcelona, Chelsea – Bayern München, Real Madrid – Manchester City en Olympique Lyon – Juventus) hebben we ook de Europa League returns. Met LASK Linz – AZ en Ajax – Getafe CF hebben we wat reparatiewerk te doen. AZ hield het thuis nog op een gelijkspel (1-1), maar Ajax krijgt het zwaar. In een uitzonderlijk slechte wedstrijd liet Ajax zich veel te makkelijk provoceren, speelde geen moment het eigen spel en vertrok met 2-0 uit Spanje. Het zal nog een enorme opgave worden om dat recht te trekken. Het tijdrekken zal al in de warming-up beginnen.

Wat extra problematisch is voor de Amsterdammers, ook in de eredivisie is men behoorlijk van slag. Na in januari al hebben verloren van FC Groningen werd Ajax afgelopen weekend verslagen door Heracles (1-0). Waarbij alles werd gesymboliseerd door de knullige manier waarop Daley Blind de bal verloor aan spits Cyriel Dessers die vervolgens met een geweldig schot scoorde. Tel daarbij op dat Feyenoord sinds de komst van Advocaat geweldig presteert en AZ ook nog steeds aardig kan voetballen, is het eredivisie kampioenschap bepaald nog geen zekerheidje voor de Amsterdammers. Bovendien spelen alle toppers dit weekend tegen elkaar:

  • PSV – Feyenoord (zondag 1 maart 14.30)
  • Ajax – AZ (zondag 1 maart 20.00)

Meer deze sportweek van 24 februari tot 1 maart

Naast voetbal en de start van het MXGP seizoen is er nog meer te doen:

  • Onze gouden generatie baanwielrenners start van 26 februari tot 1 maart aan het WK baanwielrennen in Berlijn.
  • De schaatsers gaan naar de einde van hun seizoen. Na de spectaculaire WK afstanden (met wel minder dan verwacht Nederlandse titels), hebben we komend weekend het WK sprint en WK allround in Hamar. Overigens alleen maar goed dat de mondiale schaatstop weer wat breder lijkt te worden. Niets is zo saai als een sport waar je vooraf al weet dat Nederland gaat winnen, alleen nog moet gokken op welke schaatser.