netflix trailer F1 seizoen 2020We hebben erop gewacht, het F1 seizoen 2020. De liefhebbers hebben zich opgewarmd via de spectaculaire Netflix serie over het seizoen 2019. En nu zoveel andere sportevenementen door de Corona crisis worden uitgesteld of afgesteld, is de behoefte aan het F1 seizoen 2020 misschien nog wel groter. Want we blijven mensen en daar horen ‘brood en spelen’ bij. En we kijken al helemaal naar het Start F1 seizoen 2020 omdat dit het jaar van Max Verstappen moet worden.

Wordt Max Verstappen wereldkampioen in het F1 seizoen 2020?

Dat is voor de Nederlandse racefans natuurlijk de allerbelangrijkste vraag. Dit jaar is het laatste jaar waarin de Nederlander niet alleen de allereerste Nederlandse WK F1 wereldkampioen kan worden, maar ook direct de jongste wereldkampioen ooit. Verstappen is geboren in 30 september 1997 en op dit moment dus 22 jaar. De momenteel huidige jongste F1 wereldkampioen ooit is Sebastian Vettel (23 jaar en 134 dagen).

Of dat lukt blijft echter spannend. Hoewel concurrent Ferrari met problemen uit de testseries lijkt te zijn gekomen, heeft het Mercedes team het als vanouds weer perfect op orde. Inclusief het nieuwe Dual Axis Steering system (DAS), een opvallende innovatie.

Wat Red Bull daar tegenover zet? Zelfs de experts leken moeite te hebben om de verschillen te zien tussen de Red Bul RB 15 van 2019 en de RB 16 voor het F1 seizoen 2020. Misschien zit het grootste verschil dan ook wel in de Honda motor. Waar veel andere motoren uitontwikkeld zijn, lijkt Honda bij Red Bull nog ambitieuze plannen te hebben dit seizoen.

De F1 seizoen 2020 is een tussenjaar

Hoe bijzonder het ook wordt voor de Nederlandse racefans, is het in de Formule 1 een soort tussenjaar. Voor 2021 zijn de Formule 1 reglementen volledig op de kop gezet. De wagens zelf moeten het racen aantrekkelijker maken (beter geschikt voor ‘close racing’), maar ook zien de wagens er qua belijning mooier uit:

“In short, this is the kind of car kids will want posters of on their bedroom walls” (Formula 1 PR quote)

Tegelijkertijd betekent dat tussenjaar dat het een lastige overweging is wat men nog wil investeren. Niemand kan zich permitteren ondermaats te presteren, maar tegelijkertijd zal een behoorlijk deel van de technische en design teams al bezig zijn met de wagen voor 2021. Het maakt het jaar extra ingewikkeld.

Wie worden de kanshebber in het F1 seizoen 2020?

  • Natuurlijk is Lewis Hamilton natuurlijk een topfavoriet. Hamilton weet dat hij zich al onsterfelijk heeft gemaakt met zijn 6 wereldtitels, 84 zeges en 88 poles. Maar hij weet ook dat dat ultieme record – de 7 titels van Michael Schumacher – in zicht is. Is Mercedes collega Valtteri Bottas ook een kampioenskandidaat? Nee, dat betwijfelen we. Een goede coureur, maar mist net dat extra stapje. Wel de perfecte ‘wing man’ voor Hamilton.
  • Hoewel er twijfels zijn van de Ferrari’s dit seizoen, leveren ze altijd kandidaten op. Zowel de ervaren Sebastian Vettel als de jonge Charles Leclerc zijn kanshebbers. Moet ik er één kiezen? Dan zetten we op Leclerc. We hopen sowieso op het vuurwerk tussen Leclerc en Verstappen en hij beschikt over die extra kwaliteit om kampioen te kunnen worden. Vettel lijkt daarentegen iets kwijt geraakt te hebben. Net iets minder scherpte, iets te veel afstand, en op andere momenten juist te veel stress? Maar dat kan dit jaar ook zomaar weer anders zijn.
  • Bij Red Bull is alles natuurlijk ingezet op Max Verstappen en zijn talent is onbetwist. Wat helpt is dat zijn nieuwe teamgenoot Alexander Albon veel dichter het niveau van Verstappen kan naderen dan voorganger Gasly. Dat helpt het team vooruit en helpt dus ook Verstappen. Tegelijkertijd is Albon zelf nu nog niet op het niveau van een WK F1 titelkandidaat.

De strijd om de ‘best of the rest’

Zijn dit alle titelkandidaten? Ja, meer zijn er niet. De rolverdeling is dit seizoen helder, voorafgaand aan de reglementswijzigingen in 2021. Er zijn drie topteams en daaruit volgt de wereldkampioen. Daarachter zal een net zo’n spannend F1 toernooi volgen om de ‘team of the rest’. Probeer dan ook niet alleen naar Max Verstappen te kijken bij het komende F1 seizoen 2020. Want het middenveld levert volop spannende duels op. Teams als McLaren, Renault, AlphaTauri, Racing Point, Alfa Romeo Racing en Haas F1 Team staan gegarandeerd voor vuurwerk. Tussen de verschillende teams natuurlijk maar minstens even vaak tussen de teamgenoten. Want de grootste concurrentie is de coureur in dezelfde wagen. Die moet je hoe dan ook voorblijven. Komende weekend gaan we van start bij de F1 grandprix Australië.