Het is nog volop winter maar de wielrenfans zitten al klaar voor de aanstaande wielerkalender 2020. De wegrenners mijden Europa nog even, maar in het zuidelijke halfrond is de eerste koers al gestart. Een goed moment om de komende wielerkalender 2020 even door te bladeren.

De trainingsrapportages voorafgaand aan het wielerprogramma

inspirerend bericht in voorbereiding naar wielerkalender 2020De NOS toonde een mooie reportage waarin profwielrenners in allerlei uithoeken van de wereld trainingskilometers maken. Het leverde geweldige plaatjes op, van Colombia tot Thailand. Maar gaandeweg zit de voorbereiding er op. Deze week begint de UCI WorldTour 2020 met Tour Down Under over 6 etappes in Australië. In februari staan er nog meer etappekoersen gepland. In warme oorden als de Ronde van Valencia, Ronde van Colombia, Ruta del Sol en het woestijncircuit van de Ronde van de VAE.

Vanaf maart 2020 beginnen de wielerklassiekers

Van 29 februari tot april 2020 staat de wielerkalender 2020 volledig in het teken van de eendagswedstrijden. We noemen een paar hoogtepunten:

 • De klassiekers openen op 29 februari met Omloop Het Nieuwsblad.
 • 21 maart staat de mooie Milaan – San Remo in Italië gepland.
 • En Vlaanderens Mooiste, de Ronde van Vlaanderen, ontrolt zich op 5 april.
 • Ook Parijs-Roubaix moet je vast noteren voor 12 april.
 • En krijgt de Amstel Gold race dit jaar weer zo’n mooie editie, na de historische overwinning van Mathieu van der Poel.
 • We sluiten de eendaagse ritten met Luik-Bastenaken-Luik op 26 april.

In totaal kunnen we tijdens het wielerkalender 2020 genieten van zo’n 15 eendaagse wedstrijden. Waarbij steeds vaker in hetzelfde weekend ook een professionele vrouwenkoers wordt georganiseerd.

De grote rondes in de wielerkalender 2020

In mei verplaatsen we ons van de dagkoersen naar de etappekoersen. Ook daar zijn er talloze van, maar het gaat natuurlijk vooral om de drie grote rondes:

 • Vanaf 9 mei tot en met 31 mei is de aandacht helemaal gericht op de Giro d’Italia. Hoewel de Tour de France traditioneel de belangrijkste koers is van het jaar, vinden veel liefhebbers de Giro stiekem eigenlijk de mooiste koers van het jaar.
 • Na wat kleinere etapperondes in juni beginnen we het jaarlijkse wielerhoogtepunt op 27 juni. Dan begint de Tour de France tot en met 19 juli.
 • De derde grote ronde, de Spaanse Vuelta, vindt plaats van 14 augustus tot 6 september.

De overige wielerkalender 2020

Behalve de voorjaarsklassiekers en de grote etappekoersen hebben we dit jaar natuurlijk ook de Olympische Spelen. De olympische wielerevenementen staan in Japan gepland van 25 tot en met 29 juli. Daarnaast hebben we natuurlijk nog een breed programma met kleinere koersen en dagwedstrijden. In het najaar hebben we traditioneel het EK wielrennen en WK wielrennen in september. We sluiten de wielerkalender 2020 tenslotte af met de Ronde van Lombardije op 10 oktober, de koers van de vallende bladeren. We hebben er weer zin in.

Sportactiviteiten deze week

Laten we behalve ons wielerprogramma voor het komende jaar ook nog kort de sportactiviteiten van deze week (van 20 tot en met 27 januari) even noemen:

 • Op dit moment zijn we al druk bezig met de achtste finales van de KNVB Beker.
 • We zijn begonnen met de Australian Open. Arantxa Rus slaagde er niet in om de derde ronde te bereiken. Kiki Bertens is eenvoudig begonnen in haar eerste ronde.
 • Onze waterpolo vrouwen spelen donderdag in Rusland de halve finales voor hun EK vrouwen waterpolo.
 • Van 25 en 26 januari staan er weer schaatsen en shorttrack toernooien. De langebaanschaatsers hebben hun NK allround en NK sprint in Heerenveen. De shorttrackers hebben hun wereldbekerwedstrijden in Debrecen.
 • Zondag is de wereldbeker veldrijden in Hoogerheide.
 • Paardliefhebbers kunnen genieten van de Jumping Amsterdam Paardensport. Onder andere staan de wereldbeker dressuur en de wereldbeker springen op het programma.