Het Wereldbeker programma is al gestart en dus is het de hoogste tijd om de shorttrack kalender 2019 – 2020 door te nemen. Vooral omdat deze sport onder de bezielende leiding van bondscoach Jeroen Otter steeds meer uit de schaduw van het langebaan schaatsen stapt. Niet meer dan terecht overigens, want het is pure topsport die veel spectaculairder is dan veel langebaan afstanden. We lopen even de komende shorttrack kalender met je door.

Wereldbeker wedstrijden op de shorttrack kalender

Rode draad in het seizoen zijn 6 Wereldbeker ofwel Worldcup Shorttrack wedstrijden. We zijn het afgelopen weekend al van start gegaan in Salt Lake City. In het komende weekend van 8-10 november gaan de shorttrackers door in Montreal. De komende maanden volgen nog Wereldbeker Shorttrack wedstrijden in Nagoya (laatste weekend november), Shanghai (6-8 december) en Dresden (7-9 februari 2020). De Wereldbekerfinale Shorttrack is dit jaar in Dordrecht, dus we kunnen dicht bij huis van top shorttrack genieten.

Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen Shorttrack

Naast de Wereldbeker weekends zijn er natuurlijk het NK, EK en WK Shorttrack:

  • Het NK Shorttrack is op 4 en 5 januari 2020 in Leeuwarden.
  • De EK Shorttrack wedstrijden staan van 24 tot 26 januari gepland in Debrecen (Hongarije)
  • Hoogtepunt is vervolgens het WK Shorttrack in Seoul van 13 t/m 15 maart 2020.

Daarnaast zijn er gedurende het seizoen nog een vijftal KNSB Cup wedstrijden die je de kans geven live shorttrack te bekijken op een schaatsbaan in de omgeving.

Op welke shorttrackers gaan we letten dit seizoen?

suzanne schulting weer dominant aanwezig op shorttrack kalender 2019 2020 (foto wikipedia)Bondscoach Jeroen Otter heeft zijn selectie uitgebreid van dertien naar achttien rijders. Meest in het oog springend is uiteraard Suzanne Schulting. De Sportvrouw van het Jaar 2018 heeft met haar 22 jaar al olympisch goud en brons op zak, ze won het EK en WK allround en won ook nog eindklassementen op de 1000 en 1500 meter in het Wereldbekercircuit. En dat nog los van de individuele afstandsoverwinningen. Dit jaar vormt ze samen met Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries het vrouwen ‘basisteam’ voor de Worldcup Shorttrack. Bij de mannen zijn dat Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf en Dennis Visser.

Sjinkie Knegt nog niet volledig terug

Op wie we dit jaar waarschijnlijk nog niet echt kunnen inzetten, is Sjinkie Knegt. De markante Fries en nummer 1 bij de mannen liep januari 2019 zware brandwonden op bij het aansteken van zijn houtkachel. Het herstel verloopt gelukkig snel tot nu toe maar voor echte topprestaties lijkt het nog te vroeg. Hijzelf beschouwt het vooralsnog als een tussenjaar:

“Want als ik aan een wedstrijd begin, wil ik er echt toe doen. Het zou mooi zijn om een keer een wedstrijd op niveau te rijden dit seizoen. Dan ga ik lekker de zomer in en kan ik er volgend jaar weer vol voor gaan.” (Sjinkie Knegt tegen het AD)

Stiekem lijkt hij te mikken op de Wereldbekerfinale in Dordrecht, het zou een mooie afsluiting betekenen van zijn shorttrack seizoen.

Shorttrack coach blijft Jeroen Otter

Een shorttrack kalender is niet compleet zonder ook de bondscoach Jeroen Otter even in het zonnetje te zetten. De gedreven oud-shorttracker zorgde er bijna eigenhandig voor dat shorttrack groeide van een marginale sport die ‘we’ niet begrepen naar een geduchte concurrent voor de langebaan schaatsers. Hij is al bondscoach sinds 2010 en verlengde zijn contract afgelopen zomer zodat hij er ook bij de winterspelen in 2022 bij zal zijn. En echte sportfans kunnen alleen maar genieten van zo’n gepassioneerde sportgek die constant probeert zijn sport te innoveren. Zoals afgelopen maand toen er plotseling shorttrackers met een ‘jetpack’ op hun rug verschenen om de snelheden op hooggelegen banen te simuleren. We krijgen vanzelf zin in de shorttrack kalender 2019-2020.

Meer sport in de week van 4-10 november 2019

Er is natuurlijk meer topsport te zien deze week:

  • Midweeks is er weer een speelronde in zowel de Champions League als de Europa League. Chelsea – Ajax wordt dinsdag erg spannend, maar ook naar Astana – AZ, LASK Linz – PSV en Feyenoord – Young Boys op donderdag kijken we natuurlijk uit.
  • Bij het tennis wordt de FED-cup finale gespeeld, de vrouwelijke tegenhanger van de Davis Cup.
  • De darters beginnen deze week aan hun Grand Slam of Darts.
  • Met kopstukken als Europees kampioen Annemarie Worst en wereldkampioen Mathieu van der Poel heeft Nederland twee sterke kanshebbers voor de Europese kampioenschappen veldrijden in het Silvelle, Italië.