Wie wordt de winnaar Parijs-Nice dit jaar? Die vraag bewijst dat we inmiddels midden in het wielerseizoen zijn aangekomen. Een normaal wielerseizoen is het vooralsnog niet. De Italiaanse voorjaarklassiekers doorkruisen het zwaar getroffen coronagebied. En ook bij andere landen wordt er serieus gesproken of wielerkoersen kunnen doorgaan.

Voor de etappekoers Parijs-Nice heeft men groen licht gegeven. De Franse minister van Sport (Roxana Maracineanu) meldde dit afgelopen maandag. En ook voor de aanstaande Italiaanse koersen (Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo) is er voorlopig nog toestemming gegeven.

De historie van winnaar Parijs-Nice

joop_zoetemelk (wikipedia) record winnaar Parijs-NiceParijs-Nice is een etappekoers die sinds 1954 vanuit Parijs afdaalt naar het mooie Zuid-Frankrijk. Een echte klassieke etappewedstrijd in het internationale wielerprogramma. De laatste jaren waren er geen Nederlandse klassementsoverwinningen. Maar in de nationale wielerhistorie bouwde Joop Zoetemelk onder andere hier zijn reputatie. Onze bescheiden topcoureur was maar liefst drie keer winnaar Parijs-Nice (in 1974, 1975, 1979). Daarmee staat hij op de 3e positie, samen met grote namen als Eddy Merckx en Laurent Jalabert. Alleen Jacques Anquetil en Seán Kelly wonnen vaker. Anquetil is met vijf overwinningen misschien ooit nog voor iemand in te halen, maar de zeven hoofdprijzen van Seán Kelly zullen wel voor altijd het record zijn.

Parijs Nice wordt door veel deelnemers gebruikt als een voorjaar voorbereidingskoers, maar is tegelijkertijd prestigieus genoeg om er te willen winnen. Niet voor niets is het een UCI World Tour wedstrijd.

Het parcours Parijs-Nice in 2020

Parijs-Nice gaat komende zondag van start en heeft weer een interessant parcours richting de Zuid-Franse kust:

 • Parijs-Nice start dit jaar op 8 maart. De eerste etappe loopt van Plaisir terug naar Plaisir van 154 kilometer met wat lichte heuvels.
 • De 2e en 3 etappe (Chevreuse – Chalette-sur-Loing en Chalette-sur-Loing – La Châtre) zijn twee vlakke etappes voor de sprinters. Jammer genoeg is onze Dylan Groenewegen er dit jaar niet bij. Vorig jaar won hij beide sprintetappes.
 • 11 maart staat een tijdrit voor 15 kilometers op het programma. Het is de opmaat naar het zwaardere werk in heuvels en bergen de dagen erna.
 • Donderdag 12 maart fietsen we 227 kilometer door de heuvels van Gannat naar La Côte-Saint-André
 • Ook vrijdag is nog een heuveletappe. 160 kilometer (Sorgues – Apt)
 • Vervolgens gaat het rond Nice nog twee dagen stevig de bergen in. Eerst op zaterdag de Koninginneroute van 166 kilometer van Nice – Valdeblore La Colmiane
 • Ook de slotetappe heeft nog wel wat klimwerk, van 113 kilometers Nice – Nice. De slotkilometers loopt naar de Allianz Arena. Het stadion van OGC Nice waar oud Ajacied Kasper Dolberg is opgebloeid.

Wie hebben er kans winnaar Parijs-Nice te worden?

Als we naar het eindklassement kijken, zijn er veel kanshebbers. Namen die veel worden genoemd zijn onder andere Primoz Roglic, titelverdediger Egan Bernal en Thibaut Pinot. Nederlandse toppers worden dit jaar minder genoemd, al is Primoz Roglic natuurlijk een beetje Nederlander als kopman van Jumbo-Visma. Hij wordt onder andere ondersteund door Robert Gesink. Helaas zijn Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk nog niet klaar na blessures om deel te nemen aan Parijs-Nice.

Meer sport in de sportweek van 2 maart t/m 8 maart

Er is nog meer te doen in deze sportweek. We noemen een paar sportevents:

 • We hebben de Loting Nations League al achter de rug. Nederland – Italië en Italië – Nederland worden de topduels in deze poule met verder Polen, Bosnië en Herzegovina
 • We zijn inmiddels aan de halve finales van de KNVB-beker begonnen met FC Utrecht- Ajax en Feyenoord-NAC. Wordt de KNVB finale een ouderwetse Ajax – Feyenoord? En in de huidige vorm is het dan nog maar de vraag wie er wint.
 • Komend weekend wordt de Wereldbekerfinale schaatsen in Thialf gehouden (7 en 8 maart).
 • We gingen het al eerder over het nieuwe MXGP seizoen. Komend weekend staat de Nederlandse MXGP Valkenswaard gepland.