Het jaarlijkse hoogtepunt van het American Football jaar is de Super Bowl. Voor veel Europeanen is die sport wat verder van het bed, maar er komt steeds meer aandacht voor. Niet in de laatste plaats door het entertainment en het commerciële spektakel dat er omheen komt. Want op een of andere manier is sport in de Verenigde Staten toch net iets meer ‘Bigger than Earth’ dan bij ons. Deze week zagen we dat ook op een tragische manier, na de indrukwekkende reacties op het verongelukken van Kobe Bryant. Het hele land leek stil te staan.

Hoe populair is de American Football competitie met het Super Bowl slotstuk

geen super bowl maar wel voorbeeld american football thanks chris-chow-unsplashBaseball (honkbal), Basketball, en American Football zijn de drie populaire balsporten waarvoor de Amerikanen massaal naar de stadions komen. Qua aantallen bezoekers per wedstrijd staat American Football bovenaan. Een American Football match trekt gemiddeld 60.000 bezoekers. Alleen trekken de Major League Baseball en NBA door het grote aantal wedstrijden per jaar grotere bezoekersaantallen.

Het American Football spel

De sport ziet er uiteraard extreem fysiek uit, met de stevige kerels in hun Football gear en helms. De sport is van origine ontstaan uit het Engelse Rugby, maar er is wel een geheel eigen variant ontstaan. Een American Football team bestaat uit een groot aantal spelers dat verdeeld is in verschillende teams. De belangrijkste daarvan zijn de Offense en de Defense teams.

  • Als club A de aanvallende beurt heeft (Offense) is het doel om stapsgewijs steeds meer terreinwinst te veroveren en dichter bij de endzone van de tegenstander te komen. Stapsgewijs, want iedere keer heeft het Offense team 4 beurten om minimaal een terreinwinst te bereiken van 10 yard. Vervolgens krijgt men weer 4 beurten terrein te winnen etc. etc. Net zolang tot men een touchdown haalt in de end zone van de tegenstander. Belangrijkste speler in het Offense team is de quarterback. De Frenky de Jong van een American Football team. Deze American Football spelverdeler zet de lijnen uit en probeert de splijtende worp te maken om een aanvaller te laten scoren. De quarterbacks zijn ook de supersterren bij de Super Bowl.
  • De Defense team (club B) heeft juist het doel om het Offense team te laten falen bij hun terreinwinst en zo mogelijk direct de bal te onderscheppen.

Zodra het Offense team scoort, of hun bal wordt onderschept door de Defense spelers, of het lukt niet om voldoende terreinwinst te bereiken, wisselt de beurt. Het Defense team van club B verlaat het veld en stuurt het Offense team het veld in. Bij club A verlaat het Offense team het veld en komen de Defenders erin. Zo is het een spel tussen aanvallende en verdedigende teams. Met een enorme fysieke kracht en geweld. Maar daarachter zit ook enorm veel tactiek. Om de sport echt te kunnen volgen, moet je je goed inlezen.

De competitie richting de Super Bowl 2020

De opzet van de American Football competitie is behoorlijk complex. Er zijn twee conferenties (de National Football Conference en de American Football Conference). Iedere conferentie bestaat uit vier divisies met daarin vier teams (dus 16 teams per conference). Hoe die teams binnen hun conference nu exact tegen elkaar spelen is wat te veel om hier te beschrijven. Maar uiteindelijk worden van de 16 teams per conference, er 6 geplaatst voor de play-offs. In totaal dus 12 teams. Die teams spelen maximaal vier play-off rondes. Te beginnen met de Wild Card Playoffs, daarna de Divisional Playoffs (kwartfinales) en dan de Conference Championships (halve finales). De winnaars van de Conference Championships plaatsen zich voor de Super Bowl aan het begin van februari. Dit jaar zal Super Bowl 2020 worden gespeeld rond middernacht (onze tijd) van 2 tot 3 februari. Een bijzondere ervaring om een keer naar te kijken.

Super Bowl 2020 sensatie

Het gaat daarbij niet alleen om het echte top Football tussen de Kansas City Chiefs en San Francisco 49ers. En ook gaat het niet alleen om de quarterbacks (Patrick Mahomes en Jimmy Garoppolo). Het gaat net zo hard om de bijzondere commercials die half-time worden uitgezonden voor gigantische bedragen. En voor de zangeres die het volkslied mag zingen (Demi Lovato) en wie de half-time show mag opvoeren (Jennifer Lopez, Shakira). De Super Bowl 2020 is gigantisch. Dompel je een keer onder.