Bij WK afstanden weet iedere Nederlander direct waar we het over gaat. Want dan hebben we het over de langebaan schaatsers of de WK shorttrackers. Dit weekend staan de langebaan schaatsers op het programma. In Salt Lake City worden bij zowel de mannen als de vrouwen de verschillende afstanden afgewerkt.

Het WK afstanden, het jongste wereldkampioenschap schaatsen

Omdat er per individuele afstand en ook nog op een paar aanvullende disciplines een kampioenschap is te winnen, is het een leuk en vermakelijk schaatstoernooi. Gek genoeg bestaat het WK afstanden nog relatief kort (vergeleken andere schaatstoernooien). De eerste afstandskampioenschappen werden pas in 1996 gehouden. Tot die tijd kon men maar eens per vier jaar (bij de Olympische Winterspelen) kampioen worden per schaatsafstand. In de andere jaren was er alleen een allround kampioenschap en een sprintkampioenschap. Beiden was er alleen een overall titel te verdienen. Een individuele wedstrijdoverwinning telde alleen meer voor de eer. Leuk, maar het WK afstanden is zeker een verrijking. Vooral omdat er door de jaren heen nog wat spectaculaire nieuwe teamdisciplines aan zijn toegevoegd. De teamsprint, de ploegenachtervolging en de massastart.

Onderdelen van het WK afstanden van schaatsen

screenshot WK afstanden schaatsenWe zetten het programma kort op een rijtje:

  • Donderdag 13 februari: 3.000 meter vrouwen (Esmee Visser, Irene Schouten, Carlijn Achtereekte), 5.000 meter mannen (Patrick Roest, Sven Kramer, Jorrit Bergsma) en de teamsprint vrouwen (Femke Kok, Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Ireen Wüst) en teamsprint mannen (Dai Dai Ntab, Kjeld Nuis, Kai Verbij, Thomas Krol).
  • Vrijdag 14 februari: 10.000 meter mannen (Jorrit Bergsma, Patrick Roest), de ploegenachtervolging vrouwen (Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje, Carlijn Achtereekte), 500 meter mannen (Dai Dai Ntab, Jan Smeekens, Kai Verbij) en 500 meter vrouwen (Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Femke Kok).
  • Zaterdag 15 februari: 5.000 meter vrouwen (Esmee Visser, Irene Schouten), 1.000 meter mannen (Kjeld Nuis, Thomas Krol, Kai Verbij), 1.000 meter vrouwen (Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Ireen Wüst) en de ploegenachtervolging mannen (Sven Kramer, Patrick Roest, Douwe de Vries, Marcel Bosker).
  • Zondag 16 februari: 1.500 meter vrouwen (Melissa Wijfje, Ireen Wüst, Joy Beune), 1.500 meter mannen (Kjeld Nuis, Thomas Krol, Patrick Roest), massastart vrouwen (Irene Schouten, Melissa Wijfje) en massastart mannen (Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga).

Omdat het WK afstanden plaatsvindt op de hooggelegen ijsbaan van Salt Lake City, mogen we topsnelheden verwachten. En door het tijdsverschil kun je lekker ’s avonds kijken. Vanaf de vooravond tot rond middernacht.

Overige sport in de week van 10 februari tot 16 februari 2020

Een kort overzicht van andere sportevenementen:

  • Naast de WK afstanden is er komend weekend ook een shorttrack wereldbeker wedstrijd, in Dordrecht. Een bijzondere wedstrijd want het is de rentree van onze shorttrack topper Sjinkie Knegt. Hij heeft aangegeven dat hij pas meedoet als hij er klaar voor is om de concurrentie met de top aan te gaan. We gunnen het hem van harte na zijn ernstige brandwonden en een zwaar revalidatietraject van meer dan een jaar.
  • De voetballers gaan woensdag en donderdag spelen voor de kwartfinales in de KNVB bekerfinale. Vier leuke duels met twee eerste divisie teams maar verder allemaal eredivisieclubs in de ranking: AZ – NAC Breda, Vitesse – Ajax (woensdag) en Go Ahead Eagles – FC Utrecht, SC Heerenveen – Feyenoord (donderdag). Mag ik inzetten op AZ, Ajax, FC Utrecht en Feyenoord? Het is altijd wat lastig om de vaart in de KNVB cup te krijgen, maar met deze vier clubs moet dat zeker lukken.
  • In Rotterdam is het jaarlijkse ATP ABN-Amro tennistoernooi in Rotterdam. Een leuke line-up waarbij men natuurlijk hopen dat Daniil Medvedev en Stefanos Tsitsipas elkaar tegenkomen in de finale. Geen vrienden van elkaar dus dat kan een pittige match opleveren. Inmiddels is de vijfde geplaatste Fabio Fognini al naar huis na de eerste ronde. Tallon Griekspoor speelt tegen Filip Krajinovic op het moment van schrijven. En inderdaad, je hoeft niet op zoek naar Kiki Bertens want Rotterdam is alleen een ATP toernooi, dus vrouwen kom je er niet tegen.