Tijd voor een Eredivisie 2019-2020 voorspelling, want het nieuwe seizoen gaat komend weekend beginnen. We hebben de traditionele clash om de Johan Cruijff Schaal al gehad en kunnen niet wachten om de zondagavonden weer met het bord op schoot te gaan kijken of onze eredivisie voorspellingen van die week zijn uitgekomen. Hoe gaan de clubs het doen dit jaar? Welke transfers blijken een gouden greep? We geven onze voorspelling even af. Zonder garantie uiteraard.

Het rechterrijtje van onze eredivisie 2019-2020 voorspelling

Eredivisie 2019-2020 voorspelling seizoen met deze fraaie Derbystar balLaten we even beginnen met onze voorspelling voor de nummers 18 tot en met 10, het rechterrijtje:

 • We vrezen voor RKC Waalwijk. Het team van Fred Grim kwam via een play-off thriller tegen Go Ahead Eagles in de Eredivisie terecht en heeft de ambitie om daarin een stabiele speler te worden. En hoewel er wat aankopen zijn gedaan, zien we eigenlijk te weinig potentieel om die doelstelling echt waar te maken.
 • ADO Den Haag stond nog niet zo lang geleden op het punt van degraderen. Alfons Groenendijk redde de club en was het seizoen erna behoorlijk succesvol. Maar met het dreigende vertrek van Abdenasser El Khayati kon het dit jaar wel weer eens knokken tegen degradatie worden.
 • Hoewel er behoorlijk wat ambitie is met Martin van Geel als nieuwe algemeen directeur moeten we het allemaal nog zien gebeuren bij Willem II in Tilburg. Het zou zo maar eens knokken tegen degradatie kunnen worden. Goudhaantje Alexander Isak vertrok en echt boeiende vernieuwingen hebben we nog niet gezien.
 • Sparta is na een jaartje op een lager niveau weer terug en heeft een goede oefencampagne gedraaid. Het klinkt allemaal positief daar aan het Kasteel en ze zouden zomaar net boven de degradatiestreep kunnen eindigen.
 • VVV-Venlo trok een blik Duitsers open in de transferperiode en natuurlijk kwam Robert Maaskant als trainer. Maar echt succes? We moeten het nog zien in onze eredivisie 2019-2020 voorspelling.
 • FC Emmen is een blijvertje. De Drenten zijn nuchter onder de binnen de eredivisie langstzittende trainer Dick Lukkien en straalden vorig jaar op een of andere manier uit dat het wel zou lukken. Dat zien we ook dit jaar weer gebeuren, en misschien zelfs een paar stapjes hoger. De oefencampagne was behoorlijk succesvol in ieder geval.
 • Hoewel een buitenlandse investeerder als eigenaar niet altijd een recept is voor stabiliteit, lijkt dat met Fortuna Sittard wel het geval. De nieuwe hoofdtrainer Sjors Ultee heeft echter geen ervaring als hoofdtrainer en dat is een van de redenen om niet direct een grote sprong voorwaarts te verwachten.
 • John Stegeman is geen verkeerde trainer en ook de overkomst van Iliass Bel Hassani is hoopgevend. Maar we zijn na het wisselvallige jaar met twee trainerswisselingen nog niet overtuigd dat daarmee het lek boven is bij PEC. PEC Zwolle zal net een maatje te groot zijn om onder de streep te verdwijnen, maar veel meer dan dat zien we niet gebeuren.
 • FC Twente na alle ellende van de afgelopen jaren op een 10e plek in onze eredivisie 2019-2020 voorspelling? Ja, want er is ondertussen ook behoorlijk gerenoveerd bij de club en we vergeten wel eens dat er echt een club met een fanatieke achterban staat in Enschede. We duimen voor de Tukkers.

Het linkerrijtje van de eredivisie 2019-2020

En wie zien we de subtop vormen in onze eredivisie 2019-2020 voorspelling? We zetten ze hieronder op een rij:

 • FC Groningen hoort van nature thuis in het linkerrijtje. Na een dramatische start vorig seizoen kreeg Danny Buijs het team gaandeweg aan het voetballen. Hopelijk lukt het hem om die trend door te zetten.
 • SC Heerenveen lijkt net is slagvaardiger te hebben geopereerd dan hun Groningse buren. Waar de Groningers hadden ingezet op Ajacied Sven Botman, verkast deze uiteindelijk naar Heerenveen. Het is kenmerkend voor de verwachtingen die we hebben in onze eredivisie 2019-2020 voorspelling. Heerenveen dat Groningen nipt weet voor te blijven.
 • Frank Wormuth liet vorig jaar mooie dingen zien met zijn Heracles, maar de voorbereiding is nog niet oogstrelend. Of Heracles meer dan een zevende positie weet te bereiken vragen we ons dan ook af.
 • Als je grootste transfer de trainer is en niemand technisch directeur wil worden, is dat een teken aan de wand. Feyenoord lijkt in een dip te zitten en daar kan ook Jaap Stam niet zomaar iets aan veranderen. Zeker als ze ook Steven Berghuis nog zouden kwijtraken aan PSV. Een zesde plek – of zelfs lager – zou ons dan ook niet verbazen.
 • Vitesse is een moeilijk te voorspellen club. Toch weten ze de recente jaren meestal de top 6 te bereiken. Dit jaar kan dit zomaar een vijfde plek worden, als Feyenoord een beetje meewerkt tenminste. Qua aankopen is met name de komst van Riechedly Bazoer spannend voor de supporters.
 • FC Utrecht heeft met John van den Brom een trainer binnengehaald die al bij AZ bewees dat hij een structurele subtopper en wellicht zelfs nog iets meer kan neerzetten. Dat in combinatie met het geld van de eigenaar, het aanwezige talent en het publiek kan ze zo maar een vierde plek opleveren dit seizoen.

De top 3 van de eredivisie 2019-2020

 • Hoewel je wat twijfels mag hebben over de technische staf na het vertrek van John van den Brom, staat er bij AZ een stevige organisatie die keer op keer talentvolle voetballers en verzorgd voetbal oplevert. Zeker met Feyenoord dat een matige voorbereiding kende, zou AZ wel eens de verdiende nummer drie kunnen zijn het komende jaar.
 • Als de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal maatgevend is, wordt PSV dit jaar weer tweede. Het team legde het af tegen Ajax en lijkt nog zoekende na het vertrek van onder andere Luuk de Jong. Welke uitkomst de zoektocht van Mark van Bommel ook oplevert, hij heeft met PSV kwaliteit voldoende om hoe dan ook de tweede plek weer te claimen. Maar een titel, dat weten we zo net nog niet. Dan moeten ze eerst zoals van Bommel al stelde ‘kerels worden’.
 • Ajax lijkt boven verwachting uit de zomerstop te zijn gekomen. Na een weergaloos seizoen 2018-2019 was de vraag vooral of er naast het vertrek van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong niet een volledige leegloop zou komen. Maar het tegendeel lijkt waar en zeker met de nieuwe aankopen heeft Erik ten Hag dit jaar misschien wel grotere luxeproblemen dan het jaar ervoor. Voor prolongatie van de titel lijkt hij voldoende in huis te hebben.