Wie wordt Wereldkampioen 2018? Dan heb ik het over voetbal uiteraard. We hebben inmiddels de kwartfinales achter de rug en kunnen dinsdag en woensdag plaatsnemen voor één absolute voetbaltopper en één ‘gewoon’ interessante wedstrijd. Nog steeds kan onze voorspelling van een maand terug waarheid worden. Een korte terugblik en onze prognose voor de finale van het WK.

Wie wordt wereldkampioen 2018?

Een kleine maand geleden had ik het over de prognose van de BBC voor de winnaar van het WK Voetbal 2018. De BBC had de vorige toernooien geanalyseerd en een aantal overeenkomsten gevonden. Het gastland zou niet kunnen winnen, de regerend kampioen ook niet. Het land dat wereldkampioen 2018 wordt, moet een topkeeper hebben en vrijwel geen doelpunten tegen krijgen. Dat klonk als België en die voorspelling van de BBC kan nog steeds uitkomen. Want na de kwartfinales van het afgelopen weekend zijn België, Frankrijk, Engeland en Kroatië nog in de race. De volgende WK halve finales staan op het programma:

  • Dinsdag 10 juli 20.00: Frankrijk – België
  • Woensdag 11 juli 20.00: Kroatië – Engeland

Eigenlijk zou Frankrijk – België de echte finale moeten zijn. Dat zijn de teams die het meest aanspraak kunnen maken op de titel. Frankrijk heeft een nog jong maar fantastisch voetballend team met een ontketende Kylian Mbappé (die qua rushes aan Gullit doet denken). Hij rolde bijna persoonlijk Argentinië op, waarna in de kwartfinale Uruguay redelijk probleemloos werd verslagen.

Gouden generatie België is er klaar voor

Wereldkampioen 2018 Frankrijk of BelgieBelgië stelt daar een absolute topgeneratie tegenover. Veel ervarener dan de Fransen, maar ook met meer druk want hier en nu moet het gebeuren. De Belgen leken er in hun 8e finale tegen Japan volkomen onverwacht uit te vliegen. Het debacle tegen Wales op het EK 2016 leek zich te herhalen, maar het Belgische counterwapen bleek op de valreep dodelijk.

De kwartfinale wedstrijd tegen Brazilië is nu al een klassieker. De gedoodverfde wereldkampioen – al deed het team geen seconde denken aan de overheersende Brazilianen van bijvoorbeeld het WK 1982 – werd uiterst effectief verslagen. Een Braziliaans eigen doelpunt, een supercounter, krachtdadig verdedigen en keepen, en indrukwekkend positiespel. En op het eind staat er dan een 2-0 op het scorebord die volgens de Braziliaanse vleugelverdediger Marcello even hard aankwam als de 6-1 van Duitsland 4 jaar eerder.

Dinsdag de finale, wie wordt er wereldkampioen 2018?

Volgens mij wordt dus al dinsdag de finale van het WK 2018 gespeeld. Hoezeer Engeland zich ook opnieuw heeft uitgevonden onder leiding van Gareth Southgate en Harry Kane (en smacht naar een succes), en hoe heerlijk Kroatië onder leiding van Luka Modric soms kan voetballen, als wereldkampioen lijken ze te net wat te licht. België of Frankrijk wordt het dus. Dinsdag weten we wie.

Meer sport in de week van 9 juli – 15 juli

  • De Tour is begonnen en helaas kreeg topsprinter Dylan Groenewegen zijn grote wens – de eerste etappe winnen en de gele trui veroveren – niet voor elkaar. De eerste dagen zijn er veel vlakke etappes en zal het nog veel over ‘Froome en de Fransen’ gaan. Gezien alle verwensingen en fluitconcerten is het voor de Brit te hopen dat je van Salbutamol ook doof wordt.
  • Het is bijna ondergesneeuwd in het voetbal- en wielerkabaal, maar Kiki Bertens lijkt bezig aan een geweldig Wimbledon toernooi. Na in de 3e ronde zeer verrassend maar ook terecht Venus Williams te hebben verslagen, bereikte ze nog geen 24 uur later ook de 8e finale van het dubbelspel.
  • In Barcelona gaan onze waterpolo vrouwen en mannen starten met hun Europees kampioenschap.
  • De Formule 1 rust even uit van 3 achtereenvolgende race. Maar snelheidsliefhebbers kunnen wel genieten van de MotoGP race op de Sachsenring in Duitsland.