Komend weekend gaat de Tour de France 2018 van start. We kijken uit naar een mooie Ronde van Frankrijk, niet in de laatste plaats door de deelname van Tom Dumoulin. Maar al voor de proloog is er onrust binnen het peloton. Onrust door de wispelturige besluitvorming rond Chris Froome.

Chris Froome in de Tour de France 2018

Wat was er ook weer met Chris Froome aan de hand? De Brit deed een positieve plas in de slotweek van de Vuelta in 2017. Er werd een te hoge waarde salbutamol geconstateerd. Hij gebruikt dit middel vanwege astma en dat is op zichzelf ook toegestaan. Maar in dit geval ging de gemeten waarde de norm ver te boven. De UCI gaf hem de gelegenheid met een verklaring te komen. In het openbaar zei Froome er het volgende over:

“Mijn astma verergerde tijdens de Vuelta. Op advies van de teamarts heb ik mijn dosis verhoogd. Zoals altijd ben ik daarmee zeer voorzichtig geweest om er zeker van te zijn dat ik niet meer dan de toegestane dosis nam.”

twitter gaat los over Chris Froom in Tour de France 2018Dat Froome vervolgens alweer meedeed aan de Giro 2018 en die na een zwakke start onverwacht ook won, maakte het verhaal voor veel collega’s extra zuur. Ondertussen had de organisatie van de Tour de France 2018 aangegeven helderheid te willen hebben voor de start van de Tour. Toen die niet kwam, besloot men vorige week Froome uit te sluiten omdat hij schade toebracht aan de reputatie van de wedstrijd. De dag erna werd dit teruggedraaid nadat de UCI een persbericht uitstuurde dat men de dopingzaak tegen Froome heeft gesloten. Het lijkt erop dat Froome geen sluitende verklaring kan geven voor de concentraties salbutamol, maar dat men hem desondanks vrijspreekt. Veel collega renners reageren geërgerd, twitter ging los en de onderlinge verhoudingen in de Tour zullen er niet beter van worden.

Een rel dus al voor de start. Doet niets af aan het feit dat we qua wielrennen wel eens een hele mooie Tour tegemoet kunnen gaan. Met kasseien, interessante sprintetappes, een aankomst op Alpe d’Huez, een bijzonder zware bergrit in de Pyreneeën en een heuvelachtige tijdrit op de voorlaatste dag. Bij de Nederlanders hebben we sterke kanshebbers met Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en – zeker als Froome alsnog afhaakt – Wout Poels. De winnaar van de Tour de France 2018 voorspellen wordt dan ook een lastige klus.

WK Voetbal kwartfinales vrijdag en zaterdag

We hebben al veel verrassingen gezien dit WK. Duitsland kwam tegen Zuid-Korea de groepsfase niet door en ook Polen mocht als groepshoofd al na de poulefase naar huis. In de 8e finales stuurde gastland Rusland Spanje naar huis, deed Uruguay hetzelfde met Portugal, overklaste Frankrijk het zwaar tegenvallende Argentinië en wist België de Japanners maar ternauwernood te verslaan. 6 en 7 juli kunnen we gaan genieten van de kwartfinales van het WK voetbal 2018. Vrijdag is een prachtdag met Uruguay – Frankrijk en Brazilië – België. Zaterdag volgen Rusland – Kroatië en Zweden – Engeland.

Formule 1 Silverstone Grand Prix

De 3e achtereenvolgende race in Europa. Max Verstappen zit in een geweldige flow. Nadat een deel van het racepubliek hem al leek te hebben afgeschreven na onnodige fouten in de opening van het seizoen – met als uitsmijter zijn trainingscrash in Monaco – was zijn antwoord ronduit magistraal. 3e in Canada, 2e in Frankrijk en afgelopen zondag een indrukwekkende overwinning op de eigen Red Bull Ring in Oostenrijk. Indrukwekkend dankzij de messcherpe eerste ronde en fenomenaal bandenmanagement. Waar de andere toppers hun banden moeizaam of niet heel wisten te houden in Oostenrijk, lukte dat onze ‘bandenfluisteraar’ wel. Zondag wacht de Grand Prix op Silverstone in Engeland. Een circuit waar Verstappen eerder prachtige staaltjes racing skills liet zien.

Meer sport in de week van 2 juli tot 8 juli 2018

  • Wimbledon 2018 is van start en Robin Haase is goed begonnen. Voor het eerst sinds Roland Garros vorig jaar wist hij de tweede ronde van een Grand Slam te bereiken.
  • Het WK Inline-skaten kun je in Gelderland zelf gaan bekijken. Zie voor de details ons vorige sportweek overzicht.
  • Op San Marino is een WK Superbike race.
  • In het kader van de Diamond League (atletiek) wordt donderdag de Lausanne Athletissima gehouden.
  • En de paardensportliefhebbers kunnen naar de Global Champions Tour in Parijs kijken.