Komende vrijdag gaat in Duitsland het WK Handbal vrouwen 2017 van start. Dat verdient een uitgebreide vooruitblik. En uiteraard kijken we ook even vooruit naar de andere sport van de komende week.

Vooruitblik op het WK Handbal vrouwen 2017

WK Handbal vrouwen 2017Voor Nederland was handbal lang een anonieme sport, maar daar hebben de handbalvrouwen de afgelopen jaren verandering in gebracht. Met tweede plaatsen op het WK 2015 en het EK 2016 en een vierde plaats bij hun debuut op de Olympische Spelen hebben speelsters als Estavana Polman en keepster Tess Wester de sport op de kaart gezet. Door de tweede plaats op het EK handbal 2016 waren onze handbalvrouwen ook direct gekwalificeerd voor het WK Handbal vrouwen 2017. Het kwalificatietoernooi dit jaar voor de Europese landen konden ze overslaan.

Poulefase WK Handbal vrouwen 2017

Het WK Handbal vrouwen 2017 begint met een poulefase. Er zijn vier groepen met elk 6 landen die onderling een competitie afwerken. Nederland treedt in de eigen groep op 2 december aan tegen Zuid-Korea en de dag erna tegen China. Volgende week zijn Kameroen, Servië en gastland Duitsland nog de tegenstanders. De best vier van iedere groep gaan vervolgens door naar de achtste finales. Op basis van de wereldranglijst maakt Nederland daarop een goede kans. Zeker China en Kameroen staan lager geklasseerd dan Nederland dat op de 14e plaats van de wereldranglijst staat. Servië en Zuid-Korea staan op ‘schootsafstand’, terwijl Duitsland aan de top van de ranglijst misschien net een maatje te groot is. De voorbereiding gaf in ieder geval vertrouwen. Bij de laatste oefenwedstrijd werden de Italianen met 41-16 verpletterd.

Speelplaatsen WK Handbal vrouwen 2017

De groepsfase wordt door de Nederlandse vrouwen afgewerkt in Leipzig en de achtste finales in Magdeburg (10 en 11 december). De kwartfinales vinden in Leipzig of Magdeburg plaats (12 en 13 december). Mochten onze vrouwen de halve finales van 15 december of zelfs de finale op 17 december bereiken, kunnen we met onze oranje petjes en sjaals massaal richting Hamburg.

Wereldbeker schaatsen wedstrijden in Calgary

De langebaan schaatsers zijn de oceaan overgestoken richting Calgary voor alweer hun derde wereldbeker wedstrijd dit seizoen. Bij de Nederlanders is vooral Sven Kramer op dit moment succesvol met goud op zowel de 10 kilometer in Heerenveen als de 5 kilometer in Stavanger. Hij valt sowieso op door zijn gedrevenheid richting de Olympische Spelen, waarover hij in een recent interview iets vertelde:

‘Die foute wissel is de reden dat ik nog schaats’ (Sven Kramer verklaart in Helden zijn drive)

In Zweden lukte het ook Ronald Mulder om goud te halen, uiteraard op de 500 meter. Bij de vrouwen was Antoinette de Jong tot nu toe het enige ‘goudvinkje’ met winst op de 3 kilometer in Heerenveen. In hun kielzog grossieren de Nederlanders uiteraard in zilveren en bronzen medailles.

De schaatsers hebben dit seizoen zonder uitzondering hun blik gericht op de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De eerste vier wereldbekerwedstrijden bepalen de startquota per land voor de Olympische Spelen en voor de Europese kampioenschappen schaatsen 2018. De 5e wereldbeker wedstrijd in Erfurt wordt gebruikt voor de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen allround en de wereldkampioenschappen sprint in 2018.

Overige sport week 48 2017

  • De Oranje vrouwen wonnen vorige week het Finale Hockey World League 2017 toernooi. De mannen hockeyers beginnen komende week aan hun Finale Hockey World League. Hun openingswedstrijd is zaterdag tegen Spanje. Zondag volgt Argentinië en 5 december de Belgen.
  • De Nederlandse vrouwen voetballers lijken als koploper te gaan overwinteren in hun kwalificatietoernooi voor het WK Vrouwenvoetbal 2019. Ze staan al bovenaan en spelen dinsdag nog tegen Ierland.
  • In de Verenigde Staten (Anaheim) wordt het WK gewichtheffen gehouden. Zonder Nederlanders, al hebben we met de pas 16-jarige Enzo Kuworge wel een erg groot talent in huis.
  • De wintersporters gaan helemaal los deze periode. Een volledig overzicht voert te ver, maar een willekeurige greep uit de mogelijkheden: Wereldbeker alpineskiën in de VS en Canada; Freestyle skiën, snowboarden, rodelen en bobslee in Duitsland; Noordse combinatie en langlaufen in Noorwegen.