De nieuwe olympische sport 3×3 basketball beleeft deze week in Amsterdam zijn wereldkampioenschap. Winnen de Nederlandse mannen (en vrouwen?) het toernooi in dit pre-olympisch jaar? En wat houdt 3×3 basketbal eigenlijk in?

Het WK 3×3 basketball op het Museumplein

3x3 basketball official ballBezoekers van het Museumplein worden deze week verrast door een kingsize model partytent die een compleet basketbal stadion blijkt te huisvesten. Hier is het hippe, ‘urban’ 3×3 basketball neergestreken. Op een half basketbalveld spelen teams van 3 spelers (met één wissel) tegen elkaar. Ze moeten zichzelf coachen want de coach dient tijdens een wedstrijd van maximaal 10 minuten zijn mond houden. De wedstrijd kan ook nog korter duren als een van de teams eerder de 21 punten bereikt. Het spel speelt zich constant in een hoog tempo rond de ring af en is daarom veel dynamischer dan 5×5 basketbal op het traditionele basketbalveld met twee ringen. Het flitsende spel maakt het een populaire kijksport, maar ook erg aanlokkelijk om zelf te doen.

Komende dagen kun je het dus live aanschouwen in Amsterdam, of op tv want ook de NOS zendt de wedstrijden uit. De Nederlandse mannen en vrouwen zijn geen topfavoriet maar wel serieuze outsiders. Mochten ze eerste of tweede worden in de poule, dan volgens zaterdag en zondag de knock-out rondes tot en met de finale van het WK 3×3 basketball. En volgend jaar zie je het flitsende 3×3 basketball dus bij de Olympische Spelen in Japan.

Hoe gaat het met de Leeuwinnen?

Tsja, op de Nederlandse voetbalvrouwen wordt gemengd gereageerd. De commercie is massaal ingehaakt op het WK vrouwenvoetbal en dus horen we onder andere Jan Smit de hele dag over de Oranje vrouwen zingen. En qua resultaten gaat het ook goed want na twee overwinningen tegen Nieuw-Zeeland en Kameroen zijn de voetbalvrouwen al verzekerd van de achtste finales. Maar het voetbal valt allemaal nogal tegen. Onnauwkeurig en soms ronduit slecht, meer is er niet van te zeggen. Voor het verdere toernooi zal het echt beter moeten als Nederland bijvoorbeeld tegen grootmacht Verenigde Staten komt te staan. Maar die komen we in vrijwel alle scenario’s pas in de finale tegen en niet eerder. Gelukkig maar.

Formule 1 Frankrijk

De GP Formule 1 van Frankrijk wordt komend weekend verreden op Circuit Paul Ricard. De thuisrace voor Renault en het is dan ook vooral interessant om te zien hoe het Franse formule 1 team zich manifesteert. De seizoenstart was matig ondanks de overkomst van Red Bull’s Daniel Ricciardo. Maar na die teleurstellende opening wisten de gele bolides zich afgelopen race in Canada voor het eerst tussen de Red Bulls in te dringen. Tussen Max Verstappen op de 5e en Pierre Gasly op de 8e plaats finishten Ricciardo en Hulkenberg.

Het zal ze bij Red Bull niet lekker hebben gezeten. Is Gasly toch een maatje te klein voor de echte Formule 1 top? Of camoufleert de topvorm van Max Verstappen dat de Honda motor langzamerhand wordt ingehaald door Renault? Is Verstappen beter dan zijn materiaal, zoals in Formule 1 kringen nogal eens wordt gesuggereerd? Sowieso werd op het powercircuit van Canada bewezen dat Ferrari en Mercedes nog te snel zijn voor Red Bull.

Nieuwe kansen komend weekends. Vorig jaar werd Verstappen tweede in Frankrijk en won hij in Oostenrijk. Gezien de huidige krachtsverhoudingen en de nog jonge relatie met Honda zal hij daar dit jaar direct weer voor tekenen.

Meer sport deze week

  • De MXGP race in Duitsland vindt helaas weer zonder Jeffrey Herlings plaats. In pas zijn tweede race na een lange blessureperiode brak hij ongelukkig zijn enkel en is weer wekenlang uitgeschakeld.
  • De Europese Spelen worden gehouden van 21 tot en met 30 juni in Minsk, met onder andere het EK judo van 22 tot en met 25 juni.
  • De Ronde van Zwitserland wordt verreden.
  • Naast het vrouwenvoetbal is er de Copa América en de Africa Cup of Nations.
  • De Formule E strijkt neer in Bern, waar de elektrische racers midden in de stad direct na de start op een scherpe hairpin afstormen. Sensatie verzekerd.
  • De tennissers zijn overgestoken naar Engeland in de aanloop naar Wimbledon. Onder andere het toernooi van Queens staat op het programma.