Het WK voetbal voor vrouwen is van start gegaan met onze Oranjevrouwen als kanshebber. Hoewel ons land volgens de kenners nog niet bij de absolute favorieten hoort, groeit het enthousiasme. Tijd voor een voorbeschouwing op het WK Voetbal 2019.

Opzet van het WK voetbal voor vrouwen

61 jaar na het eerste mannentoernooi werd in 1991 het eerste WK voor vrouwen georganiseerd. Destijds nog met 12 landen maar de vrouwen halen de mannen snel in. Het WK 2019 in Frankrijk start al met 24 landen. Die 24 teams spelen eerst een poulefase met 4 landen per poule. De beste twee van iedere poule gaan door naar de knock-out fase, samen met de vier beste nummers 3 uit de poulefase. Deze teams spelen vervolgens de achtste, kwart en halve finales. De finale van het WK vrouwenvoetbal vindt plaats op 7 juli. In Lyon, en daarin zie je nog net even het verschil met de mannen. Een WK voetbal zou natuurlijk in Parijs moeten eindigen, maar goed. Een kniesoor die daar op let.

Nederlandse Oranjevrouwen voor de vijfde keer op groot toernooi

Oranjevrouwen op instagram leeuwinnenNederland presteerde natuurlijk spectaculair tijdens het recente EK voetbal voor vrouwen in 2017. Destijds werd het toernooi in eigen land gehouden en wonnen de Leeuwinnen het Europees Kampioenschap overtuigend. Het was de bekroning op het werk van Vera Pauw en haar opvolgers. Andere tijden Sport toonde recent een mooi beeld van de strijd van Pauw die als meisje niet met haar broers op voetbal mocht en daarbij zoveel frustratie opbouwde dat ze jaren later hoogstpersoonlijk zorgde dat het vrouwenvoetbal op de kaart werd gezet. Met een eerste succes in 2009.

Nederland debuteerde op het EK in Finland, met hooguit wat familie en vrienden als supporters. De vrouwen bereikten destijds de halve finale, waar Engeland in de verlenging uiteindelijk te sterk was. Door geruzie binnen de bond – het blijft de KNVB natuurlijk – kon ze niet verder en namen achtereenvolgens Roger Reijners, Arjan van der Laan en Sarina Wiegman haar plek als bondscoach van het vrouwen voetbalteam over.

Eerste winst op EK 2017 in Nederland

Onder de mannelijke coaches kwalificeerden we ons niet voor het WK 2011 en lukte het in 2013 niet om door de groepsfase van het EK te komen. Bij het WK in 2015 strandde Nederland in de achtste finales tegen Japan. Maar onder de nieuwe vrouwelijke bondscoach Sarina Wiegman wonnen de Oranjevrouwen in 2017 dus hun eerste hoofdprijs. Nederland werd overtuigend groepswinnaar met 3 overwinningen. In de kwartfinale en halve finales werden respectievelijk Zweden en Engeland verslagen waarna het in de finale tegen Denemarken werd afgemaakt met 4-2. Oranje werd Europees kampioen met 6 overwinningen in 6 wedstrijden en een doelsaldo van 13-3.

Lieke Martens werd speelster van het toernooi. Ze werd in datzelfde jaar bovendien UEFA Europees Voetbalster van het Jaar en FIFA Beste Voetbalster van de Wereld. Ook maakte ze de overstap naar de absolute top van het vrouwen clubvoetbal, Barcelona.

Wat zijn de kansen voor de Oranjevrouwen op het komende WK?

Groot, zo zou je denken. Nederland komt naar Frankrijk met vrijwel hetzelfde, nog jonge team dat twee jaar terug zo succesvol was. Spelers die allemaal zijn gegroeid de afgelopen jaren. Zoals bondscoach Wiegman het in de Volkskrant verwoordde:

‘De speelsters zijn verder ontwikkeld, als mens en als voetballer. Ze spelen in clubs op het hoogste niveau. Ze hebben in halve finales en finales van de Champions League meegedaan. Ze zijn verder in voetbal, al zullen ze nu ook andere typen tegenstanders tegenkomen. Andere formaties, andere culturen.’

Maar het is zeker geen gelopen race. Nederland staat op de FIFA ranking op een 8e plaats en had zelfs play-offs nodig om zich te kwalificeren. Op het WK hebben landen als Frankrijk en Engeland al getoond in vorm te zijn. En naast topaanvallers en een gebalanceerd middenveld hebben we een achterhoede die wat kwetsbaarder is, ook in de opbouw. Voor de groepsfase zou het allemaal genoeg moeten zijn, maar in de knock-out fase tegen toplanden moet echt alles kloppen bij de Leeuwinnen.

Het programma in de groepsfase

Nederland speelt de komende tijd de volgende poulewedstrijden:

  • 11 juni 2019: Nieuw-Zeeland – Nederland
  • 15 juni 2019: Nederland – Kameroen
  • 20 juni 2019: Nederland – Canada

De achtste finales zijn zeker mogelijk. Kijken dus naar ‘onze’ Oranjevrouwen.

Meer sport deze week?

Ja, natuurlijk is er meer te doen op de sportvelden, circuits en in de stadions. Een paar voorbeelden:

  • In Nederland hebben we deze week ook een WK, namelijk de Wereldkampioenschappen Boogschieten in ’s Hertogenbosch.
  • In Rosmalen wordt één van de vele tennis grastoernooien gespeeld in de aanloop naar Wimbledon, de Libéma Open.
  • De motor- en autosportliefhebbers kunnen genieten van de MXGP in Letland en de MotoGP in Catalonië. Op Sardinië wordt een WRC Rally gereden. En er is natuurlijk de klassieke 24 uur van Le Mans.
  • Atletiekfans kijken uit naar de Bislett Games in Oslo in het kader van de Diamond League competitie.
  • Het US Open Golf wordt deze week gehouden op Pebble Beach in Californië.
  • Wielerliefhebbers kijken uiteraard naar het Critérium du Dauphiné van 9 t/m 16 juni.