We hebben er deze week officieel een tennistopper bij, want sinds maandag is Kiki Bertens top 10 speelster. Tijd om haar even in het zonnetje te zetten na haar nu al fantastische tennisjaar. Maar ook de Nederlandse volleybalvrouwen timmeren deze week aan de weg. En wat is er nog meer aan sport te beleven?

Kiki Bertens top 10 speelster, eerste Nederlandse in meer dan 20 jaar

Kiki Bertens top 10 speelster sinds deze weekDat Kiki Bertens ooit een top 10 tennisspeelster zou worden, had misschien niet iedereen verwacht. Maar toch is het nu zover. Sinds deze week staat onze beste tennisvrouw op plek 10 van de WTA ranking. De NOS ging er in een achtergrondartikel dieper op in. Wat betekent het dat Kiki Bertens top 10 speelster is geworden? Het betekent natuurlijk extra druk, want aan de top komen is eenvoudiger dan er blijven, wordt vaak gezegd. En een groot Grand Slam toernooi moet ze natuurlijk nog gaan winnen. Maar haar eerste doel zal zijn om de WTA Finals te bereiken die van 21 tot 28 oktober in Singapore worden gespeeld.

Naast de druk zullen uiteraard ook het prijzengeld, de aandacht en de privileges toenemen, zoals Richard Krajicek vertelt in het artikel:

“Ik werd opgehaald bij het vliegveld, kwam terecht in een enorme suite, had kleedkamers met m’n eigen naam erop. Zo ging ik van best wel een goede speler – ik had de halve finales van de Australian Open gehaald en stond bij de beste twintig – opeens naar de elite. Dat was best speciaal.” (Richard Krajicek over zijn entree in de top 10)

Nu is Kiki Bertens top 10 speler, maar hoeveel moet ze nog doen om Nederlands beste tennisster ooit te worden? Daarvoor moet ze opklimmen naar nummer 4. Nog niet zo heel lang geleden (hoewel, toch al 22 jaar terug in 1996) was Brenda Schultz 9e in de ranking. Ene Kea Bouwman was in 1928 zelfs 8e, maar de beste Nederlandse tennisvrouw ooit is nog altijd Betty Stöve. Zij bereikte de 5e plek van de wereldranglijst in 1977. Er valt dus nog wat te verbeteren voor Bertens.

Winnen Nederlandse vrouwen het WK Volleybal?

De Nederlandse volleybalvrouwen doen het geweldig op het WK Volleybal voor vrouwen. Het toernooi wordt gespeeld in Japan, is 30 september gestart en loopt door tot de finale op 20 oktober. De vraag wordt steeds interessanter hoe ver Nederland in dit toernooi kan komen. 4 jaar terug won de Verenigde Staten in de finale van China, maar kwam Nederland niet verder dan de 2e ronde. Inmiddels zijn onze volleybalvrouwen in 2018 ook weer met de 2e ronde van het WK bezig maar gaat dat voorlopig erg overtuigend. Nederland staat 2e in de groep en heeft inmiddels met uitblinkers als Laura Dijkema 7 wedstrijden achtereen gewonnen. Sterker nog, in 7 wedstrijden werden maar 3 sets weggegeven en uiteraard 21 gewonnen. Een ongekende luxe. De 2e ronde loopt nog door tot donderdag met – dat wel – twee zware tegenstanders. Zowel Nederland-Brazilië als Nederland-Servië worden waarschijnlijk zware duels.

Mocht het lukken om bij de beste 3 te horen van de 8 teams in hun groep, dan gaat Nederland door naar de 3e ronde (van 14 t/m 16 oktober). Daarin spelen 3 teams een poulefase en gaan de beste 2 door naar de halve finales. 18, 19 en 20 oktober staan de halve finales, troostfinale en de finale van het WK Volleybal voor vrouwen gepland. Of er dit jaar Nederlandse vrouwen in die finale staan? Afwachten maar.

De verdere sportweek van 8 t/m 14 oktober

Welke spannende sportwedstrijden zijn er nog meer te zien deze week? Kijk even mee naar ons overzicht:

  • Komend weekend is er geen eredivisie voetbal. De Nations League heeft een wedstrijdronde ingepland en Oranje-Duitsland is ons hoofdgerecht voor de zaterdagavond. Er moeten punten worden gehaald willen we nog een kans maken in dit toernooi. Het Nations League toernooi telt niet direct mee voor de kwalificatie voor het EK 2020. Het kan echter wel een alternatieve route betekenen als die kwalificatie rechtstreeks niet lukt. Ruud Vormer ontbreekt bij de Oranje selectie vanwege een blessure. Sergio Padt zou volgens de coach onvoldoende fit zijn, maar zit natuurlijk ook met de nasleep van zijn treinincident.
  • Je bent geen heldhaftige gokker als je inzet op Nederland voor het komende Korfbal EK 2018. Het EK Korfbal gaat dit weekend van start in Friesland.
  • De wielerliefhebbers gaan natuurlijk kijken naar dé najaarsklassieker van het seizoen: Il Lombardia, ofwel de Ronde van Lombardije of de koers van de vallende bladeren. Dichter bij huis kunnen wielerliefhebbers naar het Superprestige Veldrijden in Gieten.
  • Op het moment van schrijven staan de Nederlandse voetbalvrouwen op het punt hun wedstrijd Denemarken-Nederland te spelen als onderdeel van de play-offs voor de WK vrouwenvoetbal 2019 kwalificatie.