Frankrijk-Nederland voor de Nations League wordt natuurlijk een mooie test om te zien waar we staan onder Ronald Koeman. Lukt het hem om van de huidige generatie spelers langzamerhand een team te kweken dat klaar is voor het EK Voetbal 2020? En in hoeverre kan het Nations League toernooi ons daar naartoe helpen?

Afscheid van Wesley Sneijder bij Nederland-Peru

Deze week oefent Oranje eerst tegen Peru en neemt daarbij afscheid van recordinternational Wesley Sneijder. Voor de nostalgische romantici onder ons, kijk vooral even naar de Sneijder tapes. Eigenlijk niets veranderd en deze man verdient een afscheid. Toch was er de vraag of een uur lang meespelen in de oefeninterland tegen Peru niet iets teveel van het goede is, want drie dagen later begint het nieuwe Nations League toernooi:

“Het is onprofessioneel, het is krankzinnig. Drie dagen na Nederland-Peru speelt het Nederlands elftal tegen de nieuwe wereldkampioen. Tegen Frankrijk dus, niet vriendschappelijk maar om het echie. Onze bondscoach vindt het een goed idee om drie dagen eerder tegen Peru uitgebreid afscheid te nemen van een uitgerangeerde recordinternational in plaats van wat automatismen in te slijpen.” (Hugo Borst in het AD)

Even los van de vraag of Koeman hiervoor heeft gekozen of dat het hem door de Sneijder-lobby en de KNVB ‘door de strot is geduwd’, hoe zit dat eigenlijk met dat Nations League toernooi? Kun je er inderdaad kwalificatie voor het EK 2020 mee afdwingen. En hoe groot is die kans?

Gaat Oranje inzetten op het Nations League toernooi?

indeling nieuwe UEFA Nations League toernooiHet overgrote deel van de EK 2020 tickets (20 in totaal) moet via het reguliere EK kwalificatie toernooi worden verdiend, zoals altijd al gebruikelijk was. Maar dit jaar begint voor het eerst het UEFA Nations League toernooi, waarbij ook 4 tickets zijn te verdienen. Hoe werkt dat?

De 55 UEFA landen zijn op basis van hun ranglijst positie verdeeld over 4 divisies. Nederland zit in de bovenste divisie A. Binnen zo’n divisie werken 4 groepen een poulefase af. Nederland doet dat met Frankrijk en Duitsland. De verliezers van de groepsfase zakken de volgende keer een divisie, de groepswinnaar gaan een divisie omhoog als dat kan. Bovendien spelen alle groepswinnaars van een divisie in maart 2020 – na de reguliere EK kwalificatie – onderling een play-offronde. De winnaar van deze Nations League divisie play-off verdient een EK ticket. 4 Nations League divisies leveren op die manier de laatste 4 EK tickets op.

Als landen zich al voor de play-offs in de reguliere kwalificatie plaatsen voor het EK, worden hun plaatsen in de play-offs ingenomen door andere – waarschijnlijk zwakkere – landen uit divisie A of zelfs landen uit divisie B. Mocht Oranje dus niet succesvol zijn bij de reguliere kwalificatie, dan kon de Nations League play-offs wel eens de laatste strohalm zijn om alsnog het EK voetbal 2020 te bereiken. Vandaar dat het kamp ‘Hugo Borst’ een uurtje Wesley bij Nederland-Peru iets te veel van het goede vindt.

US Open finale weekend

We naderen de ontknoping van de US open. We hadden natuurlijk hoge verwachtingen van Kiki Bertens maar afgelopen weekend viel het doek. Ze verloor in de 3e ronde behoorlijk onverwacht van de veel lager gekwalificeerde Markéta Vondrousová. Dat was waarschijnlijk vooral voor ons Nederlanders nieuws. Wereldnieuws was echter het verlies van Roger Federer in de 4e ronde. Bij de mannen zijn Nadal, Del Potro en Djokovic nog wel in de strijd. En John Millman, die dus Federer uit het toernooi mepte. Bij de vrouwen is behalve Bertens ook Maria Sjarapova al vertrokken. Hoogst geklasseerde overgebleven speelsters zijn Sloane Stephens en Karolina Pliskova.

Nog kansen voor Nederlanders in de Vuelta?

Zeker wel. Er is nog niets beslist aan het begin van de 2e Vuelta a España week. Simon Yates gaat aan de leiding. Deze week staan er eerst nog 3 relatief vlakke etappes op het programma, maar vanaf vrijdag tot en met zondag is het echt feest voor de wielerliefhebbers. Dan staan er zware bergetappes op het programma. Bauke Mollema staat met bijna 10 minuten achterstand iets te ver naar achteren, maar Steven Kruijswijk (9e op 43 seconden) en Wilco Kelderman (14e op 1.50) doen nog uitstekend mee.

De verdere sportweek van 3 september tot 9 september 2018

  • Geen Formule 1 en MXGP, maar wel de MotoGP op het circuit van San Marino.
  • In Zwitserland hebben de mountainbikers hun WK.
  • In Italië kunnen de paardensportliefhebbers genieten van de Global Champions Tour.
  • Atletiek en turnen kunnen we onder andere zien in Tsjechië (IAAF Continental Cup), Mexico (WK moderne vijfkamp) en Bulgarije (WK ritmische gymnastiek).
  • De mannen volleyballers starten komende zondag hun WK.
  • Ook het WK roeien gaat zondag van start.