Feyenoord trainer Jaap Stam heeft maandag zijn vertrek aangekondigd. Helemaal verassend was dat niet na de dramatische weken die Feyenoord achter de rug heeft. Het grote speculeren kan beginnen. Wordt Dick Advocaat de nieuwe Feyenoord trainer of wordt het een ‘dark horse’?

Vertrek Jaap Stam als Feyenoord trainer

Jaap Stam weg als Feyenoord trainerJaap Stam heeft de afgelopen weken misschien nog wel eens teruggedacht aan PEC Zwolle. De ploeg in zijn eigen Overijssel nam hij eind 2018 over van John van ’t Schip en wist hij vervolgens keurig in de eredivisie te houden. Misschien was het geen gek idee geweest om zijn contract daar gewoon uit te dienen en lekker ervaring op te doen in de subtop van de eredivisie (waar hij PEC Zwolle vast wel had weten te krijgen). Maar Feyenoord belde en dan is het natuurlijk lastig nee zeggen. Achteraf gezien zat het vanaf het begin niet goed met niet fitte spelers, een warrig aankoopbeleid en een vertrokken directie. Na dramatische wedstrijden tegen het Zwitserse Young Boys en Ajax gooit de Feyenoord trainer de handdoek. We voorspelden al een zwaar jaar voor de club, maar dit hadden we niet voorzien.

Dick Advocaat opvolger van Jaap Stam?

En dus kunnen de weddenschappen beginnen. Volgens Voetbal International – dat doorgaans uitstekend is geïnformeerd – willen de Rotterdammers het seizoen graag afmaken met Dick Advocaat als Feyenoord trainer. De nestor van het trainersgilde stopt ieder jaar zijn actieve carrière om vervolgens in de loop van het seizoen toch weer ergens een brand te blussen omdat hij het niet laten kan. Feyenoord informeerde al voor Jaap Stam bij Advocaat. Toen wilde hij niet vanwege de negatieve pers rondom zijn mogelijke komst. Of hij nu wél in de slangenkuil wil stappen?

Of toch een andere Feyenoord coach?

Als Advocaat het niet wordt, gaan er nog wat alternatieven rond. Eigenlijk zitten daar weinig realistische opties bij, variërend van Dick Kuijt (heeft nog geen diploma), een terugkeer van Giovanni van Bronckhorst (als reddende engel?) tot Henk Fraser. Die laatste is weliswaar een realistische opvolger, alleen de timing klopt niet. Hij draait prima bij Sparta en heeft daar een doorlopend contract. Ook de naam van Maurice Steijn wordt genoemd. Hij heeft nog geen nieuwe baan na zijn vertrek bij Al-Wahda en stond eerder op de lijst van mogelijke opvolgers voor Giovanni van Bronckhorst.

KNVB Beker en internationale bekerwedstrijden

Los van de trainersperikelen staat er de komende week ook op veel plaatsen bekervoetbal op het programma. In Nederland starten we met de eerste ronde van de KNVB Beker. Naast de gangbare duels tussen profclubs en amateurs zijn er ook een paar wedstrijden ‘op niveau’. Zoals Vitesse – De Graafschap, Heracles Almelo – RKC Waalwijk en Fortuna Sittard – ADO Den Haag.

Ook in het buitenland staan er leuke bekerduels op de rol. In de Engelse League Cup onder andere Manchester City – Southampton, Liverpool – Arsenal en Chelsea – Manchester United. In Duitsland zijn VFL Wolfsburg – RB Leipzig en Borussia Dortmund – Borussia Mönchengladbach leuke affiches voor de DFB Pokal.

Verdere sportagenda 28 oktober tot 3 november

Wat is er naast Feyenoord watching en voetbal kijken nog meer te doen deze week? Een greep uit de wekelijkse sportkalender:

  • Max Verstappen mag zich bij de Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the Americas (COTA) in Austin proberen te revancheren voor zijn mislukte weekend in Mexico. Daar ging alles fout. Hoewel hij magistraal de pole positie pakte in de kwalificatie, werd die hem ontnomen omdat hij geen gas terugnam bij gele vlaggen. Gestart vanaf een vierde plek reed hij vervolgens in de race zijn band kapot bij een op zichzelf fraaie inhaalactie. Meer dan een zesde plek zat er dan ook niet in zondag. In Austin kan Lewis Hamilton overigens zijn wereldtitel prolongeren.
  • Vanaf 30 oktober is het WK voetbal onder 17. Toch leuk om af en toe een blik op te werpen, want daar zie je de vedettes van de toekomst voetballen.
  • Het wintersportseizoen gaat weer beginnen nu het wintertijd is. De schaatsers trappen af met hun kwalificatiewedstrijden voor de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.