Week 41 sport: Kwalificatie WK Voetbal 2018

Week 41 bracht boeiende sport. Met een dubbel programma in de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap Voetbal in 2018 stond er veel op het spel. Voor het Nederlands elftal natuurlijk, maar ook voor veel andere landen. In Qatar is het WK Wielrennen op de weg van start gegaan. Dit speelt zich af in een bizarre setting. En de Formule 1 werkt toe naar een spannende climax.

De WK Kwalificatie

wk voetbal 2018Afgelopen week had de UEFA een dubbel WK kwalificatieprogramma ingepland. De teams moesten twee wedstrijden afwerken in een tijdsbestek van 4 dagen. In een kwalificatiereeks met maar 10 wedstrijden dus een cruciale dubbelslag.

Een paar off-days of een heftige blessure en ‘you’re out!’. Voor we inzoomen op Nederland kijken we eerst nog even naar de andere landen. Die zich, net als Oranje, ook graag willen kwalificeren voor het WK voetbal 2018 in Rusland. De meeste favorieten doen tot nu toe wat van ze verwacht wordt.

Duitsland en België winnen alles

Duitsland en België winnen alles tot nu toe, en ook landen als Portugal, Italië en Spanje blijven aardig in de race. Engeland moest met interim bondscoach Gareth Southgate aan de bak nadat bondscoach Sam Allardyce moest opstappen. Southgate hield zich netjes staande met een overwinning op Malta en – het is hem vergeven – een gelijkspel tegen de Slovenen. De onbetwiste verliezers deze week waren de Denen. Twee keer verliezen, waaronder van Montenegro, is natuurlijk dodelijk voor je verdere kwalificatietoernooi.

Oranje onder bondscoach Blind: Een zeventje

En Nederland? Dat won van de Wit-Russen (4-1) en verloor van Frankrijk (0-1). Tijdens die wedstrijd kreeg Strootman het aan de stok met Pogba. Waar Strootman zijn zelfbeheersing leek te verliezen, pakte Vincent Janssen de routinier bij zijn schouder en kalmeerde hem.

Het was kenmerkend voor de ontwikkeling van dit Nederlands Elftal. Janssen toonde zich een leider. Virgil van Dijk – vaak verguisd – deed wat hij moest doen. Pröpper wordt steeds meer zichzelf en zelfs Memphis leek zijn invalbeurt voor de geweldige Promes aan te grijpen om ons eraan te herinneren dat hij echt goed kan voetballen.

Dat is dan ook de eindbalans na twee wedstrijden. De routiniers laten het soms zitten (Stekelenburg bij de goal van Pogba), laten zich gaan (Strootman) of hebben fysieke problemen (Robben, Sneijder). De nieuwe lichting lijkt op te staan. Karsdorp hoort daar ook bij. Zoals hij bij zijn debuut en tweede wedstrijd speelde, zijn er weinig anderen die de rechtsback positie kunnen claimen.

Optimistisch naar de kwalificatiewedstrijden in november

De eindconclusie is dan ook gematigd positief. We wonnen van Wit-Rusland. We verloren onnodig van Frankrijk en we leven nog in onze groep. De nieuwe generatie toont lef en bondscoach Blind lijkt een plan te hebben. Op naar november.

Fietsen in het zand: het WK Wielrennen op de weg

wk wielrennen doha 2016Deze week is het WK Wielrennen op de weg van start gegaan. De laatste kans voor onze wielrenners om dit seizoen nog prijzen te pakken. Tom Dumoulin had alles op de individuele tijdrit gezet uiteraard, met een deceptie als resultaat. Of het nu door de setting kwam of omdat zijn voorbereiding toch al wisselvallig was, Tom werd 11e en moest landgenoot Jos van Emden zelfs nog voorlaten.

Eerder op het WK was er wel Nederlands succes bij de mannen toen Niki Terpstra met de Etixx-Quick-Step ploeg wereldkampioen ploegentijdrit werd. Dit weekend wacht de individuele wegwedstrijd nog.

Alles bij elkaar moeten we het WK maar snel vergeten. Ongeacht wie wint, is het een belediging van de fans om een WK te organiseren in een zandbak bij temperaturen rond de 40 graden en zonder publiek.

Formule 1: Moving during braking

Vrijwel alle grote Formule 1 kampioenen in de geschiedenis hebben gemeen dat ze een ander niet zomaar voorbij lieten komen. Ook de huidige toppers als Lewis Hamilton hebben een track record op dat vlak. Het was dan ook pikant dat Max Verstappen bij de Grand Prix van Japan afgelopen zondag Hamilton ronden lang achter zich wist te houden. En op het moment dat de Brit hem in dacht te halen de deur resoluut dichtgooide.

“Into the last chicane I saw him coming in my mirrors so I defended my position …”

Hij zorgde daarmee voor een tweede plaats tussen winnaar Rosberg en Hamilton, een geweldig resultaat. Mercedes protesteerde nog, maar trok dat protest ook weer in.

Verstappen en Ricciardo in 2017: Hamilberg?

Komende wedstrijden zullen een hoop vuurwerk geven. Mercedes heeft de constructeurstitel al binnen, maar de kemphanen Rosberg en Hamilton strijden nog om de individuele titel. Daarachter knokken Red Bull en Ferrari om de positie achter Mercedes. En Verstappen maakt het teamgenoot Ricciardo langzamerhand lastiger. Voor het eerst begint hij ook kwalificatieduels van de Australiër te winnen. Nu is de verstandhouding nog goed, maar heeft Red Bull voor volgend jaar zijn eigen variant van ‘Hamilberg’ in huis?

Meer sportnieuws in week 41

  • Wist u dat FC Twente de volgende ronde van de Champions League heeft gehaald? We feliciteren de vrouwen van Twente na hun dubbelslag – uit en thuis werd gewonnen – tegen Sparta Praag. Nog even wachten voor we de mannen van FC Twente weer op dit podium zien.
  • Er zijn meer landen met problemen in aanloop naar het WK Voetbal. Argentinië verloor dinsdag van Paraguay en staat daarmee vijfde in de kwalificatiegroep. Messi ontbrak vanwege een blessure en moet dus vrezen voor zijn WK.