Afgelopen weekend werd de strijd om de eredivisietitel beslist, tenzij het Feyenoord nog lukt om maar één punt uit de resterende twee wedstrijden tegen underdogs te halen. Ook keken we naar een mooie Clasico waarin Barcelona won dankzij de 500e goal van Messi voor de club. En we zagen Luik-Bastenaken-Luik die natuurlijk overschaduwd werd door het tragische ongeluk van Michele Scarponi de zaterdag ervoor. Wat gaat komende sportweek brengen? Naast de KNVB Bekerfinale uiteraard, want daarvoor hebben we later deze week op deze site een aparte voorbeschouwing.

Ronde van Romandië

 

Met Luik-Bastenaken-Luik hebben we de klassiekers achter de rug en gaan we de periode van de grote meerdaagse etappekoersen in. De wielerliefhebbers hebben natuurlijk de Ronde van Italië (de Giro) al in het vizier, maar voorafgaand is de Ronde van Romandië (dus niet de Ronde van Normandië) een mooi voorafje. Deze ronde is al 70 keer gereden en in 2007 was Thomas Dekker de laatste Nederlandse winnaar in de periode waarin hij nog geen boekje open deed over wat er buiten de koers allemaal gebeurt. Vorige editie won Nairo Quintana. Die is er dit jaar niet bij in Zwitserland, maar wel toppers als Chris Froome en onze eigen Wilco Kelderman.

Auto- en motorsport

Deze week komen de liefhebbers van snelheid en spektakel weer volop aan hun trekken. Want niet alleen de Formule 1 beleeft zijn vierde WK race, ook kunnen we dichtbij huis van mooie motorsport genieten.

Grandprix Formule 1 Sochi

Maar laten we beginnen met Formule 1. De Grandprix van Rusland op het circuit van Sochi (Sochi Autodrome) begint komende vrijdag met de vrije trainingen, waarna het er in de kwalificatie op zaterdag en de race op zondag echt om gaat. Het is tot nu toe een fraai seizoen waarin het gat tussen Mercedes en Ferrari erg klein is geworden (wat heet, twee overwinningen van Vettel en één van Hamilton in drie races!). Tegelijkertijd begint Red Bull de achterstand in pure ‘race pace’ op beide andere topteams in te lopen en dat lijkt zelfs iets sneller te gebeuren dan in eerste instantie werd verwacht. Max Verstappen haakte in Bahrein voortijdig af met remproblemen, maar wat hij tot dan toe had laten zien, oogde bijzonder sterk.

WK Superbike Assen

Superbike assen

Superbike (source: worldsbk.com)

Hou je meer van snelheid op twee wielen? Dan is Assen dichtbij dit weekend. Daar wordt geracet om de WK Superbike. Is dat hetzelfde als de MotoGP, wordt me nogal eens gevraagd. Nee, de Superbikes zijn speciaal geprepareerde varianten van racemotoren die ook gewoon te koop zijn. De MotoGP daarentegen zijn motoren die speciaal ontwikkeld en gebouwd worden voor de races. Vergelijk het met verschil tussen toerwagens – de opgepompte Porsches en Audi’s – en de Formule 1 in de autosport. Maar het spektakel is er niet minder om en in Assen kun je ze van dichtbij bewonderen.

WRC Argentinië

En dan kunnen we ook nog van rallysport genieten deze week. De 28e april gaat de vijfde ronde voor het WK Rally (World Rally Championship, WRC) van start. We hebben de beroemde rally van Monte Carlo al achter de rug natuurlijk, evenals de rally’s in Mexico, Zweden en Corsica.

Premier League Darts

De tweede fase van het toernooi – met wekelijks op donderdag een ronde – begint de ontknoping te naderen. Wie kwalificeren zich voor de play-offs van de Premier League Darts in de O2 Arena op 18 mei? Michael van Gerwen staat afgetekend bovenaan en kan de 18e mei al vrijhouden in zijn agenda. Raymond van Barneveld moet nog even aan de bak. Hij staat nu vijfde, net een plekje lager dan hij moet eindigen voor de play-offs. De match Gary Anderson – Raymond van Barneveld komende donderdag wordt dan ook belangrijk voor hem. Anderson staat vlak boven hem met evenveel punten.

Meer spannende sport eind april

Deze week is sowieso interessant want er is een scala aan andere sporten:

  • In Denemarken spelen vanaf dinsdag zowel de mannen als de vrouwen het EK Badminton.
  • In Hyères in Frankrijk wordt gezeild om de Wereldbeker Zeilen.
  • Helemaal in zonnige sfeer is het WK Beach Soccer dat op Nassau (de Bahama’s) worden afgewerkt.
  • In Abu Dhabi houden de schoonspringer hun Wereldbeker High Diving van 27 tot 29 april.