Wordt dit de week van Steven Kruijswijk? In onze voorbeschouwing op de Tour noemden we hem al als hét alternatief nu favoriet Tom Dumoulin niet zou starten en voorlopig maakt de Jumbo-Visma kopman het meer dan waar. Afgelopen weekend kwam hij uitstekend de Tourmalet over en hij lijkt topfit.

Steven Kruijswijk noemt zichzelf ook gele trui kandidaat

Tot nu toe was Steven Kruijswijk de bescheidenheid zelve maar na zijn uitstekende optreden in de eerste twee weken van de Tour durft hij zijn zelfvertrouwen en vorm iets meer te tonen. Ja, hij ziet zichzelf inderdaad als een van de kandidaten om de tour dit jaar te winnen.

Als we het etappeschema van de slotweek doornemen heeft hij inderdaad alle kansen. Zaterdag reed hij een uitstekende etappe naar de top van de Tourmalet. Hij arriveerde in dezelfde tijd als de zeer verrassende Julian Alaphilippe. Niemand had overigens verwacht dat de Fransman het klimgeweld zo goed zou doorstaan, maar Kruijswijk deed dus gewoon mee. De paar seconden die hij won op concurrent Egan Bernal boeide hem niet zo erg, maar de halve minuut die hij terugpakte op Geraint Thomas mag toch echt een tik worden genoemd. Zondag kroop hij nog wat dichter richting het geel.

Veel bergetappes slotweek Tour de France

bergetappes in de tour de france, volop kansen voor Steven Kruijswijk Het betekent dat Steven Kruijswijk de laatste week van de Tour de France ingaat op een prachtige derde plaatst in het algemeen klassement met 1.47 achterstand op Alaphilippe en nog maar 12 seconden op Thomas. De andere klassementskandidaten – voor zover nog in beeld – staan achter hem. We gaan nog een paar interessant etappes tegemoet:

  • Na een vlakke 16e en heuvelachtige 17e etappe op dinsdag en donderdag gaat het donderdag in de hitte ongetwijfeld los in de etappe van Embrun naar Valloire. Onderweg passeren de renners drie zware Alpencols: Col de Vars, Col d’Izoard en Col du Galibier.
  • Vrijdag voert de 19e etappe via de Col de l’Iseran naar de finish in het skidorp Tignes.
  • De laatste bergetappe op zaterdag loopt vanuit het Olympische dorp Albertville naar de bekende skiplaats Val Thorens. Deze etappe telt maar liefst 4.450 hoogtemeters en belooft dan ook een spektakel te worden. Pas eind zaterdagmiddag weten we dus hoe het klassement eruit ziet. En of het Steven Kruijswijk inderdaad gaat lukken in de gele trui in Parijs te arriveren en de Tour de France te winnen.
  • En als we dan toch aan het dromen zijn: pakt Dylan Groenewegen nog de laatste etappe op de Champs-Élysées in Parijs? Het was in 2017 zijn eerste etappeoverwinning en als je zijn zelfvertrouwen hebt, waarom zou je dat huzarenstukje dan niet herhalen?

De Champions League voorrondes gaan van start

Eigenlijk klopt er natuurlijk niets van dat clubs die enorm afhankelijk zijn van deelname aan de Champions League daar direct bij de start van het seizoen al sleutelwedstrijden voor moeten spelen. Voor PSV begint het spel deze week al met PSV – FC Basel in de zogenaamde ‘tweede kwalificatieronde voor niet-kampioenen’. Met nog veel onzekerheid over het al dan niet blijven van Steven Bergwijn en Hirving Lozano. Maar ook over de mogelijke transfer van Steven Berghuis uit Rotterdam. De samenvatting op de NOS site was dan ook het meest treffend:

“PSV moet nu al op examen, maar heeft nog niet alle antwoorden” (De kop boven een artikel over de voorbereiding van PSV)

Winnen de Eindhovenaren deze twee wedstrijden dan gaan ze verder naar de derde ronde waarin ook Ajax aan de bak moet. De winnaars van de derde ronde bereiken vervolgens de play-offs. De winnaars daarvan mogen definitief naar het hoofdtoernooi. Zowel PSV als Ajax moeten de komende weken dus al heel veel winnen om überhaupt het Champions League hoofdtoernooi te mogen spelen. Zeker voor Ajax, slechts een paar maanden geleden halve finalist, moet dat enorm frustrerend zijn.

Meer sport in de week van 22 juli tot 28 juli

  • Ook de voorrondes van de Europa League zijn gestart. Donderdag kunnen we kijken naar FC Utrecht – Zrinjski en AZ – BK Häcken.
  • We gaan hopelijk verder genieten van de hernieuwde dynamiek in de Formule 1 tijdens de Grand Prix F1 van Duitsland. De jonge garde onder leiding van Max Verstappen en Charles Leclerc lijkt dit jaar duidelijk voor veranderingen te zorgen. Er wordt weer echt gestreden en ingehaald en dat had de Formule 1 keihard nodig.
  • Het WK zwemmen in Zuid-Korea is ook deze week nog bezig. De waterpolo vrouwen zijn klaar na hun dramatische verlies tegen Spanje in de kwartfinales. Dus kunnen we ons vanaf nu focussen op het langebaan zwemmen.
  • En laten we natuurlijk de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal niet vergeten, zaterdag om 18.00 Ajax – PSV.