Toen Bert van Marwijk werd vervangen door Louis van Gaal na een jammerlijk EK in 2012 dacht men dat het tijd was voor een verjonging van het elftal. De mannen van Van Marwijk zouden hun piek hebben gehaald in 2010, in de finale tegen Spanje. Men dacht dat met name Sneijder en Van der Vaart genoegen namen met de tweede plaats op het WK in 2010 en daarom op het EK in 2012 niet meer op hun best waren.

Sneijder en Van GaalVan Gaal nam het stokje over van Van Marwijk en het leek erop dat Oranje Van Gaal nodig had om het licht opnieuw te zoeken. De oefenmeester was trainer van Ajax, Barcelona, Bayern Munchen en heeft gewerkt met Xavi, Iniesta en Kroos. Teams bouwen met jonge talenten is waar het talent van Van Gaal ligt en het is dan ook geen verrassing dat we Martins Indi, Clasie, Blind en Lens terugzien in het huidige Oranje. Sneijder is een van de belangrijkste spelers voor het Nederlands elftal, maar Van Gaal maakt het hem niet makkelijk.

Van Gaal was niet te beroerd om publiekelijk aan te geven waarom hij Sneijder passeerde. Sneijder zat te lang op de bank bij Inter en Van Gaal gaf aan dat Sneijder de boodschap niet snapte.

Sommige mensen dachten dat de wat harde woorden van de oefenmeester bedoeld waren om Sneijder te motiveren en anderen dachten weer dat de harde woorden simpelweg gemeen bedoeld waren. Hoe dan ook lijkt het erop dat Sneijder niet automatisch bij Oranje zit en dat Van Gaal hem eigenlijk niet mee wil naar Brazilië. Toen Strootman ernstig geblesseerd raakte in een wedstrijd met AS Roma zou Sneijder weer in de picture komen, maar zou hij nooit op tijd fit zijn voor het WK in juni.

Strootman is van essentieel belang voor Oranje, maar door zijn blessure kan hij niet mee. Van Gaal bouwde een team rondom Strootman en zal zich nu kunnen richten op Sneijder. Van Gaal heeft ervoor gekozen om zijn hele systeem te veranderen, zo speelde hij tegen Ecuador 5-3-2. Hoe nu verder? Dat weet alleen Van Gaal en wie weet is Sneijder de sleutel tot een verrassend WK.