Een onbekend scenario zette zich voort in de wedstrijd van Borussia Dortmund toen ze verloren van tegenstander Eintracht Frankfurt in de Commerzbank-Arena.

Meegereisde fans, vaak synoniem met vibrerende aanmoedigingen en loyaliteit, hadden eindelijk opgegeven. Voor het eerst in zes jaar klonk er boegeroep en misbruik richting het team van Klopp. Dergelijk resultaat heeft een lange discussie voortgebracht dat tot de vraag leidde of Klopp zou moeten worden vervangen bij Dortmund. Wat ooit onmogelijk leek, lijkt toch te komen. De club is misschien beter af zonder Klopp.

En hoe wispelturig voetbal fans kunnen zijn is er een sterke casus te maken dat suggereert dat het iets te drastisch is om Klopp op dit moment vaarwel te zeggen.

Hier is waarom Dortmund nog even vol moet houden met Klopp.

Klopp is Loyaal

Wat vele Dortmund fans moeten overwegen terwijl ze door deze moeilijke periode gaan is hoe bepaalde leden van de club zich gedroegen toen alles perfect ging een paar seizoenen terug. Een persoon die nooit overwoog de club te verlaten was de manager, ondanks dat hij over één nacht ijs een beroemdheid werd binnen het Europese voetbal.

Ineens wilde iedereen Klopp naar zijn club toe trekken, waaronder ook veel grote spelers ongetwijfeld erg dichtbij het bellen van Klopp waren. Toch stond de leider van Dortmund sterk in zijn schoenen en bleef hij trouw aan zijn club. Een loyale man wiens integriteit ongetwijfeld zijn gewicht in goud waard is.

Jonge spelers krijgen een kans

Als je voetbal fans vraagt om hun mening over de opkomst van Dortmund de afgelopen jaren dan zullen vele meningen zijn gevormd door de spelers die als talentvolle paddestoelen uit de grond kwamen.

Blaszczykowski, Schmelzer, Gundogan en anderen waren spelers die in het Westfalenstadion aankwamen met genoeg om te bewijzen en een lange weg van ontwikkeling voor zich hadden. Reus was al vrij goed toen hij bij Dortmund aankwam, maar nu is hij een ster. Gotze was een prospect uit de jeugd van Dortmund, maar verliet de club als een wereldster. Lewandowski arriveerde in Duitsland als een ‘niemand’ en is nu een van de beste spitsen van Europa.

Klopp gaf hen een kans toen niemand er nog wat in zag en hij bewees dat om je tot de top van het Europese voetbal te scharen talentontwikkeling nog steeds een goede manier is.

Hij vereist respect van iedere speler

Voetbal is een sport geworden met verwende ego’s en beroemdheden die een ieder van hun wensen in vervulling willen zien gaan van de ene club naar de andere. We hoeven niet lang te zoeken voor een aantal voorbeelden hiervan. En toch, ondanks Dortmund’s aanhoudende problemen, is het lastig om een échte egomaniac bij het elftal te vinden. Dit komt omdat Klopp simpelweg respect vereist van al zijn spelers.

Of ze nu nog steeds door vuur gaan voor hem week in, week uit of naar andere clubs zijn verhuist. Lewandowski en Gotze kunnen niet 90 minuten tegen Dortmund spelen zonder Klopp even een knuffel te geven. Deze manager vereist bewondering van zijn spelers.

Als Dortmund opgeeft om met Klopp verder te gaan, kon ze dat nog wel eens heel duur komen te staan.