Real Madrid heeft de tweede high-profile transfer afgerond door aanvallende middenvelder James Rodriguez te tekenen. De verrassend goede prestaties van Rodriguez voor Colombia op het WK waren volgens Real de 75 miljoen euro waard dat ze hebben betaald om hem van AS Monaco over te nemen.

Hij zal zich bij Real voegen in het pre-seizoen waarbij Real hun Champions League titel gaan verdedigen in het 2014/2015 seizoen. Daarnaast zal Real zich richten op het winnen van de landstitel dat het maar één keer won de afgelopen zes seizoenen.

Rodriguez is niet de eerste grote nummer tien die voor Real Madrid speelt de afgelopen jaren, maar misschien wel een van de meest capabele nummer tienen die de club heeft gehad.

Wie nog nooit van Rodriguez had gehoord of hem had zien spelen bij Monaco kreeg een goed idee van zijn kunnen tijdens het WK. Hij is aanvallend middenvelder, maar heeft ook op de flanken gespeeld. Hij lijkt een effectieve speler te zijn als hij in het centrum kan spelen, maar het is goed om te weten dat er opties zijn met Rodriguez. Hij is snel met de bal wat hem veel voordelen geeft in duels, maar hij is ook erg behendig waardoor hij uit het niets gevaarlijk kan zijn en verdedigers het bos in stuurt. Zijn passes zijn goed en hij is niet benauwd om de drukte op te zoeken en het duel aan te gaan.

Men verwacht dat de jonge Rodriguez veel zal gaan scoren of in elk geval voor veel mogelijkheden gaat zorgen. Hij zou in elk geval makkelijk langs zijn clubrecord bij Monaco moeten komen, waar hij negen keer het net vond in de competitie.

Een Modric-gevormde puzzel

Ronaldo, Kroos, Benzema, Rodriguez en Bale. Zo zien de nummers 7 tot en met 11 van Real er dit seizoen uit. Een belachelijk gevaarlijk kwartet aan opties, zonder twijfel, maar het laat wat vraagtekens over omtrent het middenveld.

Kroos zou mogelijk een diepe creatieve rol gaan spelen, maar naast wie? Di Maria gaat mogelijk vertrekken, terwijl hij toch magnifiek was in het centrum van Real Madrid.

We houden Xabi Alonso en Illarramendi over voor de verdedigende middenvelder positie die dan met Kroos zouden samenwerken, maar de beste middenvelder van La Liga wordt over het hoofd gezien, Luka Modric.

Modric was een cruciaal stukje middenveld naast Di Maria tijdens de campagne van Real in de Champions League. Het lijkt ondenkbaar om hem nu uit de selectie te zetten, maar een team van Modric en Kroos maken lijkt geen verdedigende oplossing te zijn, tenzij ze allebei toegewijd zijn aan een constante roulatie om zo hun taken bij balverlies uit te oefenen.

Het is een flinke puzzel voor Ancelotti en zo voorafgaand aan het seizoen een aardige peinzer, maar voor nu kan hij genieten van Rodriguez in de voorste linie. Samen met Kroos of Modric en Ronaldo e.a. kan Real denken aan aanvallend voetbal. Het is haast ondenkbaar dat Rodriguez géén succes zal worden in Spanje.