Duitsland vertrok deze week naar Recife waar ze donderdag tegen landgenoot Klinsmann en de Verenigde Staten moesten spelen in de laatste wedstrijd van de groepsfase. Daar werd uitgemaakt wie er door zou gaan naar de achtste finale. Hoewel Duitsland een goede positie heeft om door te gaan en dat ook heeft gerealiseerd begint de echte uitdaging nu pas echt. Elke wedstrijd zal een finale zijn.

En de druk om de prijs mee naar huis te nemen is nog nooit zo hoog geweest voor Duitsland. Duitsland heeft al 18 jaar geen internationale trofee en 24 jaar geen WK meer gewonnen. Voor een land dat in meer wedstrijden op het WK heeft gestaan, dan welk land dan ooit, is het geduld op. Na de teleurstellende jaren aan het eind van de jaren 90 en begin 2000 heeft de Duitse voetbalbond hard gewerkt aan de verbetering van alle scholen en instituten om een nieuwe generatie van talent te ontwikkelen. Met dank aan al dat werk zijn vele van mening dat de huidige lichting wellicht de meest getalenteerde lichting ooit in de Duitse voetbalgeschiedenis is. Waardoor er nog meer druk wordt uitgeoefend op het binnenslepen van de wereldbeker.

EK 1996 blijft het laatst geboekte succes voor Duitsland

Op het EK van 2008 en het WK van 2010 werden er veel nieuwe spelers geïntroduceerd bij Duitsland en hebben nu de tijd gehad om zich te ontwikkelen. Met spelers als Neuer, Lahm en Schweinsteiger die hun piek langzamerhand bereiken en spelers als Khedira en Ozil die inmiddels gevestigde namen zijn is het team rijp om met succes het WK in Brazilie af te ronden. Zou je denken.

Die verwachtingen zijn ook groter geworden na het dramatische EK van twee jaar geleden. Duitsland ging als een van de favorieten het EK in naast Spanje, maar wist niet te imponeren tegen Italië in de halve finales. Het feit dat Duitsland dichtbij was de afgelopen jaren heeft alleen maar meer frustraties aangewakkerd. Als Duitsland weer teleurstelt op het WK zal dit een gouden generatie zijn die ook hier niet het harde werk met talent kan verzilveren.

De Duitse competitie is een van de beste competities van de wereld en er wordt hard en mooi voetbal gespeeld. Doordat de meeste Duitse spelers in de Bundesliga spelen en veel succes ontlenen aan Bayern Munchen en Borussia Dortmund rust er alleen nog maar meer kritiek op de schouders van het Duitse elftal. Ze hebben de juiste spelers, de juiste staf en toch valt alles nog niet op zijn plaats. Gaat het ze dit WK dan toch eindelijk weer lukken?