Het is een rivaliteit dat al jaren aan de gang is, met de geschiedenis van beide voetbalclubs uit Turijn die elkaar overlappen sinds de beide clubs werden opgericht. Juventus was het eerste team dat in 1897 werd opgericht door studenten terwijl een groep onder leiding van Alfred Dick vanuit Juve negen jaar later Torino FC oprichte. Dick en zijn vrienden waren het zat bij Juve en het beleid om de club in een meer professionele richting te nemen. Ze richtten hun eigen club op met de hulp van Vittorio Pozzo. Het eerste opstootje kwam het jaar erop met de nieuwe club als winnaar uit de bus in de Velodrome Umberto I.

Vanuit daar komen twee grote clubs met een mooie toekomst en de mate van rivaliteit nam ieder jaar toe.

Dit weekend wordt de 231e wedstrijd tussen de twee rivalen gespeeld. Juve won 92 keer, er werd 62 keer gelijk gespeeld en Torino on 74 keer. Torino’s beste reeks zag hen vijf jaar achtereen ongeslagen tegen de rivalen in de jaren zeventig. Terwijl een van hun beste resultaten in de finale van de Italiaanse Cup in 1938 kwam toen ze Juve versloegen met 5-2.

Sinds hun laatste overwinning in april 1995 faalde Torino constant in de derby met 9 keer verloren en 4 keer gelijk. Torino kwam pas in 2006 weer terug in de Serie A de afgelopen 12 seizoenen. Daardoor kwamen ze Juve nauwelijks tegen. Met een stabiel Torino nu voor de derde keer achtereen in de Serie A zijn ze weer een ploeg om rekening mee te houden.

Ventura’s kant staat momenteel op de achtste plaats en doen het goed in de Europa League, waar ze ook dit jaar weer voor willen kwalificeren. Hun resultaten in de competitie zijn ook goed waarbij ze gelijkspeelden tegen AS Roma en wonnen van Inter, Napoli en Sampdoria.

Het is dan geen derby zoals we die kennen in Rome, Milaan of zelfs Madrid, maar voor iedereen met een neusje voor sportgeschiedenis is de Turijnse derby nog altijd een van wereldniveau.