Een van de grootste verhalen binnen het wereld voetbal de maand december was de indrukwekkende vorm van Manchester United. Louis van Gaal’s team, welke sommige mensen als een deelnemer aan de Champions League van september dopen, hebben momenteel negen keer achter elkaar gewonnen. In zes wedstrijden tijdens de drukke maand heeft United maar vijf goals door gelaten. Dit succes is voornamelijk te danken aan David de Gea die is uitverkozen tot de grootste ster binnen het voetbal van deze maand. De Gea’s meest indrukwekkende prestatie kunnen we bestempelen als zijn werk tegen Liverpool in het duel op 14 december. Hij redde acht keer.

De Spaanse doelman was niet alleen sterk bij vlagen, hij was sterk van begin tot einde. Liverpool heeft een gevaarlijke aanvalslinie, maar De Gea wist alle input van de concurrent te weren. Door zijn reddingen gaf hij zijn ploeg een flinke impuls, zo wist hij in de twaalfde minuut een doelpoeging van Sterling van dichtbij te redden. Minder dan een minuut later wist Rooney de eerste goal te maken. Momentum.

Terwijl de wedstrijd zich voortzette wist ook de doelman zich nog beter in de wedstrijd te keepen. Gerrard, Balotelli en Sterling probeerden allemaal een doelpuntje langs de Spanjaard te prikken. Tevergeefs. United verkreeg een comfortabele drie-goal voorsprong door een doelpunt van Van Persie in de 71e minuut, maar als Liverpool ook maar één doelpunt had gemaakt was het een hele andere wedstrijd geweest. Met dank aan De Gea wisten twee kansen van Balotelli de doellijn niet te halen, United wist een schone lei te houden.

Niet alle reddingen van De Gea kwamen voor in wedstrijden waar hij voldoende buffer had om een foutje te maken. In de overwinning op Stoke moest de Spanjaard een last-minute redding maken van Diouf om het resultaat van 2-1 te behouden. Als Diouf die goal wel had gemaakt dan was het een gelijkspel op de tweede dag van de laatste maand van het jaar. Hierdoor had er een ander momentum kunnen ontstaan en kon de ploeg van Van Gaal een ander resultaat verwachten. De winst op Stoke gaf motivatie voor de overwinningen op Southampton én Liverpool alvorens het gelijk speelde tegen Aston Villa. In de eerste twee wedstrijden van de feestdagen had United vier punten verzameld door te winnen van Newcastle en gelijk te spelen tegen de Spurs.

Met de achterhoede nog altijd onder ontwikkeling stond De Gea voornamelijk aan de basis en de leiding van de indrukwekkende resultaten van december. Gedurende zes wedstrijden wist De Gea 23 keer te redden. Acht daarvan tegen Liverpool. Hij maakte ten minste drie reddingen op vier andere gelegenheden. Zijn dubbele redding tegen Stoke was de enige uitschieter. De Gea is niet de enige speler van United die zeer goed presteert. Ook Rooney heeft met twee goals en twee assists in dezelfde serie wedstrijden zijn steentje bijgedragen. Rooney is natuurlijk een kandidaat voor de top speler van de maand, maar De Gea heeft een grotere impact op het team gehad dan de aanvaller.

David Silva is in ultieme vorm, hij maakte vier doelpunten in de laatste drie wedstrijden. Maar hij kwam tot twee van die doelpunten tegen Crystal Palace. Net als iedere maand van 2014 kwam Ronaldo in aanmerking voor deze titel. Maar zijn kandidaatschap is aan hoge verwachtingen gekoppeld, omdat hij wordt verwacht twee tot drie keer te scoren (gemiddeld genomen) voor een Real Madrid dat op dreef is.

Een defensieve speler die ook een vernoeming verdient in dit stuk is Matic. Matic is een ware machine voor Chelsea en zou dit ook kunnen zijn voor andere Premier League topclubs. We zouden nog een aantal andere spelers kunnen benoemen, maar De Gea is de enige speler die wonderen heeft verricht in dienst van zijn team wanneer deze het het meeste nodig had.