Ajax – FC Utrecht is dit weekend een van de interessante wedstrijden. Nadat we deze week hebben gezien dat zowel voor Vitesse als Feyenoord overwintering in Europa aan een zijden draadje bungelt, gaan we dit weekend weer in onze eigen competitie aan de slag. We hebben de 11e ronde van de eredivisie 2017-2018 voor de boeg.

Ajax – FC Utrecht, zondag 5 november 2017

statistieken Ajax - FC UtrechtAjax – FC Utrecht is natuurlijk altijd een bijzondere wedstrijd. De rivaliteit tussen beide clubs is altijd groot, terwijl er tegelijkertijd veel voetbalbanden zijn tussen beide steden. Veel van Ajax grootste spelers – Marco van Basten en Wesley Sneijder onder andere – hebben hun roots in Utrecht liggen. Soms bij de plaatselijke FC, vaak bij ‘grote’ amateurclubs als Elinkwijk en DOS.

Deze editie van Ajax – FC Utrecht is interessant omdat we twee clubs zien die elkaar een beetje zijn gepasseerd in hun ontwikkeling dit seizoen. Ajax begon dramatisch en het leek er zelfs op dat Marcel Keizer de Arena voortijdig met pek en veren zou verlaten. Maar langzamerhand heeft de club zich opgericht na het dramatische voorseizoen en staan de Amsterdammers nu gewoon netjes tweede. Bij FC Utrecht is het omgekeerde gebeurd. Na een bijzonder indrukwekkende seizoenstart is de equipe van trainer Erik ten Hag een middenmoter geworden die winst op Heerenveen afwisselt met een gelijkspelletje tegen NAC. Maar Ajax – FC Utrecht brengt bij de Utrecht spelers natuurlijk altijd extra krachten naar boven. We gaan het dus zien komende zondag, bij Ajax – FC Utrecht.

De openingswedstrijd dit weekend: Sparta – SC Heerenveen vrijdagavond

Sparta wist afgelopen weekend thuis te winnen van FC Groningen en heeft zich met vier punten uit de laatste twee wedstrijden zowaar naar een 15e plaats geknokt. Goed nieuws voor Alex Pastoor die minder prettig in zijn vel zat op de bank de afgelopen weken. Hij treft vrijdag een andere noordelijke club die betere tijden heeft gekend. SC Heerenveen heeft 4 verliezen op rij gehad en snakt naar punten. Tegen AZ lukte dat nog niet al waren er wel kansen. Misschien wel tegen Sparta. Waarschijnlijk staat Warner Hahn bij Heerenveen weer onder de lat. Hij is hersteld van zijn blessure.

Zaterdagwedstrijden eredivisie met o.a. AZ – Willem II

Bij Willem II ging de wedstrijd tegen Ajax verloren maar was er de afgelopen periode meer aandacht voor de gezondheid van spits Fran Sol. Met hem lijkt het gelukkig allemaal goed te komen, al traint hij nog niet mee bij de club. Willem II staat met de 16e plek nog steeds op een plek waar de klappen vallen en treft met AZ natuurlijk een tegenstander in goeden doen. Afgelopen week wonnen ze van SC Heerenveen.

De overige wedstrijden zaterdagavond:

  • Excelsior – Roda JC. Excelsior haalt zijn punten dit seizoen vooral in uitwedstrijden en misschien geeft dat wat hoop aan Roda JC. De Limburgers krijgen vooralsnog weinig voor elkaar dit seizoen en staan met 7 punten stijf onderaan. Maar afgelopen weekend was daar wel het gelijkspel tegen Feyenoord. Al had dat vooral te maken met het totale onvermogen van de Rotterdammers om te scoren.
  • Heracles Almelo – FC Groningen. Heracles had drie wedstrijden met maar één punt achter de rug, maar poetste het negatieve gevoel weg met een 3-0 thuisoverwinning op VVV. Het zal de Almeloërs extra moed geven voor het duel tegen FC Groningen. Bij de Groningers is de crisis inmiddels compleet. Trainer Ernest Faber voelt steun, technisch directeur Ron Jans sluit een nieuwe rol als coach absoluut uit en dus kan het na weer een verlies zo maar 180 graden anders zijn. Want dit is voetbal.
  • VVV-Venlo – NAC Breda. De seizoensrevelatie uit Venlo kent de afgelopen weken een terugslag. Nul punten uit drie en een doelsaldo van -8. Tegen NAC Breda zou het dus weer een keer moeten kunnen. De mannen uit Breda staan 17e met 8 punten. Afgelopen weekend haalden ze een van die punten in een spektakelwedstrijd bij FC Utrecht.

Overige wedstrijden zondagmiddag 5 november met Vitesse – PEC Zwolle

Naast Ajax – FC Utrecht is ook Vitesse – PEC Zwolle een mooi duel dit weekend. Vitesse is de week met een kater uitgekomen door het verlies tegen Zulte-Waregem in de Europa League. Maar het team toont zich weerbaar dit seizoen en lijkt in de eredivisie geen last te hebben van de Europese tegenslag. Met PEC Zwolle treffen ze een tegenstander van formaat. Drie overwinningen uit de laatste vier wedstrijden en een gelijkspel tegen Feyenoord is een lijstje om U tegen te zeggen.

Het restant voor de zondagmiddag:

  • ADO Den Haag – Feyenoord. De Hagenezen kunnen zich tegen de andere grote steden altijd prima oppeppen met persoonlijkheden als Tom Beugelsdijk (die overigens nog een schorsing uitzit). Tegen Feyenoord zal dat helemaal wel lukken nu de Rotterdammers in de touwen lijken te hangen. Vorige week speelden ze magertjes gelijk tegen nota bene Roda JC en deze week toonde Shakhtar Donetsk nogmaals aan dat Feyenoord in ieder geval nog ver weg zit van de Europese top. Crisis is het nog niet in Rotterdam, maar dan is er eigenlijk wel weer een keer een overtuigende overwinning nodig.
  • PSV – FC Twente. Een wedstrijd waar PSV waarschijnlijk met groot zelfvertrouwen naar uitkijkt. Bij FC Twente gaat het natuurlijk verre van voorspoedig. De nieuwe coach Gertjan Verbeek heeft een lastige puzzel op zijn bord gekregen.

René Hake over zijn ontslag bij FC Twente

Op de achtergrond gaat het bij FC Twente natuurlijk ook nog over het ontslag van René Hake, die tegen Tubantia nog even liet weten hoe hij denkt over zijn ontslag bij FC Twente en met name de rol van Commercieel en Technisch Directeur Jan van Halst.

“Jan was er bij toen we met de staf hebben gezeten en hebben geconstateerd, dat we door alle fysieke achterstanden en het late binnenkomen van spelers, pas in deze periode de boel op orde zouden hebben. (..) Of hij mij geofferd heeft voor zijn eigen positie? Dat weet ik niet. De samenwerking met Jan was in mijn beleving altijd goed.” (René Hake in Tubantia)

Ik ben heel benieuwd hoe lang het goed gaat tussen Jan van Halst en Gertjan Verbeek. Die wordt naast trainer ook technisch manager, maar wordt door veel media als technisch directeur genoemd (en wat is ook het verschil?). Ik verheug me al op het vuurwerk.