Hij loopt dan niet met een wereldbeker onder zijn arm door de wandelgangen van Manchester United, maar Van Gaal zijn eerste dag als manager heeft daadwerkelijk wat meerwaarde verkregen dankzij de prestaties van Oranje op het WK.

Natuurlijk helpt het dat Van Gaal het niet overneemt van Sir Alex Ferguson, met de enorme schaduw van hoge verwachtingen dat dat met zich mee zou brengen, maar op vele manieren is Van Gaal alles al wat Moyes niet is. Maar we kunnen wel al, zonder dat er ook maar iets is gebeurt, vaststellen dat Van Gaal zeer besluit vast is, meer dan Moyes.

Op 9 mei 2013 werd Moyes officieel de opvolger van Ferguson en startte hij als manager op 1 juli 2013. Hij tekende niemand tot de laatste dag van de transfers in augustus, hij tekende toen Fellaini, die niet enorm lekker speelde bij United dat seizoen. Dat was mogelijk niet zijn plan en wilde hij wel eerder spelers kopen, maar door een afwachtende houding liet hij het team dat versterkingen nodig had te zwak achter om het seizoen te succesvol te starten.

We zouden kunnen stellen dat het team dat Van Gaal nu moet managen nog zwakker is, ook al beschikt Van Gaal over Mata, Van Persie en nog een aantal goede spelers. Helaas voor Van Gaal zijn Vidic, Rio Ferdinand en Evra verkocht, dat toch hele waardevolle spelers waren voor United.

Maar waar Moyes twijfelde kan Van Gaal juist het verschil maken. Hij tekende al twee spelers, zelfs voordat hij ook maar iets had overgenomen bij United. Middenvelder Herrera van Atletico Bilbao en Luke Shaw van Southampton. Daarnaast komt ook Vidal over van Juventus en heeft Van Gaal nog meer in petto voor Manchester United.

Natuurlijk zijn niet al die spelers het werk van Van Gaal, samen met Ed Woodward zal toch worden gewaakt voor gemaakte fouten tijdens afgelopen seizoen. Van Gaal zal niet veel rust krijgen na het WK met Oranje dat toch met opgeheven hoofd afscheid kon nemen van het toernooi. Het lijkt hem niet veel te deren en de oefenmeester is alweer druk aan de gang met zijn aankomend seizoen met Manchester United.