We gingen er gisteren voor zitten. 146 Kilometer klimmen en dalen. We voorzagen een winnaar die niet van belang zou zijn voor het klassement. Met daarachter een strijd om de top van dat klassement en een Froome die, geholpen door zijn ploeg, rustig zou kunnen toekijken. Kwam daar iets van terecht? Niet echt. We blikken terug op een dramatische dag en kijken daarna nog even naar de etappe van vandaag.

De 19e etappe: Een drama voor de Nederlanders

Laten we beginnen met de winnaar van de 19e etappe. Was dat inderdaad een aanvaller die op een half uur van de gele trui stond en mocht wegrijden? Nee, het was een klassementstopper die wegreed na de regen en de daaruit volgende chaos en valpartijen tijdens de laatste afdaling. En die vervolgens prachtig naar de finish soleerde tijdens de slotklim. Romain Bardet won en staat na zijn overwinning onverwacht tweede in het algemeen klassement. Iemand die geld ingezet bij een bookmaker heeft op de Fransmant als de potentiele nummer2 ?!

Froone op rozen naar de finish?

Kon Froome inderdaad rustig toekijken? Nee, Froome viel zelf ook en had zomaar heel veel tijd kunnen verliezen als daar niet Wout Poels was geweest. Toen Froome na zijn valpartij de fiets van Geraint Thomas had gekregen –hij hoefde deze keer tenminste niet lopend verder– fietste Wout Poels zich tijdens de slotklim volledig leeg om te zorgen dat zijn kopman met minimaal tijdverlies zou bovenkomen en dat lukte.

Poels doet zoveel werk voor Froome dat wij ons serieus afvragen of Poels niet de eigenlijke winnaar is van de Tour de France in 2016?! Helaas hebben de bookmakers geen quotes voor “Morele Tour Winnaars” anders hadden wij een weddenschap afgesloten op Poels en al ons geld ingezet!

Mollema, hoe ver valt hij terug?

Bleef Mollema tweede? Nee, want dat werd dus Bardet. Mollema viel ook en waar Froome door meesterknecht Poels omhoog werd geholpen, moest Mollema op eigen kracht zien thuis te komen met een dramatisch resultaat. Hij verloor minuten en staat sinds gisteren nog net in de top 10 op 7.42 van het geel.

In één etappe van potentiele Tourwinnaar naar “loser” van de dag. Bauke en zijn team zullen zich eens achter de oren moeten krabben hoe het kan dat Froome na een val, die meer schade berokkende dan het “slippertje” van Mollema, toch nog beter (lees sterker)  terug kan keren en vrijwel geen seconde op zijn directe concurrenten verliest. Terwijl Mollema in zijn eentje door moet harken en niemand om zich heen heeft. zo win je dus NOOIT de Tour.

Kan het nog erger voor de Nederlanders?

tom dumoulin verlaat tourAlsof dat nog niet genoeg drama was voor één dag, viel ook Tom Dumoulin. We zullen ons nog vaak afvragen of hij niet te lang is doorgegaan. De voorbereiding voor de Spelen had prioriteit moeten hebben en dat zal Tom zich nu ook wel realiseren.

Zelfs mannen als Cavendish zijn al eerder afgestapt om zich verder voor te bereiden op de Olympische Spelen. En ook Dumoulin had na de tijdrit gisteren zijn werk hier er eigenlijk opzitten.

Maar hij startte vandaag, viel ook en brak zijn pols. Weliswaar een mooie breuk volgens de doktoren, maar we weten niet wat het voor zijn voorbereiding, deelname en kansen bij de Olympische Spelen zal betekenen. Het moge duidelijk zijn dat dit soort ervaringen niet echt een positieve invloed zullen hebben op de medaille aspiraties…

Vandaag de 20e etappe: De laatste beklimmingen naar Morzine

Ook de etappe vandaag is niet lang – 146,5 kilometer – maar weer erg zwaar. We komen een col van de tweede categorie tegen, twee van de eerste en vlak voor de afdaling naar de finish moeten de renners de Joux Plane op van de buitencategorie.

Meer nog dan gisteren geldt dat Froome moet blijven zitten en doorfietsen, dan kan het geel hem niet ontgaan. Hij heeft meer dan 4 minuten voorsprong op zijn naaste achtervolgers en dat moet genoeg zijn.

Het gaat morgen behalve om de etappeoverwinning dan ook vooral om de plaatsen twee en drie in het klassement. De nummers twee tot en met vijf – Bardet, Quintana, Yates en Porte – staan binnen iets meer dan een minuut van elkaar en zonder oranje bril is dit voor de wielerliefhebbers gewoon een prachtig gevecht om naar te gaan kijken.

Met die oranje bril blijven we natuurlijk nog wel naar Mollema kijken, want hoe dan ook hopen we wel dat hij in de top 10 blijft. Zijn naaste achtervolger zit op 10 seconden en heet Joaquim Rodríguez. De nummer 12 zit twee minuten achter hem, dus dat moet geen probleem zijn. Genoeg te beleven dus, in de laatste bergrit van de Tour de France.

Geld inzetten op de etappe kan nog steeds want de bookies hebben weer een paar leuke noteringen voor je in petto!