Nibali heeft een memorabele overwinning van de Tour de France in Parijs beleefd afgelopen zondag. Een overwinning dat voor altijd deel zal uitmaken van zijn leven, maar ook van zijn bankrekening.

In 2012 eindigde de Italiaan op de derde plaats, maar pakte hij ook de gele trui onder de neus van Peraud vandaan. Het was het grootste gat tussen de top twee sinds Ullrich en Virenque in 1997. Hoewel de marge van die overwinning niet bijdraagt aan de totale inkomsten van Nibali, kun je die resultaten toch maar weer mooi in je borstzak steken. Hoeveel geld een wielrenner verdient hangt af van de prestaties tijdens individuele etappes.

Nibali heeft in totaal meer dan €445.000 verdient aan de tour. Aan elk van zijn vier etappe overwinningen verdiende hij €8000 en met zijn tweede plaats op etappe 14 sleepte hij nog eens 4000 euro in de wacht. Zijn drie derde plaatsen verdienden ieder 2000 euro terwijl zijn vierde plaats op het penultimate podium hem nog eens 1000 euro verdiende. Zo kunnen we nog wel even doorgaan en het moge duidelijk zijn dat fietsen niet alleen een bijzonder sport prestatie is, maar ook een flink stijgende lijn op de bankrekening tot gevolg heeft.

Nibali is nu één van de zes renners op de wereld die in totaal alle drie Grand Tours in de wacht hebben gesleept. Hij won de Vuelta a Espana in 2010 en in 2013 won hij Giro d’Italia. En nu, een jaar later in 2014, wint hij zijn eerste Tour de France.

Titelverdediger Chris Froome crashte in etappe 5 waardoor Nibali een enorme stoot zelfvertrouwen kreeg en al snel de leiding nam.

En ondanks de crash die Nibali zelf maakte in etappe 18 wist Nibali zijn zaakjes goed op orde te houden. Dergelijke incidenten zijn vaak de hoogtepunten van een tour en horen ook bij de onvoorspelbaarheid van de wedstrijd. Het had net zo goed einde verhaal kunnen zijn voor Nibali en hadden we een hele andere winnaar gezien.

Nu hij de Tour in zijn zak heeft zijn er nog een aantal uitdagingen voor volgend jaar. Zeker als Froome en ook Contador terugkeren voor revanche. Kan Nibali zijn titel prolongeren en vorige titelverdediger Froome op afstand houden?

Voor nu kan hij genieten van de overwinning en kan hij nog meer inkomsten verwachten nu ongetwijfeld meer sponsors zich zullen melden bij de Italiaanse renner.