Na een bijzondere rit gisteren, met dank aan de weergoden, gaan we vandaag richting de Alpen. Wel zorgt datzelfde weer ervoor dat de etappe iets korter wordt dan gepland.

Terugblik 11e Etappe: De stunt van Sagan en Froome!

foto: ANP

foto: ANP

De 11e etappe van Carcassonne naar Montpellier stond van tevoren te boek als een standaard vlakke rit. Paar ontsnappingen, kopgroep terughalen, sprinttreintjes gaan rijden en Greipel, Kittel of Cavendish winnen. Zoiets. Het liep volledig anders.

Dat begon al met de wind. Het waaide sterk en dat maakt het peloton nerveus. Er waren valpartijen, Vichot en Howard ontsnapten samen en het peloton brak een aantal keer in stukken. Echter, 35 kilometer voor de finish was alles weer bij elkaar en leek het toch de standaard ontknoping te worden.

Maar uiteraard is er dan altijd nog Peter Sagan, want die wist met behulp van zijn ploeg een gat te slaan. Naast Maciej Bodnar en Geraint Thomas kreeg het groepje tot ieders verrassing ook Chris Froome mee. Uiteindelijk won Sagan de etappe, en Froome pakte zo’n 12 seconden op zijn directe concurrenten. Op sommigen zelfs meer omdat het peloton erachter uit elkaar gevallen was.

Etappe 12: We stoppen halverwege de Mont Ventoux

Net als gisteren zal het vandaag erg hard waaien en daarom is de etappe iets ingekort. We fietsen vandaag van Montpellier naar de Mont Ventoux over 178 kilometer. Oorspronkelijk zou dat 184 kilometer zijn en zou de finish op de top liggen. Nu ligt de finish lager, bij Chalet Reynard. Het risico op ongelukken wordt te groot geacht als er helemaal naar de top wordt gefietst. Het waait bovenop deze berg gewoon té hard.

Overigens wordt de etappe daar niet gelijk enorm eenvoudig van, want vanaf Bédoin naar Chalet Reynard is het nog steeds een kilometer of 16 met een stijgingspercentage boven de 7%. Dat betekent dus werk aan de winkel voor de klimmers, de toppers in het klassement en/of de Fransen. Want het is 14 Juli vandaag, en op hun nationale feestdag zullen Franse renners net iets dieper gaan voor de overwinning.

Thibaut Pinot, Thomas Voeckler of Tony Gallopin zouden dan ook zomaar namen kunnen zijn die prominent aanwezig zijn vandaag. Maar vlak ook Mollema niet uit, hij staat inmiddels 5e op 56 seconden van Froome en zal toch een keer willen proberen die in te lopen. Een relatief korte klim op de Ventoux is dan misschien wel ideaal. Van Dumoulin verwachten we minder, die spaart zijn krachten ongetwijfeld voor de tijdrit morgen.