Na de stunt van Froome gisteren staat er vandaag weer een loodzware bergetappe op het programma. We kijken nog even terug naar de 8e etappe en blikken daarna vooruit.

Etappe 8: Geweldige Froome!

Een loodzware rit was het gisteren, van Pau naar Bagnères-de-Luchon. Niet lang, 184 kilometer, maar vanaf kilometer 67 een aaneenschakeling van zware bergtoppen. De eerste was de Col du Tourmalet van de buitencategorie, daarna de Hourquette d’Ancizan (2e categorie), Col de Val Louron-Azet (1e categorie) en de Col de Peyresourde (1e categorie). Na die laatste Col moesten de renners nog 20 kilometer afdalen richting de finish in Bagnères-de-Luchon.

De openingsfase was snel en de Tom Dumoulin ging mee in de eerste ontsnapping, maar die groep werd snel teruggehaald. Een tweede ontsnapping van Thibaut Pinot en Rafal Majka – op de Tourmalet sloot Tony Martin nog aan – hield het langer vol, maar werd later ook weer ingerekend. Vanaf dat moment hielden de ploegen van Froome en Quintana elkaar in bedwang tot en met de laatste beklimming van de Col de Peyresourde. Wat daarna volgde zal nog vaak worden getoond op TV.

Quintana, Aru en Valverde zaten er naast

Chris Froome verraste zijn medekoplopers en gooide zich de afdaling in door zo laag en voorop mogelijk op zijn fiets te zitten. En wonderwel wist hij in die specifiek houding de pedalen ook nog te laten draaien als geen anderen. Op de finish, 20 kilometer na de top van de Peyresourde, had hij de rest op 13 seconden gezet. Hij pakte de etappe en het geel.

Bauke Mollema op de 10de plek

In het groepje volgers zat naast klassementsfavorieten als Aru en Quintana ook Bauke Mollema die goede zaken deed want lang niet alle favorieten zaten voorin. Alberto Contador bijvoorbeeld verloor 1.41 op Froome en deelt vanaf vandaag zijn kopmanschap van Tinkoff met Roman Kreuziger. Bauke Mollema staat voorlopig 10de in het algemeen klassement en het zou mooi zijn als hij nog een paar plaatsen weet te stijgen de komende dagen.

De overige Nederlanders hoe gaat het daar mee?

Zoals gezegd deed Mollema het uitstekend. Na deze etappe staat hij netjes 10e in een top 10 met alleen nog zwaargewichten. Kelderman verloor tijd door een valpartij, die nog wel eens een staartje* kon krijgen,  maar staat nog steeds prima 16e op 1.55. Dat zijn de enige Nederlanders met kans op een goed eindklassement. De eerstvolgende is Laurens ten Dam die 37e staat op ruim 23 minuten.

Vandaag, 9e etappe: Vielha – Arcalis

De etappe vandaag is vrijwel even lang als gisteren, maar nóg zwaarder. Gisteren was er nog een stukje van 60 kilometer om de benen warm te rijden voor de eerste beklimming. Vandaag gaat het vlak na de start al omhoog richting de Port de la Bonaigua van de 1e categorie. Bij kilometer 67 komen ze vervolgens bij het begin van de klim naar de Port del Cantó, alweer 1e categorie.

Daarna gaat iedereen ‘traplopend’ door Andorra: eerst een klim van de 2e categorie, daarna een stukje hoger op een helling van de van de 1e categorie en tenslotte de eindklim naar de buitencategorie. De finish ligt op die laatste top, de Arcalis. Het is een 10,1 kilometer lange beklimming met een stijgingspercentage van 7,2%. Gaat Froome zijn hegemonie hier bevestigen? En wat kan Mollema?

*De voorband van Kelderman liep eraf in een bocht tijdens de afdaling. Dit mag normaliter niet gebeuren en is levensgevaarlijk. Dit soort specifiek banden zit met kit op de velg geplakt en zelfs met de warmte van gisteren horen ze gewoon te blijven zitten. Het zou ons niet verbazen als de leiding van LottNL-Jumbo een stevig gesprek gaat voeren met de techneuten die verantwoordelijk zijn voor de fietsen van de renners.