Afgelopen seizoen kon Bayern geen hardball spelen over de contractverlenging van Toni Kroos met name omdat Alcantara al onderweg was naar de ploeg om Kroos te vervangen op zijn positie. Kroos wilde een deal dat in de buurt kwam van Robben, Lahm en Schweinsteiger met 7, 10 en 10 miljoen euro, maar minder dan Gotze, die 12 miljoen euro verdient.

De Duitse grootmacht faalde een deal te sluiten met Kroos en dat wordt ze zwaar aangerekend. Dat komt ook omdat de club’s rekeningen voor de lonen zich aardig opstapelen. Lahm en Ribery krijgen beide nieuwe contracten welke hun de topverdieners maken naast Gotze. Muller en Neuer kregen ook loonsverhoging en verdienen nu beide 10 miljoen euro per jaar.

Gezien het flinke loon van Gotze, die vlak voor zijn 21e werd getekend, en de loonsverhogingen contractverlengingen van andere sterspelers kon Bayern Kroos met gemak houden. Hun omzet bedroeg 528,7 miljoen euro in 2013-2014. Onderhandelingen werden desondanks gestaakt waardoor Real Madrid de Duitse international voor een zes jarig contract kon strikken.

Daarvoor kreeg Bayern de nu 33-jarige Xabi Alonso terug, die inalle eerlijkheid goed speelt. Er staan nu echter een aantal serieuse vragen bij het feit of hij effectief genoeg kan spelen naast Schweinsteiger. En hoe lang hij nog op het hoogste niveau kan spelen gezien zijn leeftijd. Volgens de cijfers van Bild en Transfermarkt maakte Bayern 20 miljoen euro winst op de verkoop van Kroos en de aankoop van Alonso. Gezien het loon vergelijkbaar is met dat van Kroos.

Hoewel Alonso nu vooral de persoon is die Kroos heeft vervangen, was hij eigenlijk niet voor die rol bestemd. Die rol was voor Thiago, een jaar jonger dan Kroos, die grote stappen maakte in de eerste maanden van 2014. Hoewel nog wat onbevangen bij tijden deed hij het aardig goed bij Bayern en wilde hij gretig verantwoordelijkheid nemen. In een wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt vestigde hij een Bundesliga record door 177 keer aan de bal te zijn geweest, dat sindsdien door Alonso werd overtroffen. En zijn last-minute wedstrijd-winnende omhaal tegen Stuttgart maakte van hem een favoriet in de Allianz Arena.

Thiago-Bayern-MunichEr zal altijd wat risico zitten bij Thiago. De jonge speler stond altijd in Xavi’s schaduw bij Barcelona en speelde een beperkte rol bij Barca voordat hij in de spotlight kwam bij Bayern Munchen. Dat kwam ook deels door zijn gevoeligheid voor blessures. Voordat hij naar Munchen verhuiste kampte hij twee keer met een knieblessure, dat hem beide keren twee maanden aan de kant hield.

In augustus 2013, nadat hij bij Bayern kwam, raakte hij geblesseerd en moest hij drie maanden aan de kant blijven. In maart 2014 raakte hij weer geblesseerd aan zijn knie waardoor hij een jaar uit de running was. Op dit moment hebben we nog maar weinig van Thiago gezien. Zijn transfer kostte 25 miljoen euro en de speler verdiende zelf 14 miljoen euro sinds zijn komst in de Allianz Arena.

Het is verkeerd om een speler de schuld te geven voor het hebben van een blessure, als er dan iemand de schuld moet hebben is het de club zelf dat een risico heeft genomen dat tot nu toe geen vruchten heeft afgeworpen. Maar voor het eer can de club en zijn eigen loopbaan moet Thiago nu alles op alles zetten om het tij te keren, hij heeft te veel goodwill genoten en er is te veel in hem geïnvesteerd.

Het gaat heel moeilijk worden voor Thiago, na een jaar aan de zijlijn te hebben gezeten en het zou fout zijn direct heel veel van hem te verwachten. Het vergt tijd om vorm en vertrouwen te krijgen. Thiago kan een voorbeeld nemen aan Gundogan, die ook een jaar miste. En zoals ook Badstuber zal beamen, die een serieus dijprobleem heeft ontwikkeld nadat hij herstellende was van diverse kruisband blessures, dat het erg makkelijk is om op deze manier je fysieke piek te halen.

Met een voorsprong van tien punten op de nummer twee in de Bundesliga heeft Bayern de titel al binnen. Ze kunnen de slippertjes van Thiago wel hebben en zijn betrokkenheid helpt Alonso en Schweinsteiger fit te houden voor de wedstrijden die er het meest toe doen.

Niet alleen voor Bayern en zijn teamgenoten, maar ook voor hemzelf moet Thiago goed presteren voordat het seizoen eindigt. Hij moet zijn zelfvertrouwen weer opbouwen en zichzelf voorbereiden op alle uitdagingen die hem komend seizoen staan te wachten.