Vooruitblik op het Masterstoernooi van Shanghai en andere sport – Na een mooie week met een tweede plek voor zowel Max Verstappen in Japan en – met één hand – zilveren medaille voor Epke Zonderland, staan er deze week nog meer leuke sportevenementen te wachten. Laten we ze even doornemen.

Afscheid grote vier

foto grote vier nederlands elftal in sportartikel met oa masterstoernooi shanghaiWe beginnen vanavond natuurlijk met het afscheid van Arjan Robben. Inderdaad, we moeten met zeven doelpunten verschil van Zweden winnen om nog een kans te maken op de WK kwalificatie. Dat is onmogelijk en daarom is vanavond vooral de afscheidswedstrijd van de laatste der Grote Vier. Raphael van der Vaart was al lang afgezwaaid, Robin van Persie werd nog eenmalig opgeroepen en Wesley Sneijder was inmiddels ook uit beeld. Na vanavond is de interlandcarrière van Arjan Robben ook ten einde. Dank mannen voor een prachtige periode! Overigens is het vanavond ook voor Argentinië erop of eronder. Want ook Messi dreigt het eindtoernooi in Rusland te missen.

Veldrijden: De Superprestige wedstrijd in Zonhoven

Twee weken geleden startte de elite veldrijders met de superprestige competitie. In de openingswedstrijd won Mathieu Van der Poel met op 15 seconden zijn rivaal Wout Van Aert. Dat is een voortzetting van vorig jaar waarin deze twee topcoureurs samen het veldrijden domineerden. Benieuwd of dit komend weekend ook weer zo is. Dan starten de elite renners in het Belgische Zonhoven.

Robin Haase uitgeschakeld bij Masterstoernooi van Shanghai

Robin Haase heeft betere tijden gekend. De beste Nederlandse tennisser van dit moment startte begin van de week in het Masterstoernooi van Shanghai, maar wist voor de vierde keer op rij niet verder te komen dan de eerste ronde. Overigens kreeg dat minder aandacht dan het voortijdige vertrek van enfant terrible Nick Kyrgios. Die haalde in het toernooi van Peking vorige week nog de finale (en verloor die van Nadal), maar vertrok nu zonder verdere mededelingen bij de openingspartij. Dat gebeurde na twee waarschuwingen van de umpire, een strafpunt en verlies van de set. Later kwam Kyrgios alsnog met een verklaring:

“I’ve been battling a stomach bug for the past 24 hours and I tried to be ready but I was really struggling on the court today which I think was pretty evident from the first point (..) My shoulder started to hurt in the practice which didn’t help either and once I lost the first set I was just not strong enough to continue because I’ve not eaten much in the past 24 hours.” (Nick Kyrgios op social media)

Exit Kyrgios dus, maar de top drie van de plaatsingslijst (Rafael Nadal, Roger Federer en Alexander Zverev) zijn allemaal nog in de race voor de eindzege in het Masterstoernooi van Shanghai.

De vrouwen zijn parallel in de toernooien van Tianjin, Hong Kong en dichter bij huis in Linz aan het tennissen.

MotoGP Japan op het Twin Ring Motegi circuit

In Nederland zijn we natuurlijk Formule 1 gek en gelukkig is Max Verstappen de afgelopen weken wat succesvoller. Maar pak in de weekends dat er geen Formule 1 is ook even de kans om bijvoorbeeld naar de MotoGP te kijken. Daar zijn wij Nederlanders minder prominent aanwezig maar het maakt de sport niet minder spectaculair. Veel inhaalacties en absolute topsport. Met veel spanning bovendien. Waar de Formule 1 al bijna is beslist een aantal races voor het einde, hebben bij de MotoGP de rijders in de top vijf allemaal nog kans de titel binnen te halen. Marc Márquez leidt weliswaar het klassement en de nummer vijf (Valentino Rossi) heeft 56 punten achterstand, maar met 25 punten voor de winnaar per race is er nog heel veel mogelijk. Kijken dus komende zondag.

Overige sport deze week

  • Afgelopen weekend won Vincenzo Nibali de Ronde van Lombardije. Dat was de afsluitende wielerklassieker van het seizoen en ook het WK is natuurlijk al achter de rug. Het betekent niet dat er helemaal niet meer wordt gefietst. Zo is de Ronde van Turkije nog in volle gang. Deze etappekoers loopt tot zondag als Istanbul wordt bereikt.
  • Het WK Handboogschieten gaat van start in Mexico. Voor veel mensen wat minder bekend als sport, maar we hebben er een topper in. Nederland wordt vertegenwoordigd door Mike Schloesser.
  • In het Zwitserse Champéryis het WK Curling bezig. Nederland staat voorlopig onderin de eigen poule, dus de kansen op een finaleronde eind van de week zijn klein.
  • Paardensportliefhebbers kijken natuurlijk uit naar de Wereldbeker Jumping wedstrijd in Oslo deze week.