Deze week is de ontknoping in de groepsfase van het Europees voetbal. Zowel in de Champions League als de Europa League worden de laatste wedstrijden afgewerkt. Na de jaarwisseling gaan we de knock-out fase in.

Champions League: Engels unicum in het Europees voetbal?

Binnen de koningsklasse van het Europees voetbal kunnen de Engelsen een record bereiken. Nooit eerder deed een land met vijf ploegen mee aan de knock-out fase van de Champions League. Een prachtig record dat tegelijkertijd wel bewijst hoezeer het Europees voetbal smaller aan het worden is aan de top. Nog maar een paar landen kunnen het bijbenen.

Nog spanning in de Champions League

Europees voetbal topscorer NeymarZeker is het echter nog niet voor de Engelse ploegen. Liverpool en Manchester United zijn nog niet definitief zeker van hun deelname. Bij Manchester is de kans dat ze de boot missen alleen nog theoretisch (met grote cijfers thuis verliezen van CSKA Moskou is niet te verwachten) maar Liverpool moet nog echt aan de bak. De Engelsen staan bovenaan in poule E. Maar als Sevilla wint van het al uitgeschakelde Maribor en Spartak Moskou verslaat thuis de Reds, gaat Liverpool alsnog richting de Europa League. Tottenham Hotspur, Manchester City en Chelsea zijn al zeker door.

Andere ploegen voor wie de komende wedstrijd nog spannend wordt, zijn onder andere FC Basel, AS Roma en Juventus. Voor Peter Bosz en zijn Borussia Dortmund is het nog niet helemaal zeker of ze de Europa League bereiken. Op doelsaldo staan ze veel beter dan hekkensluiter APOEL en mogen ze zelfs verliezen van Real Madrid. Maar dan moeten de Grieken niet onverwacht een punt halen bij Tottenham Hotspur. Voor Peter Bosz zou het een laatste zetje betekenen. Na de desastreuze reeks in de Bundesliga heeft de Duitse pers hem al afgeschreven, maar Dortmund blijft het vertrouwen uitspreken. Feyenoord tenslotte speelt thuis alleen voor de eer tegen Napoli dat de punten nog wel hard nodig heeft.

Donderdagavond Europa Leagueavond

Donderdagavond kun je natuurlijk ook iets anders gaan doen dan voetbal kijken. De meeste beslissingen in de Europa League zijn immers al gevallen. Rode Ster Belgrado – FC Köln in groep H gaat nog wel op het scherpst van de snede. Beide ploegen hebben evenveel punten op de 2e en 3e plaats van hun poule. Vitesse speelt thuis nog om ‘des keizers baard’ tegen OGC Nice.

Hoe gaat het met de handbal vrouwen?

Bij het WK Handbal hadden we ons een iets betere start voorgesteld. De openingswedstrijd tegen Zuid-Korea ging met nipt verschil verloren, terwijl ons nog hoger geklasseerde landen zoals Duitsland staan te wachten. De tweede wedstrijd tegen China werd gelukkig wel gewonnen dus de kansen zijn nog prima. Sowieso gaan de eerste vier van iedere poule (van 6 landen) door naar de achtste finales.

Gaan de Russen naar de Olympische Winterspelen?

Soms is het buiten de sportvelden ook erg spannend. Deze week staat er een belangrijke meeting gepland van het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne. Daar gaat het erover of de Russen over twee maanden nog mogen meedoen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Mocht je inmiddels zijn murw gebeukt door het nieuws erover: Het gaat erom dat na de vorige winterspelen in Sotsji duidelijk werd dat de Russische staat een georganiseerd dopingprogramma runde. Inmiddels heeft het IOC in de afgelopen tijd aan 25 Russische sporters een levenslange olympische schorsing opgelegd. Vraag is nu of er sowieso wel Russische sporters naar de komende winterspelen mogen. Deze week horen ze het.

Rico Verhoeven tegen Jamal Ben Saddik

Komende zaterdag verdedigt kickbokser Rico Verhoeven zijn zwaargewicht titel tegen uitdager Jamal Ben Saddik. Het is sinds hij wereldkampioen werd in 2013 de zesde keer dat hij zijn titel zal verdedigen.

Wintersport week 49

Natuurlijk staat er weer een groot aantal wintersport evenementen ingepland. Ik noem er even een paar:

  • In Duitsland zijn er wereldbekerwedstrijden bobsleeën.
  • Voor het freestyle skiën zijn er wereldbekerwedstrijden in de Verenigde Staten, Finland en Frankrijk.
  • Het ISU Grand Prix kunstrijden wordt gehouden in Japan.
  • Wereldbeker wedstrijden schaatsen in Salt Lake City.
  • Wereldbeker wedstrijden langlaufen in het Zwitserse Davos.
  • De rodelaars zitten voor hun wereldbeker wedstrijden in Calgary.
  • In Duitsland is er skispringen bij Titisee-Neustadt.
  • De snowboarders hebben een wereldbeker wedstrijd in Copper Mountain (VS).