Na een midweeks eredivisieprogramma wordt komend weekend de 30e speelronde gespeeld. Nog vijf ronden te gaan dus!

De titelstrijd

stand eredivisie speelronde 29

Eredivisie stand (bron: Wikipedia)

Na donderdagavond is de titelstrijd definitief ingeperkt tot Feyenoord en Ajax. PSV verspilde twee punten in de blessuretijd van een chaotische wedstrijd tegen FC Twente. Ajax en Feyenoord maakten allebei geen fouten en wonnen. Maar waar Peter Bosz na Ajax – Feyenoord nog teleurgesteld was omdat Ajax te weinig had gewerkt aan het doelsaldo, won Feyenoord tijdens de midweekse ronde met 8-0 van Go Ahead Eagles. Daarmee hebben de Rotterdammers aan het eind van de streep genoeg aan een puntenaantal dat gelijk is aan dat van Ajax. Zelfs dan zijn ze kampioen op basis van hun doelsaldo. Welke wedstrijden hebben de kandidaten voor de boeg?

  • Zaterdag wordt NEC-Ajax gespeeld. NEC staat nog maar twee punten boven de degradatiezone na verliespartijen tegen respectievelijk aartsrivaal Vitesse en FC Groningen. Of het Ajax in de huidige vorm (AZ werd riant met 4-1 verslagen) het juiste medicijn is voor Nijmegen, is echter de vraag.
  • Bij PEC Zwolle – Feyenoord zou Feyenoord normaliter geen problemen mogen verwachten. PEC draait niet rimpelloos dit seizoen en ook als het wel meezit, lijkt scoren vaak moeilijk te gaan. Zoals de verliespartij tegen Roda JC deze week nog maar eens toonde. Al deed PEC het in de vorige seizoenen thuis vaak goed tegen Feyenoord. Dus wie het weet mag het zeggen.

De degradatiestrijd

Hoe doen de degradatiekandidaten het in hun wedstrijden komend weekend?

  • Sparta – Excelsior is vrijdag de opening van de 30e speelronde. Sparta staat 13e en Excelsior voorlaatste, maar als Excelsior met meer dan een doelpunt wint, zijn ze hun stadsgenoten voorbij op de ranglijst, zo dicht bij elkaar ligt het onderin.
  • Zaterdag reist Alfons Groenendijk met zijn ploeg af naar het noorden voor ADO Den Haag – FC Groningen. ADO staat met een iets beter doelsaldo net boven de degradatiezone maar is verre van veilig. Groningen maakt – omdat bekerfinalisten AZ en Vitesse beiden hoog staan – zowaar nog kans op de play-offs.
  • Go Ahead Eagles – Heracles Almelo zal voor de Deventenaren in het teken staan van herstel na de klap. Want hoewel Robert Maaskant bij zijn start zowaar voor een schokeffect leek te zorgen met een overwinning op FC Twente, ging het midweeks volledig fout toen Feyenoord al in de eerste helft vijf keer scoorde en het uiteindelijk 8-0 werd in de Kuip. Komt Deventer daar nog overheen? We gaan het zien in de Adelaarshorst.
  • AZ – Roda JC heeft voor AZ vooral betekenis voor de uiteindelijke indeling in de play-offs. Hoe hoger de eindklassering, des te beter het startpunt (wat alleen relevant is als de beker niet wordt gewonnen). Voor Roda JC is het belang veel groter. Na de gelukkige winst op de Zwollenaren is de 16e plek hun deel. Om echt veilig te zijn moet er natuurlijk nog een plek worden gestegen.

Overige wedstrijden eredivisie

  • Vitesse – SC Heerenveen gaat vooral om de uitgangspositie die de ploegen straks in de play-offs zullen hebben. Want de play-offs kunnen ook Heerenveen bijna niet meer ontgaan.
  • Bij FC Utrecht – FC Twente kan vrijuit worden gevoetbald. FC Utrecht staat inmiddels vijf punten voor op de verdere subtop en is ‘best of the rest’ maar kan nummer drie PSV niet meer inhalen. FC Twente voetbalt leuk maar doet niet mee om prijzen vanwege de UEFA ban. Leuk en sprankelend voetbal, daar hopen we op in Utrecht komende zondag.
  • PSV – Willem II is een Brabants onderonsje. PSV verspilde in en tegen Twente de laatste kans op de titel. Alles zal er nu op zijn gericht om alsnog Ajax in te halen. Dat betekent namelijk derde voorronde Champions League in plaats van de Europa League, een wereld van verschil. Willem II maakt kans op een plekje in de play-offs maar moet daarvoor nog wel van de elfde naar de negende plek klimmen.