stand eredivisie 2017/2017 speelronde 27

Bron: Wikipedia

Het voetbal ontwaakt uit de kater van een weekje interlandperikelen. Na de blamage tegen Bulgarije speelde het Nederlands elftal dinsdag onder leiding van interim-bondscoach Fred Grim vriendschappelijk tegen Italië in de Arena. Ook die partij werd verloren, maar de 2-1 was net iets beter te verteren dan de 2-0 van Bulgarije. Hoogste tijd dus om ons weer op de eredivisie te concentreren, want daar kunnen we weleens het weekend van de definitieve beslissing hebben. Wordt dit weekend de competitie beslist in de Arena bij Ajax-Feyenoord? Of komt de spanning juist weer terug?

De Klassieker komende zondag: Ajax – Feyenoord

We hebben inclusief dit weekend nog zeven competitierondes te spelen. Feyenoord staat na de uitglijder van Ajax tegen Excelsior (1-1) weer gewoon 6 punten voor op de Amsterdammers. En zelfs Willem van Hanegem ziet de lente. In zijn wekelijkse AD column toonde hij zich overtuigd dat Feyenoord de titelstrijd al beslist had, al bleef hij kritisch:

“Waar blijf je dan met het argument dat Feyenoord beter zou moeten voetballen, hoor ik de mensen denken. Dat vind ik nog steeds hoor, maar in Nederland zijn er blijkbaar niet zoveel ploegen die matig voetbal afstraffen. Neem Heerenveen gisteren tegen Feyenoord. Ik denk dat de koploper de slechtste eerste helft afwerkte in maanden. Heerenveen had met 3-0 voor kunnen staan, maar ze hebben Feyenoord gewoon in leven gelaten.” (Willem van Hanegem in het AD)

We moeten lang terug in de geschiedenis dat Feyenoord zoveel zelfvertrouwen toonde. Het is gebaseerd op een combinatie van voetballend vermogen, mentale weerbaarheid en veerkracht. In de Arena hoeven ze niet te winnen komend weekend. De bal ligt bij Ajax dat hoe dan ook drie punten nodig heeft om nog een kans te maken.

Matthijs de Ligt en Tony Vilhena

Hoe staat het met de teams? Bij Ajax was deze week na de interlands waarschijnlijk het meeste therapeutische werk te doen. Peter Bosz had zelf Matthijs de Ligt gepromoot richting de bondscoach. Daar heeft de Ajax-trainer inmiddels waarschijnlijk spijt van. De Ligt liet eerder al een steekje vallen bij het gelijkspel tegen Excelsior, maar kreeg natuurlijk een enorm dreun te verwerken met zijn fouten tegen Bulgarije. De jonge centrale verdediger lijkt stevig in zijn schoenen te staan, maar hij heeft wel heel veel te verstouwen in de aanloop naar de klassieker.

Bij Feyenoord is de grote teleurstelling natuurlijk het ontbreken van Tony Vilhena. De pitbull die zo vaak het verschil maakt bij de Rotterdammers heeft de eerdere eis van 4 duels na zijn elleboogstoot bij Sparta – Feyenoord teruggebracht zien worden tot een straf van 2 wedstrijden en één voorwaardelijk, maar mist daarmee de wedstrijd van het seizoen.

We gaan het zien zondagmiddag bij Ajax – Feyenoord. Om 14.30 fluit Björn Kuipers en gaat het feest beginnen.

Zaterdagavond Eredivisie wedstrijden

Zaterdagavond staan er een paar mooie weddenschappen geprogrammeerd:

  • PEC Zwolle – Excelsior. De enige persoon in Nederland die wél bondscoach lijkt te willen worden, staat met zijn ploeg tegen een Excelsior dat twee weken geleden zelfvertrouwen tankte tegen Ajax. Maar PEC zit ook in een positieve flow. Na een dramatisch seizoenstart heeft de ploeg van Ron Jans zelfs weer de play-offs in het vizier.
  • AZ – FC Groningen is een strijd tussen twee ploegen met alle beide behoorlijk wisselvallige resultaten. AZ staat natuurlijk netjes vijfde achter FC Utrecht, maar heeft af en toe een stevige off-day. FC Groningen haalt de laatste tijd alleen punten uit gelijke spelen en is de afgelopen weken al weer vanaf de negende naar een twaalfde plek gedaald.
  • Sparta – PSV levert vooraf de vraag op wat Alex Pastoor nu weer voor slims heeft bedacht. Want juist tegen grote ploegen excelleert Sparta soms. Een tijdje terug werd Feyenoord verslagen, vorige week werd Heracles overvleugeld. Het zou dus zomaar kunnen op het Kasteel tegen PSV.
  • FC Utrecht – Willem II is een duel tussen een ploeg die staat waar het wezen moet (een mooie vierde plek) maar niet meer hoger kan komen omdat PSV te ver weg staat, en een ploeg die de play-offs nog zou kunnen halen. Willem II doet er zijn best voor met vier punten uit de laatste twee duels.
  • Heracles Almelo – SC Heerenveen belooft een interessant confrontatie tussen het verzorgde voetbal van twee positief voetballende ploegen. Heracles was nog de bovenliggende partij in een oefenpot tegen Willem II afgelopen week (4-2). Heerenveen heeft natuurlijk zelfvertrouwen gekregen door de wedstrijd tegen Feyenoord. Die werd weliswaar verloren maar het had in de rust ook 3-0 kunnen staan voor de Friezen.

Eredivisie zondag 2 april

Uiteraard staat zondag in het teken van onze eigen El Clasico maar in de schaduw daarvan staan nog een paar leuke wedstrijden op de lijst:

  • Vitesse – NEC opent deze middag. De Gelderse derby zorgt altijd voor verhitte toestanden tussen de Nijmeegse en Arnhemse rivalen en hopelijk ook voor vermakelijk voetbal.
  • ADO Den Haag –  Roda JC is in de schaduw van de topper een heuse degradatiekraker. De ploegen staan 16e en 17e en hebben een overwinning nodig om uit de rode zone te komen en concurrent Excelsior er juist in te trekken.
  • FC Twente – Go Ahead Eagles is de eerste eredivisie wedstrijd zonder trainer Hans de Koning, die in Deventer werd ontslagen in een laatste poging degradatie nog af te wenden. Robert Maaskant is ingehuurd om het broodnodige schokeffect te realiseren. Deventer zal het nodig hebben.