Het gaat om zoveel meer dan Chelsea vs. Tottenham Hotspur in de Capital One Cup finale aankomende zondag. Londense trots staat op het spel en Chelsea wil wraak op de 5-3 nederlaag dat ze van de Spurs om de oren kregen op nieuwjaarsdag. Dan zijn er nog de spitsen Harry Kane tegenover Diego Costa, maar waar we écht naar uit kijken zijn de middenvelders Eden Hazard en Christian Eriksen. Hun status bij hun club in combinatie met de hoge druk op de wedstrijd zal hun prestatie bepalend zijn voor beide teams.

Hazard en Eriksen zijn zonder twijfel sterren in hun teams. Ze zijn beide spelers welke fans op de been helpen en het spel maken. Chelsea’s Belg is een uitmuntende voetballer. De meeste overtredingen binnen de Premier League dit seizoen zijn op hem gemaakt en hij is het belangrijkste wapen van Mourinho. Hazard doet precies dat wat verdedigers irritant vinden, hij rent keihard op ze af en gebruikt zijn trucs om ze te passeren en wint zo vaak vrije trappen en penalties voor zich. Hij zet druk op de tegenstander en laat de verdedigers de fouten maken, maar blijft op de been wanneer dit gewoon mogelijk is om de snelheid in het spel te houden.

Het gaat erom dat spelers in paniek raken en dat is wat Hazard erg goed kan. Eriksen is niet zo dynamisch op dat vlak, maar laat dat geen reden zijn om aan zijn genialiteit te twijfelen. Hij is een van de spelers aan de kant van de Spurs dat het Chelsea erg moeilijk kan maken en zelfs de sleutel kan zijn tot het openen van defensie. Eriksen heeft niet de verdedigende skills, maar hij kan goed door het midden spelen waardoor er vaak snelle aanvallen ontstaan en een goede flow in het team heerst. Zonder hem zouden de Spurs aanzienlijk minder creatief vermogen hebben, iets dat we zagen tegen West Ham United afgelopen weekend. De Spurs stonden na een uur al met 2-0 achter.

Toen Eriksen er na de rust in kwam ging het weer beter met Tottenham. Hij gaf geen assists of scoorde niet, maar zijn invloed op het middenveld is enorm merkbaar. Hij kreeg het elftal op orde en wist zo het elftal aan te sporen terug te vechten wat uiteindelijk resulteerde in een 2-2 gelijkspel.

Zijn invloed gaat veel verder. Net als Hazard scoort Eriksen zijn aandeel goals, maar het is de timing dat het meeste indruk maakt. Zonder Eriksen’s goal in de 88e minuut in de tweede helft van de Capital One Cup halve finale zouden we nu Chelsea tegen Sheffield United ter discussie stellen. En dat is het verhaal van zijn seizoen, de Spurs uit dallen trekken waar ze zichzelf in hebben gegraven. In vier wedstrijden heeft Eriksen in de laatste twee minuten gescoord, iedere keer een winnend doelpunt.

De goal tegen Sheffield United was de gelijkmaker naar de 2-2, maar was de aanleider naar de 3-2 overwinning. Eriksen en Hazard zitten in hetzelfde schuitje met een enorm duidelijk doel dat vrijwel nooit afwijkt. Ze blijven maar gaan, een aanpak waar de meeste teams uiteindelijk voor zwichten.

Als we hun rollen met elkaar vergelijken beoordelen we de twee spelers niet op hun kunnen. Als we dat zouden doen dan zou Hazard zonder twijfel als winnaar uit de bus komen. De Belg is een speciale speler, een zeldzaam talent in het moderne voetbal en zijn impact in de Premier League heeft de impact van Eriksen al veelvuldig overstegen.

Als je de teams bestudeert dan is Eriksen een belangrijker figuur dan Hazard. Als je Hazard uit de line-up bij Chelsea haalt in de Europese competitie dan mist de club een belangrijke speler. Het gebeurt van tijd tot tijd dat hij een wedstrijd mist. Met zoveel effectieve spelers missen ze hem niet echt. Ze hebben onder andere ook Fabregas, Oscar, Willian en Diego Costa om schade aan te richten. Wat hebben de Spurs? Niet veel. Eriksen is de belangrijkste speler in zijn functie. Naarmate het seizoen vorderde hangt alles van Kane zijn goals en van Eriksen zijn skills af.

Dat is de combinatie die werkt en daarbuiten is niets echt effectief.