eredivisie stand na 30 wedstrijdenNu Ajax met een overtuigende overwinning op Schalke 04 uit de Europa League komt, zal het zelfvertrouwen in Amsterdam gestegen zijn en ligt de bal bij Feyenoord dit weekend. De Rotterdammers zijn dit seizoen vaak geroemd vanwege hun mentale veerkracht, maar wat die echt waard is zal deze weken moeten blijken nu Ajax inmiddels op maar één punt achterstand staat. We gaan dus alweer een weekend van de waarheid in. Ook voor de degradatiekandidaten trouwens, want daarvoor is het minstens zo spannend.

Openingsduel: Heracles Almelo – AZ

We openen het paasweekend met een aantrekkelijke pot voetbal, althans op papier. Beide teams hebben voetballend vermogen en beiden staan goed in positie voor een play-off ticket. Een prima uitgangspunt voor een mooi en doelpuntrijk duel. Overigens trekt AZ al sinds 2014 altijd de winst naar zich toe bij de onderlinge duels, dus benieuwd of dat vanavond anders is.

De toppers dit paasweekeinde

De top voetbalt dit weekend niet tegen de minste ploegen en met name in Rotterdam zal er toch met wat bezorgdheid naar de komende tegenstander worden gekeken. Want in Utrecht is de afgelopen jaren gebouwd aan een sterke subtopper die bij vlagen fantastisch voetbal op de mat legt. Erik ten Hag heeft een prima team gesmeed met smaakmakers als Sébastien Haller en Nacer Barazite. FC Utrecht kan vrijuit voetballen want het zweeft heerlijk op een vierde plaats. Met 15 punten achterstand op PSV is er hogerop niets meer te winnen terwijl er met vijf punten ook een ruime voorsprong op Vitesse is. Een zorgeloze ploeg die veel kan maar niets hoeft zal voor Giovanni van Bronckhorst een weinig aantrekkelijke tegenstander zijn. Afwachten dus, bij Feyenoord – FC Utrecht.

Iets makkelijker lijkt Ajax het te hebben komende paaszondag bij Ajax – SC Heerenveen. Heerenveen kan net als Utrecht prima voetballen maar verzaakt sinds de winterstop te vaak op belangrijke momenten. Anders dan FC Utrecht moet SC Heerenveen nog wel punten halen. Ze staan nog steeds op een play-off positie maar de concurrentie volgt op schootsafstand. Voor Peter Bosz lijkt het vooral belangrijk om zijn mannen na donderdag weer op aarde terug te brengen. De 2-0 op Schalke 04 werd in Amsterdam met veel gejuich ontvangen en dan weten we dat de kans op een zeperd daarna toeneemt.

Het degradatieduel dit weekend: Roda JC – Sparta

Roda JC haalde uit de laatste vijf duels zeven punten en heeft dus wat zelfvertrouwen opgebouwd de laatste weken. Toch staat de ploeg nog steeds in de degradatiezone. Vlak erboven staat Sparta. De Rotterdammers die het seizoen zo overtuigend startten, hebben drie verliespartijen achter de rug. Waarbij met name het verlies tegen stadsgenoot Excelsior een behoorlijke tik lijkt te zijn. De ploeg van Alex Pastoor heeft een punt meer dan Roda en staat op doelsaldo nog net boven de degradatiezone. Een sleutelduel dus zaterdagavond voor beide clubs.

Overige eredivisieduels rond pasen

Ook bij de overige duels zit de spanning het met name in de degradatiezone:

  • Vitesse kan met heel veel moeite nog een puntje stijgen op de ranglijst, maar is al zeker van play-off voetbal en zal zich met name op de bekerfinale concentreren. Bij Excelsior – Vitesse is dan ook vooral voor Excelsior het belang groot. De Rotterdammers staan met exact evenveel punten (28) en een volledig identiek doelsaldo (37-56) gelijk aan stadsgenoot Sparta. Beiden kunnen de degradatiezone van dichtbij ruiken.
  • Interessant is het om bij PSV – ADO Den Haag te zien of de hernieuwde bravoure van ADO Den Haag ook in het Philips Stadion tot punten leidt. Sinds de komst van Groenendijk zijn de Hagenezen naar de 13e plek geklommen met drie punten marge op de degradatiezone. Bij PSV hopen ze stiekem nog steeds een beetje op de landstitel maar zullen ze vooral willen proberen de tweede plaats nog te bereiken.
  • Vorig weekend besloot de scheidsrechter in het duel van Go Ahead Eagles tegen Heracles om Elvis Manu rood te geven voor een bal in het strafschopgebied tegen de schouder. Dat betekent dat deze belangrijke speler is geschorst in een fase waarin het team voor zijn laatste kansen knokt. Zelfs een overwinning bij Willem II – Go Ahead Eagles zal ze nog niet van de 18e plek afbrengen. Het doek lijkt te vallen in Deventer.
  • FC Twente – NEC is voor NEC van levensbelang want de Nijmegenaren zijn na de afstraffing door Ajax in acute degradatienood gekomen. Adviseur Danny Hoekman vond het vervolgens nodig om in VI coach Peter Hyballa onder vuur te nemen, maar die heeft ondanks de resultaten veel fans. NEC heeft Hoekman per direct richting de uitgang gestuurd:

“De club is zeer ontstemd over het moment en de inhoud van het interview en neemt afstand van de gedane uitspraken. Al meerdere keren heeft Hoekman, zonder de club daarin te kennen of mee te nemen, uitspraken gedaan die ons inziens het algemeen belang van de club schaden. Dat was ook het geval bij het interview in Voetbal International.” (NEC clubsite).

  • Zondagmiddag staat ook nog FC Groningen – PEC Zwolle op het programma. Beide middenmoters maken zelfs nog kans op play-off voetbal als ze een goede slotserie neerzetten. Een mooi uitgangspunt voor dit rechtstreekse duel.