Met de problemen die vele andere ploegen hadden dit seizoen, zijn de problemen van Everton iets onopgemerkt gebleven. Maar desalniettemin zijn er problemen, met een elfde plaats met kerst, 10 punten verwijderd van de vierde plaats in een van de meest open races voor Champions League kwalificatie in jaren.

Everton is dichterbij de laatste drie dan bij de top vier en heeft dertien punten minder dan in hetzelfde stadium afgekopen seizoen. Daarnaast waren ze vrij snel en eenvoudig te kloppen in de Capital One Cup door Swansea City in september, een competitie waar ze een realistische kans hadden om te winnen.

Na al het harde werk van Martinez afgelopen seizoen zou dit het moment moeten zijn dat het team flink door knokt. Met name nadat ze Lukaku tekenden voor een permanente deal samen met Barkley, Stones en de toevoeging van Eto’o. De frustratie neemt toe in Goodison Park en hun nederlaag tegen Southampton afgelopen weekend is een perfect voorbeeld waarom deze toeneemt. Het was wellicht niet alleen de nederlaag, maar meer hoe ze verloren, door middel van een paar basis fouten aan de kant van zowel management als spelers.

Barkley, constant geprezen als een van de beste jonge spelmakers in het land en een man waarvan Martinez zei dat hij nooit verkocht zou worden, zelfs niet voor een recordbedrag in januari. Barkley werd aan de linker kant geplaatst en waar hij wel eens had gespeeld, maar altijd ongemakkelijk leek. Als Barkley in het centrum speelt, zoals tegen Queens Park Rangers een paar week geleden, toen hij scoorde en Everton’s beste man was – is hij veel effectiever, maar wanneer hij naar een kant wordt geschoven dan verdwijnt de impact dat de jonge speler kan hebben.

Misschien het meest onvergetelijke was Martinez zijn pogingen om zaken te veranderen bij St Mary’s. Het was voor iedereen duidelijk dat Plan A niet werkte tegen Southampton, dat niet in de beste vorm verkeerde, maar Martinez zat op zijn handen en maakte geen veranderingen. Hij liet McGeady, Pienaar en Kone onder de dekens op de bank zitten.

Martinez denkt misschien dat hij per se Eto’o en Barry op moet stellen, maar het moet niet ten koste gaan van het talent dat op de bank zit en de punten die op het scorebord worden gezet. Martinez is nog steeds geliefd door vele Everton fans, maar een van de grootste gevaren is dat de angst die sommigen hadden toen hij werd aangesteld realiteit wordt. Met name dat zijn team niet goed verdedigt. Dit seizoen heeft Everton maar drie wedstrijden de nul weten te houden. Ze hebben meer goals doorgelaten dan Burnley en Hull City, beide behoren tot de onderste drie op de ranglijst.

Dit kan te maken hebben met een ouder wordende achterhoede. Howard, Distin, Jagielka en Baines zijn allemaal over de 30. Toch zijn er nog een hele hoop punten te behalen. Er zijn nog genoeg teams die punten van elkaar gaan pakken. Vanuit ons perspectief gaat het om een goede run aan punten pakken. Ervoor zorgen dat Everton op een goed niveau spelen en ze kunnen proberen in de laatste periode van het seizoen nog hoog genoeg kunnen eindigen.