Na een lang en sportief paasweekend waarin Verstappen uitviel met remproblemen en Ajax en Feyenoord beiden geen fouten maakten in de titelstrijd (en PSV nu echt definitief afhaakte), is het weer tijd voor een mooie sportweek. We blikken even vooruit.

Returns kwartfinales Champions League en Europa League voetbal

Vorige week keken we met mixed feelings naar het Europese voetbal. De bomaanslag tegen de Dortmund bus en het noodzakelijke uitstel van de wedstrijd hebben met voetbal natuurlijk niets te maken. De prachtige overwinning van Juventus op Barcelona en het imposante voetbal van ons eigen Ajax tegen Schalke natuurlijk alles. Deze week zijn de returns in zowel de kwartfinales van de Champions League als de Europa League:

  • Of Barcelona de deceptie van Turijn (Juventus – Barcelona: 3-0) nog kan wegpoetsen is zeer de vraag. Vorige ronde bij de ontsnapping tegen PSG besefte iedereen na de euforie dat Barcelona ook wel heel veel geluk met de scheidsrechter had gehad (er waren zelfs wat theorieën over oliedollars). Twee magistrale ontsnappingen op rij lijkt zelfs voor de wonderploeg uit Catalonië iets teveel gevraagd. En de scheidsrechter deze week is Björn Kuipers, en op het gevaar af chauvinistisch te klinken, die zien we toch minder snel dit soort fouten maken.
  • Marco Reus BVBOok de overige wedstrijden hebben genoeg spanning in zich. Beide Duitse ploegen moeten een thuisnederlaag wegpoetsen. Bayern München verloor van Real Madrid waar Ronaldo twee keer scoorde. Borussia Dortmund verloor vorige week woensdag de beladen wedstrijd van AS Monaco. Mogelijk doet in de return Marco Reus weer mee. Atlético Madrid won thuis krap van Leicester City en zal niet helemaal gerust zijn op de return.

Europa League duels kwartfinale (met Schalke 04 – Ajax)

In de Europa League zorgde Ajax ervoor dat we stiekem weer durven te gaan dromen van een Europese beker voor een Nederlandse ploeg. Het is al weer 15 jaar geleden sinds Feyenoord in 2002 de UEFA cup finale won van Borussia Dortmund. In ieder geval moet Ajax de halve finale kunnen halen na de overtuigende 2-0 winst op Schalke 04. Maar het blijven wel Duitsers natuurlijk. Bij de andere duels zijn we vooral geïnteresseerd in Manchester United – Anderlecht. Beide ploegen hielden elkaar bij de heenwedstrijd in evenwicht.

Mechanische sporten

Bij het kijken en wedden op autosport en motorsport is het bijzondere natuurlijk dat het nooit alleen om de kwaliteiten van de coureurs gaat, maar ook om het materiaal dat ze hebben en hoe dat optimaal kan worden getuned voor een bepaald circuit en de omstandigheden. Deze week rust de Formule 1 even uit na de avondwedstrijd in Bahrein. Maar de liefhebbers van motorsport komen volop aan hun trekken met op 23 april zowel de MotoGP (Amerika) en de MXGP (Europa). In de MXGP doen ook een aantal Nederlanders mee, waaronder Jeffrey Herlings. Tijd om even kennis te maken.

Wielrennen deze week

Uiteraard wordt er deze week ook weer volop gekoerst door Europa. De belangrijkste wegwedstrijden noemen we hieronder even:

  • Midweeks staat de La Flèche Wallonne of wel de Vlaamse Pijl geprogrammeerd. Een van de favorieten – Philippe Gilbert – is inmiddels afgevallen voor deze koers, want hij is geblesseerd na een val in onze eigen klassieker afgelopen week, de Amstel Gold Race.
  • Klapstuk van deze week is Liège-Bastogne-Liège (Luik-Bastenaken-Luik) die voor komende zondag in de agenda staat. Start en finish liggen in Luik op zo’n 30 kilometer onder Maastricht.

Europese Kampioenschappen Judo

Voor een judoland als Nederland biedt het EK Judo (deze week in Warschau) vaak kansen op medailles. Of dat nu ook zo is, is natuurlijk altijd de vraag maar met liefst twaalf Nederlandse judoka’s maken we natuurlijk kans.

Meer sport deze week

  • De Marathon van London wordt 23 april verlopen. Dat levert altijd mooie plaatjes op van de Britse hoofdstad.
  • De heren darters hebben de 12e speelronde van de Premier League. Deze week wordt op donderdagavond Belfast bezocht en heeft men onder andere de duels Michael van Gerwen – Raymond van Barneveld en Phil Taylor – Gary Anderson op het programma staan. Deze tweede fase van het toernooi bepaalt welke vier spelers zich plaatsen voor de uiteindelijk play-offs. Met onze twee Nederlanders in de top vier van het klassement doen we het uitermate goed. Van Gerwen was natuurlijk van tevoren een van de favorieten, maar ook Raymond van Barneveld doet het buitengewoon.