Speelronde 19 van de eredivisie staat voor de deur, met als absolute kraker PSV – SC Heerenveen zondagmiddag. Een dijk van een weddenschap natuurlijk, maar er is meer te beleven. Kijk even mee.

eredivisie 2017 ronde 18De aftrap speelronde 19: FC Twente – Heracles Almelo

Beide ploegen hadden een weinig florissante start na de winterstop. FC Twente moest buigen voor Vitesse dat kennelijk is geïnspireerd door de komst van Alexander Büttner – al is hij nog niet fit – en gedreven speelde. Heracles moest zijn meerdere erkennen in FC Groningen. De wonden worden dus gelikt in het oosten. Benieuwd of FC Twente zich kan herpakken in de Grolsch Veste.

FC Groningen – Vitesse, kraker in de subtop

De zaterdagavond eindigt met een spannende weddenschap in het hoge noorden. Zowel de Groningers als de Arnhemmers zijn na de winterstop goed begonnen met winst tegen respectievelijk Heracles en FC Twente. Vitesse ondergaat wel een behoorlijke aderlating, want Lewis Baker is na zijn domme rode kaart tegen FC Twente een wedstrijd geschorst.

Meer wedstrijden in de eredivisie op zaterdag

AZ – Sparta is de opening deze zaterdag. Bij AZ is het onrustig rond John van den Brom, want ondanks zijn verdienstelijke resultaten leek het bestuur te twijfelen over zijn contractverlenging. Er gaan inmiddels geruchten dat van den Brom binnen een maand overstapt naar Maccabi Tel Aviv. Sparta likte zijn wonden na het verlies tegen FC Utrecht vorige week. Punten worden langzamerhand wel nodig voor Pastoor en zijn team. Het frustreert Pastoor dat zijn team goed voetbal niet weet om te zetten in punten:

“Verdedigend hadden we het goed voor elkaar en we kwamen er een aantal keer goed uit. Maar met dat aantal waren we eigenlijk nog niet eens tevreden. Het is frusterend dat je verliest en de tweede helft zag je het verdedigend ook een beetje uit onze vingers glippen. Wat ik vooral zorgwekkend vond is dat we aan de bal te weinig ons eigen spel hebben gespeeld” (Alex Pastoor tegen FOX Sports)

Voetbal in Zuid-Holland

Ook in Zuid-Holland staan nog leuke wedstrijden gepland zaterdagavond:

  • Bij Feyenoord – Willem II moeten de Rotterdammers kunnen winnen maar het zou fijn zijn voor van Bronckhorst als dat wat soepeler gaat als tegen Roda JC vorig weekend. Daar was het voetbal moeizaam en hadden ze een buitenspelgoal van Kuyt nodig om op gang te komen. Willem II is de tweede seizoenshelft gestart met een nederlaag tegen NEC. Tussendoor pikte PSV het grote 16-jarige talent Aboukhlal van Willem II nog in.
  • Bij ADO Den Haag – PEC Zwolle zijn de belangen voor beide clubs groot. PEC Zwolle staat stevig op de 16e plaats en heeft de punten keihard nodig om niet echt een serieuze degradatiekandidaat te worden. ADO staat er maar iets boven op de 14e plek en worstelt met de speelstijl. Het verdedigende concept (5-3-2) tegen Heerenveen bleek geen succes, dus wellicht wordt het 4-3-3 systeem weer teruggehaald.

Zondagmiddag: PSV – SC Heerenveen

Een prachtig duel, zondag eind van de middag. Beide ploegen hebben zich versterkt. PSV heeft Marco van Ginkel weer gehuurd en hij was direct nuttig in Eindhoven door te scoren in het met 2-0 gewonnen duel tegen Excelsior. Bij SC Heerenveen zijn we natuurlijk benieuwd hoeveel speeltijd Martin Ødegaard krijgt.

Overige wedstrijden op zondagmiddag

  • Altijd een leuke weddenschap is FC Utrecht – Ajax. Dat is niet de prettigste wedstrijd van het jaar voor de Amsterdammers want de Utrechters fungeren als vanouds als een soort angstgegner. Ze kunnen behoorlijk voetballen in Utrecht en dat in combinatie met de Utrechtse knokmentaliteit wil het Ajax wel eens teveel worden. Peter Bosz heeft al aangegeven dat hij zijn speelstijl niet aan het opportunisme van FC Utrecht wil aanpassen.
  • Excelsior – Go Ahead Eagles is een duel in de kelder van de eredivisie. De Rotterdammers staan net boven de degradatiezone. Go Ahead Eagles lijkt rechtstreeks op weg naar de uitgang met pas 12 punten uit de 18 duels. Bij Excelsior is verdediger Jordy de Wijs gehuurd van PSV. Na de huur van keeper Hahn een nieuwe verdedigende versterking.
  • NEC – Roda JC tenslotte zal vooral door NEC met optimisme worden tegemoet gezien, zeker na de overwinning tegen Willem II. Minder nieuws in Nijmegen is dat aanvoerder Gregor Breinburg een transfer naar de Verenigde Staten overweegt. Het lijkt een trend. Top-spelers uit Europa gaan naar China, middenmoters naar de VS.