Na een midweekje bekervoetbal hebben we weer een volledige eredivisie speelronde in het weekend. Met een paar alleraardigste weddenschappen erbij. We kijken even vooruit naar speelronde 20.

De aftrap vrijdag: Willem II – Sparta

eredivisie stand na rond 19

Eredivisie stand na ronde 19 (bron: wikipedia)

Een duel tussen de nummers 12 en 13 van de eredivisie. Beide clubs zijn een maatje te goed voor degradatievoetbal, maar met maar één puntje meer dan de 16e plaats, zullen beiden erop zijn gebrand te winnen in hun onderlinge wedstrijd. In oktober hielden de twee elkaar nog in evenwicht.

Zaterdagavond: Heracles – PSV

Ondanks de hattrick van Reza Ghoochannejhad van SC Heerenveen vorige week hield PSV – ternauwernood – drie punten over vorige week. Het werd een krappe 4-3 nadat het in de 88e minuut nog 2-3 stond. Die opleving zorgt ervoor dat PSV nog leeft in de titelstrijd en Ajax nog in het vizier houdt. Heracles is op dit ogenblik een tegenstander in iets minder goede doen. De mannen uit Almelo hadden een mooie eerste seizoenshelft, maar startte na de winterstop met twee verlieswedstrijden.

Overige wedstrijden eredivisie zaterdag

  • Go Ahead Eagles – FC Utrecht is de zoveelste van een lange reeks ‘finales’ die de Deventenaren moeten spelen om niet te degraderen. Vorige wedstrijd tegen mede-degradatiekandidaat Excelsior werd geen ‘zespunter’ maar een gelijkspel en daar heeft Go Ahead met slechts 13 punten eigenlijk niets aan. Gewonnen moet er worden. FC Utrecht is daar natuurlijk een lastige tegenstander voor, al geeft het hoop dat de Utrechters voor de KNVB Beker toonden te kunnen verliezen van bijvoorbeeld Cambuur.
  • Ook bij Roda JC – Excelsior is er degradatiestress. Vooral voor Roda JC dat stijf onderaan staat. Technisch is Roda geen club met een helder plan en net als vorig jaar gaat de beurs weer open de komende week. Dit keer dankzij een miljoen van een steenrijke Zwitserse Rus Aleksei Korotaev die zich heeft ingekocht bij de club. Benieuwd met welke korte-termijn aankopen Roda JC de komende dagen verrast. Het zal waarschijnlijk een aanvaller zijn. Qua tegendoelpunten is Roda JC namelijk een degelijke subtopper, maar met een eigen productie van acht doelpunten in 19 duels is het voorin zwaar onder de maat.

Zondag: Derby van het Noorden

SC Heerenveen – FC Groningen is een mooi affiche in het noorden komen weekend. SC Heerenveen heeft een midweekse kater achter de rug. Tegen AZ waren de Friezen in hun bekerduel de bovenliggende partij, maar AZ scoorde als enige en daar gaat het om. Omdat de Friezen ook al tegen PSV verloren voor de competitie – door een voorspong in de laatste minuten kwijt te raken – is het nu tijd voor een overwinning.

Strijd om de subtop: Vitesse – AZ

Beiden komen met een morele opkikker uit het bekertoernooi. AZ wist stand te houden tegen een technisch sterker Heerenveen. Vitesse kegelde verdiend Feyenoord uit het toernooi. AZ – Vitesse in oktober eindigde in 2-2. AZ heeft een overwinning nodig om eventueel Heerenveen in te halen. Vitesse heeft de punten nodig om in ieder geval de zevende plek vast te houden en mogelijk nog wat verder te stijgen. De zevende plaats geeft aan de eind van het seizoen recht op de play-offs.

Overige wedstrijden: halen Ajax en Feyenoord de volle drie punten?

Ook de overige wedstrijden op zondag zijn interessante weddenschappen:

  • Ajax – ADO Den Haag kent een duidelijke favoriet. ADO Den Haag heeft na de winterstop nog niet gewonnen en hoewel er wat spelers op proef meetrainen bij de Hagenaars – waaronder Guyon Fernandez – hebben ze eigenlijk meer nodig om echt uit de onderste regionen weg te komen. Bij Ajax is de vraag of Kluivert in de basis start.
  • Peter Hyballa heeft een echte fighterspirit bij NEC gebracht die na de winterstop tot een 100% score uit twee wedstrijden heeft geleid. Daarbij blijft aanvoerder Gregor Breinburg want zijn Amerikaanse avontuur gaat niet door. Feyenoord werd door NEC-rivaal Vitesse met 2-0 uit het bekertoernooi gewerkt en dat zullen de mannen uit Nijmegen willen evenaren. Feyenoord – NEC dus zondagmiddag, een mooie weddenschap.
  • PEC Zwolle – FC Twente was de afgelopen jaren een typische kraker om de plaatsen net onder de top. FC Twente doet het ook dit jaar – toch onverwacht – goed en staat momenteel achtste. PEC Zwolle staat 16e en moet aan de bak. FC Twente heeft zich versterkt met de 33-jarige verdediger Jos Hooiveld en het lijkt erop dat Oussama Assaidi tegen PEC zijn debuut kan maken. Maar ook PEC komt met een interessante nieuwe speler. Technisch directeur Gerard Nijkamp meldde trots de komst van Hervin Ongenda, de Franse jeugdinternational die wordt overgenomen van PSG.

‘Hervin is iemand die het verschil kan maken. Hij is snel, technisch vaardig, heeft een goede dribbel in huis en een dito voorzet. Hervin krijgt in Zwolle de kans om zichzelf verder te ontwikkelen en speelminuten te maken. Met Hervin in de gelederen hebben we een extra wapen in huis om ons de komende maanden uit de onderste regionen van de Eredivisie te spelen.’ (Nijkamp op de clubwebsite).