Volgende week gaan we met Oranje meeleven als we de laatste kans hebben om ons alsnog te kwalificeren – althans de play-offs te halen – voor het WK 2018 in Rusland. Maar dit weekend gaan we nog een mooie serie wedstrijden tegemoet in de 7e ronde van de eredivisie. Benieuwd of het net zo’n spektakel wordt als vorig weekend, toen we wel heel bizarre uitslagen meemaakten.

De vrijdagavond aftrap: FC Twente – Heracles Almelo

Twee speelrondes geleden leek bij FC Twente plotseling alles anders. Waar ik voorafgaand aan de 5e eredivisie speelronde er nog van uit ging dat René Hake weleens ontslagen kon worden, wonnen de Tukkers plotseling met 4-0 van FC Utrecht. Maar misschien was dat wel vooral omdat de Utrechters in een dip zitten, want vorige week verloor Twente alweer van FC Groningen. Benieuwd wat de kraker in het Oosten vanavond gaat brengen. Bij Heracles Almelo zijn ze in ieder geval blij dat aanvaller Brandley Kuwas weer van de partij kan zijn.

Zaterdagavond met PSV – Willem II

Phillip Cocu en zijn team toverden vorige week plotseling geheel onverwacht een zevenklapper uit de hoge hoed. Natuurlijk was FC Utrecht de week ervoor tegen FC Twente ook al tegen een grote nederlaag aangelopen. Maar niemand zag de enorme afstraffing in de eigen Galgenwaard aankomen (1-7). Hirving Lozano was een luis in de Utrechtse pels, maar vooral Jürgen Locadia wist met vier doelpunten de overwinning naar Eindhoven te trekken. Wat dat betekent voor Willem II? Dat ze een lastige avond kunnen verwachten. De Tilburgers hebben alles verloren tot nu toe, behalve het duel met lelijk eendje Roda JC.

Overige wedstrijden zaterdagavond eredivisie speelronde 7

  • NAC Breda – ADO Den Haag: Hier mogen we een leuke pot verwachten. Een avondje NAC is altijd leuk uiteraard, maar er staan sowieso twee ploegen in het veld die niet onverdienstelijk op de ranglijst staan (direct onder elkaar) en af en toe een leuke uitslag weten neer te zetten. ADO Den Haag speelde eerder gelijk tegen Ajax en won van Sparta (doelpunt Abdenasser El Khayati). Bij NAC wisten ze met een 0-2 overwinning terug te komen uit de Kuip afgelopen weekend.
  • Arjen Robben steunt FC GroningenPEC Zwolle – FC Groningen: Bij FC Groningen begon de druk de afgelopen weken op te lopen en werden zelfs clubiconen als Arjen Robben ingeschakeld om de spelers en supporters een hart onder de riem te steken. Dat werkte, want de plaatselijke FC wist ervoor te zorgen dat FC Twente niet voor de tweede keer op rij won. Daarmee staat FC Groningen nog steeds onderaan in de middenmoot en zal het lastig worden tegen PEC Zwolle dat inmiddels keurig zesde staat, net achter AZ en Feyenoord. Afgelopen week werd gelijkgespeeld tegen VVV-Venlo, de verrassing van dit seizoen.

 

  • Excelsior – VVV-Venlo: Een leuke pot verwacht ik hier, want het is een treffen tussen twee ploegen die tot leuk voetbal en een verrassing in staat zijn. Zo won Excelsior afgelopen weekend van AZ, waarbij oud-Feyenoorder Luigi Bruins binnen tien minuten twee penalty’s mocht binnenschieten. Daarna hield Excelsior dapper stand in Alkmaar, wat AZ ook probeerde. VVV-Venlo heeft geen introductie nodig. Het gaat gewoon heel goed met de Limburgse debutant, die deze week ook nog de ervaren verdediger Jens Janse binnenhaalde.

Zondag met SC Heerenveen – Ajax

Gaat Marcel Keizer het redden? Voorafgaand aan het seizoen vroeg ik me af hoeveel krediet een trainer ‘zonder naam’ zou krijgen. Vervolgens werd de ploeg slachtoffer van een dramatische voorbereiding. Maar langzamerhand is dat vergeten en is de vraag hoeveel geduld Ajax nog heeft. Het verdiende verlies in de eigen Arena tegen Vitesse was een zware dreun. En of SC Heerenveen in de huidige uitstekende vorm de juiste tegenstander is om het tij te doen keren? Dat lijkt zeer de vraag.

Overige eredivisie wedstrijden zondag 1 oktober

  • AZ – Feyenoord: Feyenoord liep doordeweeks tegen de tweede ontnuchterende nederlaag aan in de Champions League. Ernstiger was misschien dat een week geleden thuis in de Kuip met maar liefst 0-2 werd verloren. Niet van Ajax of PSV, maar van NAC. Zoals ook Giovanni van Bronckhorst constateert lijkt de onverzettelijkheid van het kampioensseizoen te ontbreken. En dan is AZ – dat op gelijke hoogte staat met evenveel punten – geen ideale tegenstander. Al verloren die op hun beurt van Excelsior het afgelopen weekend. Overigens mist AZ Ron Vlaar en bij Feyenoord is Jan-Arie van der Heijden nog zeker 4 weken afwezig.
  • Vitesse – FC Utrecht staat in het teken van het herstel voor beide clubs. Vitesse is succesvol in de competitie en won vorige week van Ajax, maar moest afgelopen week tegen OGC Nice toch erkennen dat ze voor dat niveau nog tekortkomen. FC Utrecht is de uitstekende seizoenstart inmiddels vergeten na dramatische verliespartijen tegen FC Twente en PSV. Erik ten Hag, een van de komende toptrainers van ons land, zag het verlies tegen PSV met lede ogen aan:

“Of dit een nachtmerrie is? Zo wilde ik het niet direct betitelen, maar de uitslag is natuurlijk desastreus (..) Het eerste uur vond ik ons goed spelen, vooral aan de bal. We creëerden enkele kansen, maar helaas verdedigen we niet goed en uiteindelijk gaat dan de mentale factor een rol spelen.” (Ten Hag tegenover FOX Sports).

  • Sparta – Roda JC: Met nul punten uit zes wedstrijden is het bij Roda JC al crisis, inclusief bijeenkomsten met geëmotioneerde fans. Hoewel vanuit bestuur en technische staf werd bezworen dat het goed komt, weet niemand daarbij te vertellen hoe dat gaat gebeuren. Misschien dat de tegenstander vandaag wat hoop geeft, want ook Sparta heeft wel eens beter gedraaid onder Alex Pastoor. Afgelopen weekend was ADO Den Haag te sterk voor de Rotterdammers.