Wie trekt het eredivisie kampioenschap naar zich toe? Wie degradeert er uit de eredivisie? We beginnen het paasweekend aan de laatste 6 speelrondes en het is zeker onderin razend spannend. Daarbij is deze jaargang niet van emotie ontdaan als het om het trainerskorps gaat. Zelden was er zoveel te doen rondom zoveel verschillende trainers. Of dat helpt in deze kritieke fase? We gaan het zien vanaf aanstaande zaterdag.

Wie pakt het eredivisie kampioenschap? PSV of toch Ajax?

eredivisie kampioenschap en degradatieEigenlijk was deze vraag al beantwoord. Een paar weken terug waren we zover dat als PSV nog af en toe wat punten zou pakken, de ploeg vanzelf wel een keer die schaal zou krijgen. Zo groot was het verschil met achtervolger Ajax. Zeker toen de ploeg van de nog niet geheel renderende Erik ten Hag eerst punten liet liggen tegen ADO Den Haag en daarna verloor van Vitesse. Niemand had op dat moment nog een greintje hoop in Amsterdam. Maar niemand had er ook op gerekend dat PSV een volledige offday zou hebben in Tilburg tegen Willem II (5-0). Dat betekent nog steeds dat het verschil een dikke 7 punten is. Maar helemaal hopeloos is de missie van Ajax niet als we naar het programma kijken:

  • PSV: PSV – NAC Breda (31 maart); AZ – PSV (7 april); PSV – Ajax (15 april); Roda JC – PSV (18 april); ADO Den Haag – PSV (29 april) en PSV – FC Groningen (6 mei)
  • Ajax: FC Groningen – Ajax (1 april); Ajax – Heracles Almelo (8 april); PSV – Ajax (15 april); Ajax – VVV-Venlo (19 april); Ajax – AZ (29 april) en Excelsior – Ajax (6 mei)

Als je er vanuit gaat dat de gemiddelde eredivisieploegen voor beiden ‘te pakken’ zijn, hebben ze allebei twee sleutelduels. Uiteraard de kraker PSV – Ajax tegen elkaar. Maar ook spelen beiden nog tegen AZ, en in Alkmaar willen ze de 2e plaats nog graag overnemen van Ajax. Die geeft namelijk recht op de tweede voorronde Champions League. Het is dus niet onmogelijk dat PSV verliest van Ajax en AZ. En dan wordt het nog heel spannend wie het eredivisie kampioenschap pakt.

En wie degradeert er uit de eredivisie in 2018?

VVV-Venlo heeft een uitstekend seizoen gedraaid en staat inmiddels 4 punten los van FC Groningen. Bij de Groningers beginnen de degradatiezorgen. Voor FC Groningen, Willem II en NAC Breda zijn de zorgen nog niet zo heel groot. Zij staan 6 punten of meer los van de degradatiezone. Op de onderste drie plekken staan de echte zorgenkindjes. De laatste plaats betekent rechtstreekse degradatie, plaats 16 en 17 betekenen het spelen van degradatie play-offs. Sparta en Roda JC zitten daarbij in een iets positievere flow. Bij Roda JC pakte men recent punten tegen NAC en bij Sparta lijkt Dick Advocaat de boel in beweging te hebben gekregen.

Het echte probleem ligt bij FC Twente want dat staat inmiddels stijf onderaan en intern is het een puinhoop. Gertjan Verbeek kwam in oktober, won maar één wedstrijd, bleek niet aan te sturen en had uiteindelijk met iedereen ruzie. Deze week is Verbeek de laan weer uitgestuurd. De man die voor deze mismatch verantwoordelijk was – Jan van Halst – is van zijn technische verantwoordelijkheden ontheven en moet zich weer puur met commercie bezighouden, wat sowieso een verbetering lijkt. Vaste interim-trainer Marino Pusic – hij mag voor de tweede keer opdraven dit seizoen – heeft alle credits. Maar ook een loodzwaar programma met onder andere Feyenoord, ADO Den Haag, Vitesse en PEC Zwolle. Dat klinkt behoorlijk hopeloos.

Overige sport deze week

Verder is het deze week een rustige sportweek. Maar dat betekent uiteraard niet dat er niets is om naar uit te kijken:

  • De wielerliefhebbers hebben nog twee fraaie klassiekers in Vlaanderen voor de boeg. Eerst woensdag Dwars door Vlaanderen en zondag het klapstuk met de 102e Ronde van Vlaanderen, ofwel ‘Vlaanderens Mooiste’.
  • Nog een beetje in wintersportsferen? Dan moet je natuurlijk ook even kijken hoe de Nederlandse mannen het gaan doen bij het WK Curling. Op zondag 31 maart starten ze.