Wat een slotakkoord! De laatste 2 dagen van de 8e finales maken het EK 2016 als geheel direct een stuk mooier. We hebben maandag twee gigantische verrassingen gezien en waar er dan vaak wat geluk bij komt kijken – een favoriet die een penalty mist, een onterechte rode kaart, een buitenspelgoal afgekeurd – was er gisteren werkelijk helemaal niets op af te dingen.

Italië – Spanje: 2-0!

In Saint-Denis bij Parijs gingen veel mensen er vanuit dat ze weliswaar geen herhaling van de ek-finale 2012 zouden zien maar wel een overwinning van Spanje. Maar Italië had andere plannen en daar hadden de Spanjaarden absoluut geen antwoord op.

Het mooiste compliment voor de Italianen kwam van de Spaanse oud-international Xavi die Italië een mix van mix tussen Barcelona en Atlético noemde. Een treffende vergelijking, want de Italianen combineerde een uiterst effectieve aanval met een niet te passeren verdediging.

Engeland – IJsland: 1-2!

’s Avonds ging het verrassingsfeest nog even door, want wie had verwacht dat Engeland niet van IJsland zou kunnen winnen, behalve de IJslanders dan? Maar ook hier was er niets af te dingen op de overwinning van IJsland, die was gewoon terecht en de Brexit compleet.

Het betekent ook dat we de 8e finales achter de rug hebben en de komende twee dagen heerlijk kunnen gaan voorgenieten van een aantal prachtige kwartfinales. We nemen ze vast kort door, vanaf morgen gaan we uitgebreid voorbeschouwen.

De kwartfinales van het EK 2016

Door alle verrassende uitslagen en het schema dat er toch al bijzonder uitzag na de groepsfase, hebben we een serie boeiende wedstrijden in het vooruitzicht. Voor de liefhebbers van voetbal als kijkspel en spannende weddenschappen zijn de komende dagen dan ook fantastisch.

30 Juni trappen Polen en Portugal af voor de eerste wedstrijd. Weer zo’n wedstrijd die op papier eenvoudig te voorspellen lijkt. Maar Polen heeft gewoon een heel degelijk elftal en dan moet Lewandowski zelfs nog op schot komen. En bovendien, wat heeft Portugal nu eigenlijk al laten zien tot nu toe?

De dag erna heeft België absoluut kansen tegen Wales.

2 Juli staat de absolute kraker tussen Italië en Duitsland op het programma en daar kunnen we echt geen favoriet aanwijzen na het succes van de Italianen op dit toernooi.

We sluiten de kwartfinales af met Frankrijk die het tegen de IJslanders moet opnemen. Misschien hadden ze stiekem wel liever Engeland gehad. Want daar kun je eenvoudiger van winnen.