Eindelijk konden de Belgen feestvieren. Na de teleurstelling tegen Italië was veel van het aanvankelijke optimisme verdwenen, maar gisteren maakten de Rode Duivels dat ruimschoots goed.

Vreugde bij de Belgen en het verdriet van Portugal

In groep E heeft het team van Marc Wilmots de stand iets meer in lijn gebracht met normale verhoudingen. Na Italië staat België nu netjes tweede na de 3-0 overwinning op Ierland. Ook de manier waarop ze wonnen geeft de burger moed.

Na een ruststand van 0-0 zorgden de Belgen in de tweede helft via doelpunten van Romelu Lukaku (tweemaal) en Axel Witsel overtuigend voor de overwinning.

Ronaldo mist penalty, Portugal 3de in de poule

Voor Portugal was er daarentegen een deceptie. Nadat eerder het collectief uit IJsland ze op een gelijkspel hield, lukte het tegen het taaie Oostenrijk zelfs helemaal niet om te scoren. En waar Ronaldo met schoten en vrije trappen al niet gelukkig was, raakte hij vervolgens de paal bij een penalty.

Het betekent dat Portugal nu derde in de groep staat met maar twee punten, achter Hongarije en IJsland.

IJsland was dolblij met het eerdere gelijkspel tegen Portugal, maar het gelijkspel tegen Hongarije werd als verlies ervaren. Na een strafschop in de eerste helft stond IJsland lange tijd voor en lukte het de Hongaren niet om door de stugge defensie te komen. Ook afstandsschoten van onder andere Kleinheisler hadden geen effect. Uiteindelijk werd de Hongaarse toch te hoog en scoorde Birkir Saevarsson in eigen doel.

EK Voetbal 19 juni: De slotwedstrijden in Poule A

Vanaf vandaag worden de ‘groepsfinales’ gespeeld. In iedere groep worden de twee laatste groepswedstrijden op hetzelfde tijdstip gespeeld zodat niemand met voorkennis aan de slotwedstrijd begint. Als je nog wilt wedden op de groepswedstrijden dan is dat zaak om dat voor het eerste fluitsignaal te doen!

Groep A begint. Frankrijk zelf is al geplaatst en dat is wellicht een voordeel voor de Zwitsers die het tegen Les Bleus opnemen. Voor Zwitserland is een gelijkspel al genoeg om door te gaan naar de achtste finales, terwijl Frankrijk bij die uitslag groepswinnaar is. Interessante wedstrijd voor een weddenschap dus.

De andere wedstrijd in Groep A zal zinderend spannend zijn. Bij winst maakt Roemenië nog kans op de tweede plek. Maar zowel Roemenië als Albanië zijn bij winst zeker van de derde plek en omdat de beste nummers drie uit de poulefase doorgaan naar de achtste finale, is hun slotwedstrijd dus cruciaal.