Een opwindende voetbaldag was het gisteren. Niet zozeer door de Italianen in de middag, maar meer door het overtuigende voetbal van de Spanjaarden. Vandaag staat er een andere boeiende match op het programma. De Belgen gaan namelijk voor hun laatste kans.

Italië, op de valreep een overwinning tegen Zweden

Maar laten we nog even naar gisteren kijken. Lang leek het erop dat Zweden en Italië elkaar op 0-0 zouden houden en dat hadden we de dag ervoor ook een beetje voorspeld. Tot de 88e minuut verliep dat scenario zoals gedacht.

Toen kreeg Eder de bal buiten het strafschopgebied aangespeeld. Zijn rush was vervolgens even overtuigend als mooi en de droge knal in de rechterhoek was teveel voor keeper Isaksson. Hoewel Zweden vervolgens nog 6 minuten lang alles op alles zette en zelfs nog een penalty claimde, hield Italië de voorsprong vast en is het groepswinnaar in groep E.

Spanning Spanje snel weg

In Groep D stonden gisteren twee duels op het programma. Spanje-Turkije werd met 3-0 feitelijk een walk-over voor de Spanjaarden. De drie doelpunten kwamen binnen een kwartier op het scorebord tussen de 34e en 48e minuut.

Spanje kon verder uitrusten en zijn reserves testen, voor de Turken was het een lijdensweg. In diezelfde groep werd het 2-2 tussen Kroatië en Tsjechië. Kroatië was duidelijk sterker en leidde tot een kwartier voor tijd met 2-0, maar de Tsjechen kwamen alsnog gelijk door een goal van Skoda en een strafschop van Necid in de blessuretijd. Jammer dat de wedstrijd werd ontsierd door rellen en vuurwerk en zelfs tijdelijk moest worden stilgelegd.

Vooruitblik 18 juni: België-Ierland

Zaterdag is natuurlijk een heerlijke EK voetbaldag. Op je vrije dag drie wedstrijden, waar bovendien een paar heerlijke weddenschappen bijzitten. En dat begint natuurlijk met de Rode Duivels. België gaat vandaag tegen het Ierse elftal strijden voor de laatste kans om vanuit groep E een ronde verder te komen na het desastreuze verlies tegen Italië.

Want terwijl de Italianen sinds gisteren al weten dat ze door zijn naar de achtste finales, hebben de Belgen nog helemaal niets. Geen punt, geen doelpunt en twee doelpunten tegen. Vandaag moet het dan ook gebeuren tegen de Ieren.

De wedstrijden in groep E op 18 Juni

Twee wedstrijden in groep E maken het zaterdagprogramma compleet. IJsland speelt in Marseille tegen Hongarije en Portugal ontmoet ’s avonds in Parijs Oostenrijk. IJsland heeft iedereen verrast met een prima gelijkspel tegen Portugal en daarmee heeft het land uitstekende vooruitzichten op de volgende ronde.

Tegelijkertijd is Hongarije een onvoorspelbare tegenstander, want ook hun eerste wedstrijd dit toernooi was een winstpartij. Ze wonnen tegen het hoger ingeschatte Oostenrijk dat de wedstrijd eindigde met tien man. Hopelijk overkomt Portugal tegen Oostenrijk niet hetzelfde als tegen IJsland. Nogmaals gelijkspelen tegen een op papier mindere tegenstander zal de eigendunk van Ronaldo namelijk geen goed doen.